Peugeot 3008 1.2 PT

25 Kwi 2026, 16:33

Interesuje mnie P3008 Gen. 2 lata 2017-2020. Pytanie o silnik 1.2 Puretech czy nadal trzeba się go bać. Cały czas to jest ten zły czy cos poprawili i można być spokojniejszym. Może ewentualnie 1.6 THP czy to zamiana bez sensu? Będę wdzięczny za opinie.
qqryku
Nowicjusz

25 Kwi 2026, 21:55

qqryku napisał(a):Interesuje mnie P3008 Gen. 2 lata 2017-2020. Pytanie o silnik 1.2 Puretech czy nadal trzeba się go bać. Cały czas to jest ten zły czy cos poprawili i można być spokojniejszym. Może ewentualnie 1.6 THP czy to zamiana bez sensu?

Żarty sobie robisz ?
Jak tak to dołączam...super silniki, super auta brać i nie patrzeć :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

26 Kwi 2026, 13:42

A tak bez ironii ...
qqryku
Nowicjusz

26 Kwi 2026, 13:47

Ostatnie 10 lat spędziłeś w jakiejś pustelni :?:
Aaaa rozumiem, napaliłeś się i potrzebujesz potwierdzenia swojego wyboru :mrgreen:
Ale tu go chyba nie uzyskasz :naughty:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

26 Kwi 2026, 14:26

W sumie to czego się spodziewałem. Wyobraź sobie że żyje ważniejszymi i ciekawszymi rzeczami. Odpowiedzi nie w temacie pan moderator ma to w d... Nawet nie chce się napisać konkretów typu: tak silnik kicha daruj sobie lub tak poprawili jest ok. Dać linka do opinii o silnikach z tych przedziałów lat. Lepiej się wymądrzać bo każdy kto pyta zna się na samochodach i pyta tylko ot tak z nudów. Nie masz nic do powiedzenia pomocnego to milcz. Po co moderator jak puszcza takie przytyki...
qqryku
Nowicjusz

27 Kwi 2026, 07:33

qqryku napisał(a):Wyobraź sobie że żyje ważniejszymi i ciekawszymi rzeczami.

Spoko żyjesz innymi rzeczami przy których myślenie nie jest potrzebne ?
Nie masz do siebie za grosz dystansu chociaż przekroczyłeś barierę bólu.
Z jednej strony nie interesujesz się motoryzacją ale to że jest silnik 1,2 pt i 1,6 thp to gdzieś się dowiedziałeś, to że jest w pugu też jakoś zwerfikowałeś, to na jakich rocznikach Ci zależy znalazłeś, zarejestrować się tu się zarejestrowałeś i nagle ....światło Ci wyłączyli i nie miałeś czasu dodać jednego pytania na google "1,2 purtech problemy".

A dla mnie tu nie chodzi o to że masz inne zainteresowania niż motoryzacja tylko niestety ale myślenie zastąpiłeś tym co masz podane na tacy w formie przekazu telewizyjno internetowego.
W reklamach tv peżocik Ci pasi, kierowca z pasażerem jest uśmiechnięty a na YT da się z tym silnikiem żyć i trzydziesty tytuł "cała prawda o 1,2 thp" albo "czy 1,2 thp jest taki zły" ... Youtuberzy ci bardziej sprytni jeszcze inaczej przemycają swoje jakże rzeczowe treści żeby trochę z subów zarobić. Zresztą nad tym czuwa algorytm żeby jedni zarabiali a drudzy oglądali.
Tu fajnie byłoby jak zaiainicjowałby ktoś myślenie. Niestety to już nie te czasy. Myślący obywatel jest trudny do ułożenia przez władze, koncerny, jutuberów i inne "udogodnienia".
Dlatego potem mamy takie kwiatki...dwa największe g9wna w obecnej historii motoryzacji sprzedały się w milionach sztuk i po latach ich montażu ktoś jeszcze zapyta :

qqryku napisał(a):Pytanie o silnik 1.2 Puretech czy nadal trzeba się go bać.

qqryku napisał(a):Może ewentualnie 1.6 THP czy to zamiana bez sensu?
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...
    Kia GT4 Stinger: 315 KM w koreańskim coupe
    Kia zaprezentowała koncepcyjne coupe o nazwie GT4 Stinger na salonie w Detroit. Pod maską Kia GT4 Stinger znajduje się turbodoładowany silnik benzynowy o pojemności 2 litrów, generujący moc 315 KM. Napęd jest przenoszony ...

29 Kwi 2026, 08:12

Szybki, niepotrzebnie się rozpisujesz. To mi wygląda na zwykłą prowokację.
Żeby wywołać g-burzę.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

30 Kwi 2026, 21:46

yeti65 napisał(a):Szybki, niepotrzebnie się rozpisujesz. To mi wygląda na zwykłą prowokację.
Żeby wywołać g-burzę.

Może i tak. Przepraszam :ok:
szybki
Moderator - Tuning