Pierwszy samochód - automat

04 Kwi 2026, 14:02

Cześć,
kilka miesięcy zdałam prawo jazdy B automat i szukam swojego pierwszego auta :D
Mieszkam w dużym mieście, ale nie planuję na co dzień korzystać z auta - raczej raz na jakiś czas wyjazd po duże zakupy, a tak to wyjazdy weekendowe/ wycieczki.
Interesuje mnie auto używane, niskobudżetowe, tak do ok 10k. Do którego nie trzeba będzie co chwilę dokładać.
Auto dla 1osoby, więc nie musi być bardzo pakowne :D
Otwierany dach to moje marzenie <3 poza tym, nie mam jakiś większych preferencji.

Czy myślicie, że Peugeot 206 CC 1.6 Euro4 to dobra opcja?
Poczytałam trochę o tym modelu i nie ma najgorszych opinii.
Niestety, nie mam kogo zapytać, a nie chcę wtopić niepotrzebnie kasy.

O aucie:
1.6 benzyna, 110 KM, automat.
Auto sprowadzone z zagranicy.
Oryginalny przebieg.
Samochód bezwypadkowy.
Rok produkcji: 2003
Silnik: 1.6 benzyna, 110 KM
Przebieg: 189 771 km
Wyposażenie:
*) ABS
*) Poduszka powietrzna kierowcy i pasażera
*) Elektryczne szyby przód/tył
*) Elektrycznie regulowane i podgrzewane lusterka
*) Wspomaganie kierownicy
*) Radio
*) Światła przeciwmgielne
Abricot666
Nowicjusz

05 Kwi 2026, 08:32

Przy samochodzie który będzie miał spory przebieg to trzeba mieć na uwadze że automat może okazać się wymagający i trzeba bedzie np. zrobić remont skrzyni a to koszt zazwyczaj od około 8 do nawet 15 tyś. zł. Najlepiej szukać automatu najprostszego czyli klasycznej przekładni automatycznej z konwerterem momentu obrotowego (sprzęgłem hydrokinetycznym). Automaty typu CVT czy półautomaty które występowały w mniejszych samochodach bym odpuścił.

Generalnie szkoda że nie zrobiłaś prawka na skrzyni manualnej bo na pewno było by taniej w ekspolatacji przy takim budżecie jak masz i druga sprawa to miałabyś dużo większy wybór w samochodach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Kwi 2026, 10:19

Nie wiem, na ile można wklejać tutaj linki, ale wrzucam zdjęcie skrzyni:

https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/fi ... 60x0;q=100

Masz calkowitą rację, że dużo łatwiej znaleźć coś sensownego z manualem, ale tak niestety potoczyły się moje losy, że dużo łatwiej było mi ogarnąć jazdę na automacie :) Może kiedyś, jak już nabiorę więcej doświadczenia, zrobię normalną kat. B i przejdę na manaula, ale na razie wolę unikać sytuacji, w których auto staje mi nagle na skrzyżowaniu i wszyscy na mnie trąbią :roll: Strasznie mnie to stresowało podczas nauki jazdy na manualu, a przecież i tak trzeba zwracać uwage na mnóstwo rzeczy podczas jazdy, by była bezpieczna dla wszystkich.
Abricot666
Nowicjusz

05 Kwi 2026, 13:45

Rokiko napisał(a):samochodzie który będzie miał spory przebieg to trzeba mieć na uwadze że automat może okazać się wymagający i trzeba bedzie np. zrobić remont skrzyni a to koszt zazwyczaj od około 8 do nawet 15 tyś. zł. N

Dobre automaty hydrauliczne są trwałe a używki są w relatywnie niskich cenach.
Ten pug ma zwykłego hydraulika.
Abricot666 napisał(a):Czy myślicie, że Peugeot 206 CC 1.6 Euro4 to dobra opcja?

Ja bym odpuścił bo jest to śmietnik który potrafi napsuć krwi. Tak jak jeszcze wersja "zwykła" oszczędzi Ci nerwów co do części które są typowe dla cabrio tak już CC tego nie zrobi.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Kwi 2026, 08:46

szybki napisał(a):Dobre automaty hydrauliczne są trwałe a używki są w relatywnie niskich cenach.
Ten pug ma zwykłego hydraulika.
To jest na plus ale dobrze żeby szukająca osoba wiedziała onpewnych rzeczach przed zakupem. Jak zapłaci mniej to na plus, trzeba też wziać pod uwage to że mało kto chce się bawić w przekładanie używek (jak robisz samemu to co innego). Tak czy inaczej moim zdaniem tylko taki automat wchodzi w grę jak został tu wymieniony.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Kwi 2026, 12:14

dzięki, odpuściłam tamto auto
Macie jakiś pomysł na pierwszy samochód z automatem do ok 10k, zgodnie z tym, co napisałam w pierwszym poście?

podczas robienia kursu instruktorzy bardzo zachwalali toyotę yaris, ale dobrze poznać też inne opcje (najchętniej z otwieranym dachem)

mini coopery wydają się być super, ale to juz chyba wyzsza półka
Abricot666
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...
    Zdejmij nogę z gazu i zobacz więcej...
    Nadmierna prędkość grozi nie tylko otrzymaniem mandatu. Warto wiedzieć, że zbyt szybka jazda daje kierowcy mniej czasu na reakcję, a także ogranicza jego pole widzenia. Statystycznie z powodu nadmiernej prędkości każdego ...

11 Kwi 2026, 13:28

Abricot666 napisał(a):najchętniej z otwieranym dachem

Drobna rada, zejdź na ziemię :ok: Rowery ludzie kupują droższe i takich wymagań nie mają jak Ty w aucie za 10k.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

11 Kwi 2026, 13:46

bardzo pomocna odpowiedz, nie ma co.
z czym mam zejsc na ziemię? nie mam żadnych wymagań odnosnie konkretnego modelu, koloru, bajerów dodatkowych czy nawet wielkości. w pierwszym poście napisałam, że auto ma być na sporadyczne wyjazdy za miasto i raz na miesiąc, po większe zakupy. i ma być na automat, bo taką mam kategorię prawa jazdy. używane i niedrogie, bo chcę się oswoić z jazdą i nie płakać, jak zarysuję.

otwierany dach to moje widzimisię, ale nigdzie nie napisałam, że jest to konieczność.

ludzie kupują też droższe komputery, droższe buty czy droższe wyjazdy na wakacje - nie interesuje mnie to. każdy robi ze swoim życiem, co chce.
poprosiłam o czystą poradę odnośnie ewentualnego modelu, bo to jest forum tematyczne
Jak widać, bezsensu było pytać.
Abricot666
Nowicjusz

11 Kwi 2026, 13:56

Abricot666 napisał(a):czym mam zejsc na ziemię?

Np. Yarisa za 10k.nie kupisz w automacie jak jest taki to z czymś co udaje automat i po roku wydasz połowę budżetu zakupu auta
Yaris w prawdziwym automacie to tylko 1ka 1,3 i ceny od 12-13k.pln.pewnie już bez podłogi.
Abricot666 napisał(a):nie mam żadnych wymagań odnosnie konkretnego modelu, koloru, bajerów dodatkowych czy nawet wielkości. w pierwszym poście napisałam, że auto ma być na sporadyczne wyjazdy za miasto i raz na miesiąc, po większe zakupy. i ma być na automat

Jak jesteś zainteresowany automatem (takim prawdziwym) w fajnym aucie za około 10-12k.pln. to napisz do mnie na PW.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe