Peugeot 308 T9 1.5 automat

19 Sty 2026, 10:11

Dzień dobry,
proszę napiszcie mi, co myślicie o tym autku:

https://autoplac.pl/oferta/peugeot/308/ ... eZ8koyhAcJ

Miałem kiedyś fajnego Citroena, ale z Peugeot nie miałem nigdy do czynienia.
Wafel52
Nowicjusz

19 Sty 2026, 11:22

Wafel52 napisał(a):proszę napiszcie mi, co myślicie o tym autku:

W sumie za bardzo nie ma co pisać.
Przedstawiciel dzisiejszych czasów czyli połączenie wszystkiego co najgorsze obecnej w motoryzacji.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Sty 2026, 11:44

A jak ma być dobrze jak tam nawet obrotomierz w drugą stronę się kręci :naughty:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

19 Sty 2026, 14:03

Bez przesady, 1.5 śmiało dojeżdża do 200k bez awarii, pomijając ekologię, skrzynia stabilnie bo to klasyczne aisyny, koszta części w przystępnych cenach, z czystym sumieniem można polecić ten model spośród Francuzów.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Sty 2026, 14:56

No tak tylko ten już ma ponad połowę życia za sobą do tego ekologia która za chwilę da o sobie znać.
Ja tu już na dieselki patrzę tylko przez pryzmat używanych silników albo regeneracji.
A do tego chcesz się założyć Kao że autor przed oczami ma starego HDi :D z kosztami i trwałością.
szybki
Moderator - Tuning

19 Sty 2026, 15:43

On by był dobry jakby miał połowę przebiegu co ma.

Zaraz się zaczną wtryski, dwumasy, EGRy, świece żarowe, elektronika.
Tam rozrządy przy 100k potrafiły strzelać...
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wirtualny salon Audi w Warszawie
    Londyn, Paryż, Berlin, Pekin, Istambuł, Moskwa, a teraz Warszawa. Wczoraj, 8 października, przy stołecznym Placu Trzech Krzyży, ruszył pierwszy w naszym kraju ekskluzywny salon Audi City. Audi City wyznacza kierunek, jak ...

19 Sty 2026, 17:12

Chłopaki robię te auta na codzien wiem co mówię, tutaj 308 jest odpowiednikiem polskiego audi A4 A6, nie mam tu 308ek na codzien na naprawy, jedynie na serwis, oczywiście zdarza się ale zestawiając to z innymi to naprawdę jest dobrze a to auta często flotowe z dużymi przebiegami.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Sty 2026, 17:14

No właśnie, flotowe ganiane w trasie na zachodzie, a nie w Polsce na dojazdy 5km do pracy.
galakty
Forumowicz VIP

19 Sty 2026, 20:39

To floty to tylko trasa? Yhy, przedstawiciel ma rewir dajmy na to 5 miejscowości w okręgu i tak gania od jednego do drugiego, tyrane w mieście tak samo. Myślisz że ktoś dba o auta flotowe? Na pewno.
Masz swoje racje ja swoje, ja to widzę od strony warsztatu który obsługuje te auta a ty od strony internetu taka jest różnica.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Sty 2026, 20:39

Kao a ja patrzę na to z innej strony.
Mówisz o flotach które swoje życie zaczynają od 0km które jak się coś wysypią to zabierze asistans a gwarant zapłaci. Natomiast pracownik ma wywalone dostanie auto zastępcze i tyle.

Tu masz auto które jest w przedsionku jazd z nim związanych. Serwis jak na klasę auta jest drogi, awarie dokuczliwe chociażby przez ekologie z dodatkiem szitowej elektromechaniki która zawsze tym autom towarzyszyła.

I rozumiem kupuje coś fajnego, z fajnym silnikiem a tu co mamy ? Diesla 1,5 ?!!

Dla mnie tego typu auta jako używane są totalnym nieporozumieniem. I mówię to jako osoba która b.dużo jeździ i "trochę" ma styczności z kasą tą którą ktoś będzie potrzebował na życie z takim tu akurat lwiątkiem.
szybki
Moderator - Tuning

20 Sty 2026, 22:44

Ale temat nie dotyczy czegoś fajnego
A cała twoja wypowiedź można przykleić do każdego auta
szybki napisał(a):Serwis jak na klasę auta jest drogi
co tam jest drogiego? Konkrety poproszę
Ekologia to w każdym aucie to samo niezależnie on marki a tak naprawdę konkretnie w 308 jest nawet trochę lepiej bo mokry FAP z eloys się lepiej sprawdza i jest z nim mniej problemów o ile oczywiście nie olewa się uzupełnianie dodatku.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Sty 2026, 08:00

Wielkie dzięki za Wasze opinie. Pozdrawiam
Wafel52
Nowicjusz

21 Sty 2026, 09:42

Kao napisał(a):Ekologia to w każdym aucie to samo niezależnie on marki

Noooo faktycznie FAPy i dodatki do filtrów występują w każdym aucie :ok:
Chyba zapominasz że istnieją nie tylko diesle, ale we Francuzach w sumie poza dieslami nic innego polecić nie można...
galakty
Forumowicz VIP

21 Sty 2026, 17:36

galakty napisał(a):Noooo faktycznie FAPy i dodatki do filtrów występują w każdym aucie
Chyba zapominasz że istnieją nie tylko diesle,
ale my nie rozmawiamy o polonezie w benzynie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

22 Sty 2026, 11:07

Kao napisał(a):Ale temat nie dotyczy czegoś fajnego

No właśnie więc są też inne zwyklaki które mogą zmniejszyć możliwość drogich napraw.
Kao napisał(a):A cała twoja wypowiedź można przykleić do każdego auta

Oczywiście że tak tylko jedne auta są obarczone mniejszym ryzykiem kosztów a drugie większym.
Kao napisał(a):co tam jest drogiego? Konkrety poproszę
Ekologia to w każdym aucie to samo niezależnie on marki a tak naprawdę konkretnie w 308 jest nawet trochę lepiej bo mokry FAP z eloys się lepiej sprawdza i jest z nim mniej problemów o ile oczywiście nie olewa się uzupełnianie dodatku.

Nie no nic nie ma drogiego :twisted:
Szczególnie dla Kowalskiego który raczej sam nie będzie serwisować auta.

Powiem Ci ogólnie.

Jak zaczęły się mrozy to lawetki jedna za drugą zwoziły dieselki.
I wiesz ktoś powie że to wina diesla bo benzyna ...to i tamto. Niestety nie. Praktycznie wszystkie tematy zaczynały się od prostych zaniedbań np. akumulatora za 400zł. Bo jak ?!!! Co 3-4lata nie wymienia się akumulatora, nie po to inwestuje 400zł. żeby teraz z tego nie korzystać.

Teraz powiedz tym ludziom że ma samochód 6letni i 150k.km.nalotu i trzeba w nim wymienić i zaprogramować wtryskiwacze za 5k. ??? Albo ostatnio byłem świadkiem nerwowej polemiki jak okazało się że przy około 180k.km.trzeba było wymienić słupek (ecosrekohdi) silnika który już był po wymianie i się rozsypał. Mi to byłaby rybka ale ludziom nie jest bo używany słupek to 9k + robota.a regenerowany pewnie 15k.pln. a jak dojdzie jeszcze może moduł akum.za 1k.albo inne pierdoły ???

Problem ogólny jest w tym że ludzie kompletnie nie kumają co to jest nawet podstawowy koszt serwisu nowoczesnego diesla. I teraz polemika co tam jest drogiego to jest dobra dla mnie albo dla Ciebie ale nie dla kogoś kto jest pomiędzy reklamami TV/YT a realiami życia codziennego dzisiejszego świata motoryzacji.

Na tą chwilę dla mnie największe spustoszenie w głowach ludzi robi internet i masa znaffcuf którzy tam się udzielają.
szybki
Moderator - Tuning