karolam27 napisał(a):Moj budzet do 20 tys, ale jesli mialabym doplacic 2,3 tys. do bezpiecznej jazdy, albo do auta, ktore nie potrzebuje dodatkowego wkladu to tez w porzadku.
To tak nie działa, bo można wtopić za 23 tys., a dzisiaj auto za 20k to pewnie jak za 15k z czasów przed pandemią. Szukałbym za 10-15k a reszta na naprawy, eksploatację i ubezpieczenie.
karolam27 napisał(a):Dodatkowo tym autem bedziemy sie przeprowadzac za pare miesiecy, wiec powinien byc pakowny.
karolam27 napisał(a):Na pewno nie chcialabym malutkiego autka choc wiem, ze takie sa polecane na pierwszy samochod.
Jeśli duże auto tylko pod jedną przeprowadzkę, to bym się zastanowił... Ja też chciałem większe na pierwsze, żeby od razu oswoić się z większym autem. Jeśli mieszkasz w większym mieście, to dużym problemem jest znalezienie miejsca parkingowego i to jest argument za mniejszym autem.
karolam27 napisał(a):Zastanawialam sie nad fordem focusem mk2 benzyna
Odradzam (to moje pierwsze auto
![Mr. Green :mrgreen:]()
).
karolam27 napisał(a):ale sporo pali
Prawda, u mnie 10/100 po mieście z klimą na odcinkach 7-9 km (w jedną stronę) poza godzinami szczytu. W korkach muszę dodać 2-3 litry
![Uśmiechnięty :)]()
. W trasie potrafi zejść poniżej 7, ale co z tego jak dynamika i wyciszenie takie sobie.
karolam27 napisał(a):i latwo lapie rdze
Też prawda
![Szczęśliwy :D]()
. Do tego drogi w naprawie zawias (czego doświadczyłem), dziwna skrzynia biegów, która dla początkującego może być problemem (wrzucenie wstecznego wymaga wyczucia, redukcja do 1 wymaga prawie zatrzymania się).
karolam27 napisał(a):Hyudai i30 1.4
Znajomi mają i jest nawet ok, ale hałas gorszy niż w Focusie
![Mr. Green :mrgreen:]()
.
Ja w obecnej sytuacji cenowej pomyślałbym jednak o segmencie B, najlepiej Yaris II 1.3 lub Jazz II (czy tam właściwie III, auto bardzo pojemne na swój segment z tamtych lat, bagażnik coś 380 litrów) lub coś z gazem.