Podłączenie kamerki samochodowej pod bezpieczniki

22 Lip 2026, 09:32

dzień dobry wszystkim. mam kamerke samochodową podłączoną do gniazda zapalniczki, by miała ona tryb parkingowy musiałem kupić przejściówkę i podłączyć pod bezpieczniki. W teorii proste ale czy ktoś wie pod który bezpiecznik podpiąć konkrent kabel? w załączeniu zdjęcie skrzynki bezpieczników i zdjęcie kabelków od przejściówki kamerki.
z góry wszystkim dziękuję za podpowiedzi.
Michugda
Obserwowany

22 Lip 2026, 21:44

VCC+ to masz stałe zasilanie z plusa. Tu trzeba by było popatrzeć i pomierzyć napięcia ale można też bezpośrednio z akumulatora.

ACC tu musi być napięcie po zapłonie można by poszukać kabli od stacyjki lub przy kablach do radia można tez poszukać.

Nie wiem jaki to samochód ale zawsze warto pomierzyć napięci i nie podłączać w ciemno pod bezpieczniki.
Moskito
Aktywny

Zdjęcia: 17

08 Sie 2026, 00:48

Nie należy wybierać bezpieczników „na oko”. Najpierw miernikiem trzeba znaleźć dwa obwody:

– BATT/VCC – stałe 12 V, również po zamknięciu i uśpieniu samochodu,
– ACC – napięcie pojawiające się dopiero po włączeniu zapłonu.

Najbezpieczniej wykorzystać adaptery typu add-a-fuse i obwody niewpływające na bezpieczeństwo auta. Nie podłączałbym kamery do bezpieczników poduszek, ABS, sterownika silnika ani innych ważnych modułów. Masa powinna trafić do fabrycznego punktu masowego albo czystej śruby połączonej z karoserią.

Po montażu warto sprawdzić, czy ACC rzeczywiście zanika po uśpieniu samochodu. W niektórych autach część obwodów pozostaje aktywna kilka lub kilkanaście minut. Konieczne jest również ustawienie zabezpieczenia przed rozładowaniem akumulatora — zwykle rozsądny próg to około 12,0–12,2 V, zależnie od sposobu użytkowania auta i stanu akumulatora.

Piszę jako osoba zajmująca się zawodowo takimi instalacjami. Tutaj pokazujemy, na czym polega
https://soundaudiosystem.pl/montaz-wideorejestratorow-lublin-2/. Najważniejsze jest jednak ustalenie modelu oraz rocznika samochodu i wykonanie pomiarów przed podłączeniem.
SAS24
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...