Peugeot 308 T9 1.5 automat

23 Sty 2026, 09:46

A ty jak zwykle ogólniki i ogólniki zero konkretu, wszystko do jednego worka, mi zajechał na warsztat juke z lekko ponad 100 tys km i brakiem ciśnienia na jednym cyl a mowili weź sobie benzynę będziesz miał spokój.
szybki napisał(a):Problem ogólny jest w tym że ludzie kompletnie nie kumają co to jest nawet podstawowy koszt serwisu nowoczesnego diesla.
to może wyjaśnij bo nawet ja się zastanawiam i nie wiem jaka jest różnica między serwisem diesla z lat 2005-10 a 2015-20 co by wygenerowało dużo większe koszta.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Sty 2026, 21:00

Kao napisał(a):ty jak zwykle ogólniki i ogólniki zero konkretu, wszystko do jednego worka

Jakie Ty chcesz konkrety ?!!! Ludzie wybierający takie auto bo kiedyś mieli dieselka kompletnie nie wiedzą co teraz się w nich kryje. Ale skoro mają być konkrety to :

Ja bym zaproponował w typie papierzaków z EU np. Fiata tipo tjet.

Czemu ??? A no nie ma ekologi chyba że uznamy katalizator za ekologię a co na to miejsce ma nasz super fajny diesel pug 308 t9 ?
Chyba ma DPF ?? Jgo robota aktualnie ile trzeba liczyć strzelam 2000-3000k.pln.
Co jeszcze a np. adblue hmmm piękna sprawa sama pompka że zbiorniczkiem pewnie że 2500k.pln.no ale jeszcze chyba są czujniki i przy DPF i przy adblue. Obstawiam ten drugi pewnie ponad 1k. A może wtryskiwacz adblue ?
Pewnie jeszcze EGR ze swoim zaworkiem następne hmm nie pamiętam ale strzelam 1k.pln.
A co jest w Fiacie 14t z tych dobroci ???
Nic.
Idźmy dalej ABCadło wtryskiwacze obstawiam 1k.szt. w Fiacie hmmm nie wiem :D
Teraz kolejna sprawa blue/Eco diesel ciekawe jak wypadają kwestie podstawowych głupot typu pompa wody, termostat, altetnator obstawiam 30-50% drożej.
Następnie diagnostyka to też jest konkret w przypadku nowych dieselków. Zresztą będę świadkiem w sadzie z dwoma dieslkami i źle postawionymi diagnozami.

Napisałeś że nissan przyjechał do Ciebie z padniętym silnikiem hmmm...
Ja ostatnio miałem tipo 1,4t z padniętym silnikiem 430k.km. i wymiana słupka 5k.słupek handlarz zostawił wtryskiwacze, cewki, dwumase. Wyjęte że sztuki po 47k.km.
A teraz nasz Ecoblusruhdi. :mrgreen: Pacjent Cytronetka przy około 150k.km.padły wtryskiwacze a przy 180k.km.silnik: No i używka 9k.gwarancja na rozruch a 14k.pln.regeneracja. Obie sztuki gołe i wesołe. :mrgreen: :mrgreen: :ok: Całość wyszło ponad 20k.pln.

Kolejna sprawa niech autor przejedzie się do byle jakiego mechanika Toyoty i zapyta o praoace 1,5d :twisted:
To co usłyszy o tych silnikach na 100% utkwi mu w głowie i to na długo :twisted:

Idziemy dalej co dam nam taką cykająca bomba z opóźnionym zapłonem ??
A no nic nam nie da. Ani jakieś osiągi, ani super niskie spalanie a do tego pomyślmy ile ktoś musi jeździć żeby odjechać podstawowe awarie które obstawiam juź od 150k.km.???

O i takie cuś ...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Sty 2026, 09:44

Kao napisał(a):to może wyjaśnij bo nawet ja się zastanawiam i nie wiem jaka jest różnica między serwisem diesla z lat 2005-10 a 2015-20 co by wygenerowało dużo większe koszta.

Ty tak serio? W dieslu z 2005 nie masz nawet DPF, stare tanie wtryski, często turbo bez geometrii, generalnie pancerne jednostki.

W 2020 masz PEŁNO ekologii i kosztów które jak się zaczną sypać to lepiej bociana z sianem szukać.

