Peugot 205 Pomóżcie!! czy padło sprzęgło ?

13 Sty 2007, 21:29

Witam !
Mam problem z moim peugotem 205. Mianowicie dziś, gdy stojąc na światłach wrzuciłem jedynkę, puściłem sprzęgło, samochód po prostu nie zareagował (stał jak na luzie). Gdy jest nawet na luzie i sprzęgło nie jest wciśnięte słychać dziwne odgłosy spod maski. Gdy wcisnę sprzęgło odgłos znika, więc to chyba nie łożysko !?!??!?!? Wrzucę jedynkę delikatnie popuszczę sprzęgło to po prostu nic się nie dzieje, samochód stoi i słychać tylko ten dziwny dźwięk, który wzmaga się przy dodaniu gazu. Proszę powiedzcie mi co to jest i ile to mnie może kosztować . Nie chce żeby później mnie wydoili u mechanika. Słabo się znam na autkach dopiero się uczę ... Będe wdzięczyny za pomoc . Z góry dzięki!
ps. kolega powiedzał że to może być "zerwany mostek" > Co to oznacza ?
Pozdrawiam!
Zee22
Nowicjusz

• 14 Sty 2007, 12:47

Witam , z tego co piszesz to wydaje mi sią że albo rozleciał Ci się przegub napędowy albo rozleciał sie mechanizm w skrzyni biegów ale to musisz sprawdzić u mechanika i on reszte Ci powie . Sprawdź na początku półosie i przeguby napędowe. Pozdrawiam . Tomek
    tomala2301
    Początkujący

Miejscowość: dolnyśląsk

14 Sty 2007, 19:06

Skoro po puszczeniu sprzęgła auto nie jedzie i słychać dość głośno zgrzyty to bardzo prawdopodobne, że półosie zostały ukręcone. Możliwe że się rozsypał mechanizm różnicowy w moście. Takie niezpodziewane przypadki często zdażają się po ostrej jeździe przez dłuższy czas.
    Jaki masz silniczek, jest z czego wyciskać (GTI) ?
    Pozdro.
    arek_89
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

14 Sty 2007, 23:37

Wydaje mi się Arek, że to mniej prawdopodobne . Silnik to 1,4 . Jutro kumpel mnie weźmie na chol i jade zobaczyć. Modle się aby to był jakiś drobiazg ze skrzynią :cry:
    Zee22
    Nowicjusz

17 Sty 2007, 21:21

drobiazgi ze skrzynia koncza sie najczesciej, w starszych autach, ich wymiana (skrzyn) nie oplaca sie ich naprawiac (w niektorych przypadkach) obys nie mial takiego problemu
    lestek
    lestek
    Nowicjusz

18 Sty 2007, 15:14

Dokładnie. W starszych autach nie opłaca się naprawiać skrzyń. Lepiej kupić całą skrzynię, bo nie są one drogie.
    Pozdro.
    arek_89
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowa EkoJazda
      Jak jeździć ekologicznie i ekonomicznie zimą? Zasady są te same o każdej porze roku, ale w trudnych warunkach pogodowych, niskich temperaturach mają jeszcze większy wpływ na bezpieczeństwo wszystkich uczestników ruchu ...

19 Sty 2007, 00:21

Witam,
    Sprawdzałeś tylko na jedynce ze nie jedzie czy na innych biegach tez nie raguje? Trzeba najpierw zdiagnozować dokładnie co jest przyczyną i dopiero myśleć o wymianie.
    Pozdrawiam,
    Artek
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016

19 Sty 2007, 19:18

pamietajcie jeszcze ze jest takie cos jak sprzegło i ono tez moze najzwyklej w swiecie sie rozleciec (tarcza sprzegła) objaw moze byc podobny
    pomdro
    Nowicjusz

Miejscowość: rybnik

26 Sty 2007, 22:54

Pomdro ! Masz rację ! to tarcza. Zabawne, starła się skubana tak mocno, że juz nity tarły no i to był ten chałas!! Ale się cieniutka zrobiła.. Na szczęście dorwałem juz nowe na alegro za 130zł więc nie jest źle. Autko już w robocie. Miałem wcześniej takie sytuacje że jak wcisnąłem mocniej gaz, to samochód albo nie dawał więcej energii , albo zwalniał. Też zastanawiałem się co to , obawiając że zaraz silnik zgubie :lol: , ale mechanik uświadomił mi mi, że to właśnie tarcza sprzęgła się ślizgała. Zwała... Dziękuje wam za uwagę.
    Zee22
    Nowicjusz