Pierwsze auto do 10 000 czy to możliwe?

02 Sie 2026, 11:02

Dzień dobry,

Mam do Państwa prośbę o porady.

Powiększa mi się rodzina i samochód to mus, od 10 lat nie jeździłem autem czyli od zdania licencji. Wiem że nie podacie mi konkretnych linków, ale czy auto do 10 000 zł jest możliwe aby po prostu jeździło czy to proszenie się o kłopoty ?

Zależy mi na jeździe po dużym mieście i myślałem raczej o jakimś hatchbacku z jakimś bagażnikiem co by wózek zmieścił. Raz na ruski rok jazda na trasę max 200 km. Czego w tym budżecie się wystrzegać ? Na co zwracać szczególną uwagę ? Wiem że to budżet jest mały ale też nie wymagam dużo - ma po prostu jeździć i być jak najmniej awaryjne bądź też na tyle proste i dostępne, że mechanicy nie zedrą ze mnie niewiadomo ile pieniędzy.
Dany955
Nowicjusz

02 Sie 2026, 11:59

Jest trochę aut ale wtedy bym szukał stanu technicznego/korozyjnego a nie konkretnego rocznika. Oczywiście w opcji max prostej.

Popatrz na octavia/golf z silnikiem 2,0/1,6 8v pb.
Z japończyków corolla e12 ale po lifcie 1,4/1,6
Mazda 3
Super niedoceniony za wygląd jest Lancer 1,6/2,0 i tu te auta potrafią zaskoczyć jak wiele za niewiele :mrgreen:
Oczywiście z tyłu głowy trzeba mieć rdzę bo zazwyczaj są skorodowane.
Zresztą przy innych markach też jest to problem.
Może coś Korea czyli Hyund/Kia sporo modeli często technicznie prostych.
Tak na szybko :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Sie 2026, 00:58

Poszukać Skody Octavii z 1,9 (axr tłukli chyba nawet do późnych lat 2000, jakoś 2007 nawet mozna złapać, więc temat korozji będzie przyjemniejszy bo auto nie bedzie miało 30 lat), nie wiem jak to tam nazywali czy to jest Octavia Tour czy jakoś...
Paczkowski
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 1984
Przebieg/rok: 14tys. km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

03 Sie 2026, 15:50

Widzę, że sporo osób poleca skody, natomiast segment C to chyba za duży jak na początek - myślałem coś z segmentu B. U mnie sporo jest skody fabia w zachodniopomorskim - jakiś zwykły benzyniak bez żadnych turbo i bez gazu co uważacie ?
Skoda ma często zamiast paska ma łańcuch - chyba lepiej na pasku co ?
Też jest kilka modeli forda fiesty, który się wydaje wielkościowe OK. Czasami toyota yaris jest i trochę opli. Sporo jest francuzów peżoty 307 itp Ale ktoś mi kiedyś powiedział, że francuzy nie są wdzięczne i chyba nie patrze na te marki.

Oprócz rodzaju paliwa i silnika o co mam się pytać właścicieli ? Korozja korozją, ale czy to wpływa mocno na to, aby auto po prostu jeździło ? Nie znam się kompletnie. Jeżeli auto ma przegląd jeszcze na rok to chyba dobrze ?
Dany955
Nowicjusz

03 Sie 2026, 16:20

Poszukaj kogoś kto się choć odrobinę zna, bo widać że nie wiesz totalnie nic o autach i wtopisz :ok:

Francuzy złe nie są, ale 307 bym na pewno odrzucił, jak już to jakieś Megane z 1.6 MPI czy coś w ten deseń.

To czy silnik ma pasek czy łańcuch nie mówi absolutnie nic. Były dobre łańcuchy jak i złe paski.

Mówisz że segment C nie, a potem dajesz 307, zdecyduj :D

Korozja nie wpływa na to jak auto jeździ o ile elementy zawieszenia i konstrukcyjne są całe.

Typy szybkiego są niezłe, szedłbym w tym kierunku.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Rok produkcji: 2019

03 Sie 2026, 19:43

Właśnie sęk w tym, że nie mam nikogo kto ogarnia samochody, dlatego napisałem na tym forum. Co do peżota miało być 207 :)

Znalazłem ciekawego golfa plus - > 1.6 mpi chociaż nie wiem czy coś mu nie dolega, bo chyba cena jak za tą klasę samochód wygląda bardzo nisko. Myślałem, że w tym segmencie cenowym max to golf 4 a często wyskakują mi 5tki ale w TDI.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... I7DD4.html

https://www.olx.pl/d/oferta/sliczny-mie ... derIndex=0
Dany955
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...
    Jazda pod prąd! Jak reagować na takie zachowanie?
    Choć jazda pod prąd nie należy do najczęstszych przyczyn wypadków, to jej skutki bywają bardzo poważne, ponieważ może ona prowadzić do zderzenia czołowego. Czasem jazda niezgodnie z kierunkiem ruchu bywa efektem nieuwagi, ...

03 Sie 2026, 20:20

galakty napisał(a):Poszukaj kogoś kto się choć odrobinę zna, bo widać że nie wiesz totalnie nic o autach i wtopisz

Tu jest największy problem, brak wiedzy.
Dany955 napisał(a):Myślałem, że w tym segmencie cenowym max to golf 4 a często wyskakują mi 5tki ale w TDI

Dzieje się tak nie bez przyczyny :ok:

Co do ogłoszeń to ten zielony dobry kierunek, auto jeszcze nie używane w pl i przebieg o ile prawdziwy dosyć mały. Na bardzo duży minus treść ogłoszenia sugerująca że pod maską ma legendę a prawda jest taka że ta opcja jest prosta i nic więcej a co za tym idzie tania w razie W o ile nie wyskoczy standardzik w postaci zabetonowanych pierścieni i brania oleju.
Jak masz blisko możesz rozważyć. Weź VIN i kup jakiś raport a potem można coś dalej pomyśleć.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

04 Sie 2026, 08:44

srednie spalanie wynosi około 6,5L/100km

Niezły odlot :oops: Ojciec miał to gazu brał 10-11 litrów, to nie jedzie i trzeba kręcić, do tego pali olej, ehhh autorze nie napalaj się na takie ogłoszenia :D

Ale auto i silnik OK, po prostu opis bajkowy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Rok produkcji: 2019