Wiadomo że jak się NIE zepsuje to będzie fajnie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

30 Sty 2026, 10:01

galakty napisał(a):Ty tak serio? W dieslu z 2005 nie masz nawet DPF, stare tanie wtryski, często turbo bez geometrii, generalnie pancerne jednostki.
a gdzie odpowiedź na pytanie? Co robisz więcej przy serwisie okresowym mając te "zła"? Jedyne co możesz zrobić więcej to podłączyć kompa i wypalić DPF, panowie wy rzucacie abecadłem starego diesla a ja mówię o konkretnym silniku i porównuje go z innymi.
Według mnie temat wyczerpany, kto miał swoje mądrości napisać to napisał

Ps. a które to te diesle bez ekologii z lat 2005 2010 hmm?
Czekam na tą długą listę :wink:
Może uda się znaleźć kilka małych pierdków najbardziej z Azji.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Lut 2026, 11:54

Kao napisał(a):które to te diesle bez ekologii z lat 2005 2010 hmm?
Czekam na tą długą listę
Może uda się znaleźć kilka małych pierdków najbardziej z Azji

I tu mamy odpowiedź unikamy diesli jak można je zastąpić innymi opcjami.
I tak jak kiedyś jeszcze ktoś mógł by zemną polemizować tak już teraz nie ma o czym gadać. Nie uwierzę w żadnego diesla od czasu Adblue który w jakikolwiek sposób rekompensuje w jeździe swoje potrzeby $$$ i nerwy które organizuje swoim właścicielom. Tu jest oddzielny temat bo łatwo się mówi wymienić to czy tamto a co z wiecznymi komunikatami, trybami awaryjnymi i filozofowanie czy to 40 czujnik adblue czy może wiązka a moze...
Już nie wspomnę co się dzieje w te mrozy.

Jest tak fajnie z nowymi dieslami że można zamówić do nowego busa SWAP starego diesla BMW 3,0 z 8hp na miejsce nowego padalca. Albo wstawianie zestawów nowych silników starej konstrukcji kupowanych w ASO żeby nie zmieniać na nowe.
No i ostatnio randomowy temat busów z rynku USA fiat/ford itp.z 3,6 silnikiem.

I tu mówimy o firmach które robią km.a co ma powiedzieć Kowalski który nie ma BMW i robi 25k.km.rocznie zwykłym peżocikiem a jego zajefajne bluehdi/TDI/CDTI/KGB pochłonie 15 a może 20k.pln. ???

To są już takie kwoty gdzie dla mnie amatora wynalazków do frajdy wydają się bardzo, bardzo duże a przy konstrukcjach takich jak V8 3uz wręcz astronomiczne.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Lut 2026, 12:23

szybki napisał(a):I tak jak kiedyś jeszcze ktoś mógł by zemną polemizować tak już teraz nie ma o czym gadać. Nie uwierzę w żadnego diesla od czasu Adblue który w jakikolwiek sposób rekompensuje w jeździe swoje potrzeby $$$ i nerwy które organizuje swoim właścicielom.

Jak benzyny paliły 10 litrów, a diesle 5 to był sens (i bez ekologii).
Dziś takie TSI pali tak malutko, że nie wiem po co diesla brać. Moze jak ktoś klepie dłuuuugie trasy i chce jak najrzadziej tankować.
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...
    Kierunkowskazy - migać czy nie migać?
    Kierunkowskazy są ważnym narzędziem komunikacji na drodze. Pozwalają na informowanie o planowanym manewrze, więc prawidłowe korzystanie z nich powinno być nawykiem wszystkich kierowców. Dla wielu jednak nie jest. Trenerzy ...

01 Lut 2026, 16:11

galakty napisał(a):Dziś takie TSI pali tak malutko, że nie wiem po co diesla brać.

Niestety jest też podobnie skomplikowane.
Ale w jednej firmie, z którą współpracuje we flocie mają sporo vagow z 1.0tsi pod maskom i pracownicy chętnie to potem odkupują.
Żeby ktoś chętnie peżota odkupił po leasingu, to jeszcze nie słyszałem :D
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

01 Lut 2026, 17:45

hoderi145 napisał(a):Niestety jest też podobnie skomplikowane.

Wciąż ryzyko mniejsze moim zdaniem. Większość problemów albo rozwiązana albo znana, a dyzelek nawet zadbany ma ekologię której nie wytniesz i się zepsuje co kosztuje.

I pomijam auta z przebiegiem do 100-150k, bo wtedy to każdy jest super.
galakty
Forumowicz VIP

02 Lut 2026, 00:23

Hoderi, to 1.0 TSI naprawdę dużo wytrzymuje