Peugeot 206 SW - Olej w zbiorniku wyrównawczym

24 Lut 2026, 15:36

Siemka!

Pacjent to Peugeot 206 SW 1.4 8v benzyna

Ostatnio zauważyłem że w zbiorniku wyrównawczym znajduje się olej, od razu pojechałem po tester aby sprawdzić czy to nie uszczelka, według testera nie dostają się spaliny. Auto nie kopci, płynu jak i oleju nie bierze wcale, nic nie było dolewane od sierpnia 2025 wtedy przed wyjazdem na urlop były sprawdzane płyny, wtedy w zbiorniku wyrównawczym był już syf ale nie zwróciłem na to uwagi uznałem że zbiera sie z chłodnicy która może jest brudna. Teraz zwróciłem na to większą uwage bo miałem problem z czujnikiem temperatury więc wymieniłem płyn i przepłukałem, przy okazji wymieniłem termostat i czujnik temperatury jak wspominałem bo miałem problem z temperatura która po odpaleniu silnika na zimnie i postaniu z 10 minut przed jazdą aby z szyb zszedł lód itd. po ruszeniu potrafiło nagle albo w połowie drogi zacząć mrygać STOP i wskazówka leciała na czerwone. Zawsze zjezdzałem od razu i byłem zobaczyć czy silnik jest gorący albo rury ale zawsze były tylko lekkie ciepłe.

Wracając do tematu oleju w zbiorniku. Wyczytałem że może to być chłodnica oleju która znajduję się przy filtrze oleju, może tak być?

Doradzcie coś ludziska bo spać już nie mogę w spokoju a chciałbym żeby pojeździł jeszcze długo :cry: :cry:
ZwanZig
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
  • 24 Lut 2026, 16:31

Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

24 Lut 2026, 17:43

Czytałem to, więc wymienić najpierw chłodnice oleju a potem jeżeli będzie dalej to samo to uszczelkę, tak? Znajduje się tam ta chłodnica oleju? Dzwoniłem do sklepu gdzie kupuje części do auta, podałem VIN i pan okazał się wielce zdziwiony bo według nie ma, dlatego powstał ten post.
    ZwanZig
    Nowicjusz

24 Lut 2026, 21:57

ZwanZig napisał(a):Znajduje się tam ta chłodnica oleju?
    Z tego co wiem o tym silniku to nie ma . Zresztą podajesz mało danych , domyślam się o jaki silnik chodzi . Ty masz nr Vin , Ty masz auto więc możesz spojrzeć na motor czy jest ta chłodnica czy jej nie ma .
    bonifacy
    Forumowicz VIP

24 Lut 2026, 22:35

Vin auta to VF32EKFWA47444612 TU3JP
    Silnik TU3JP 1.4 8V
    ZwanZig
    Nowicjusz

24 Lut 2026, 23:00

Nie ma .......
    bonifacy
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
      Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...
      Master Truck 2013 / relacja
      Międzynarodowy Zlot Ciężarowych Pojazdów Tuningowanyh MASTER TRUCK 2013, odbył się już po raz dziewiąty na Autodromie Delta mieszczącym się na terenie lotniska Aeroklubu Opolskiego w Polskiej Nowej Wsi pod Opolem. ...

24 Lut 2026, 23:06

No to ostra lipa... :l

Czyli uszczelka na 100% czy jest możliwość że to jakimś cudem będzie nieszczelność w obudowie filtra oleju lub w bloku silnika?

Jutro umówie się do mechanika jak znajdę jakiegoś dobrego w łodzi :cry:
    ZwanZig
    Nowicjusz