Polecane samochody

09 Paź 2025, 08:40

Zwykły hydro to ufo FL albo sedan. Koniecznie się przejechać bo zestawienie tego silnika z aut + siedzenie na ziemi i twardy zawias może się nie spodobać.
No i rdza.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Paź 2025, 13:16

Dzień dobry,

Ok, czyli jak automat w tym przedziale to na razie tylko Toyota Auris i Honda Civic VIII.

Miałem kiedyś Civica 6 i faktycznie siedziało się "jak na desce". Nie wiem czy to taki typ foteli czy twarde zawieszenie, ale jak nie poprawili za bardzo komfortu w 8 to trochę słabo, bo nierówności były za bardzo odczuwalne. Wolałbym jednak trochę bardziej wygodniejsze niż to. Nie jakiś ponton czy coś, ale w miarę amortyzującego. Rdzy też sporo było...

A właśnie jak to jest z tą rdzą w japończykach i ogólnie tych azjatach w tym moim budżecie. Wszystkie będą miały z tym problem czy są jakieś marki, które lepiej to już ogarnęły?

Pytanie też czy oprócz Aurisa i Civica jest w ogóle coś godnego do polecenia przez Was? A może inaczej, od jakiego budżetu można już sensownie patrzeć na samochody z automatem i jakie by to były propozycje?
fodan34
Nowicjusz

09 Paź 2025, 13:52

Civic z kosiarką którą trzeba kręcić, zawieszeniem z gokarta i automatem... no nie wiem :mrgreen:

Z drugiej strony hybryda Toyoty która jest totalnym przeciwieństwem (no poza kręceniem bo też trzeba dusić).

A musi być ten automat? Bo kompakty praktycznie nie występują z nim, odrzucasz jakieś 3/4 ofert pewnie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Paź 2025, 20:09

Dobry wieczór,

galakty napisał(a):A musi być ten automat?

Wolałbym już te automaty porządnie przeszukać, bo już dostałem od Was kilka propozycju z manualem w razie czego, a może faktycznie coś fajnego by się trafiło.

galakty napisał(a):Bo kompakty praktycznie nie występują z nim

Mogą być jakieś nie za duże sedany czy suvy. Byle nie jakieś długie czy kombi, bo na razie nie potrzebuję, a w miastach ciężko z miejscem parkingowym jak go trzeba gdzieś zostawić.
A co miałeś na myśli, jeśli nie tylko kompakty?
fodan34
Nowicjusz

10 Paź 2025, 09:01

Kompakt to segment, sedan to rodzaj nadwozia i sedan może być kompaktem.
galakty
Forumowicz VIP

10 Paź 2025, 12:47

Dzień dobry,

Rozumiem. To jakie dodatkowe propozycje można byłoby rozważyć przy tamtych wymaganiach?
fodan34
Nowicjusz

10 Paź 2025, 12:56

Kompakty i automat? Miałeś podane, za wiele nic bardziej sensownego nie ma bo w tamtych latach albo nie montowali wcale, albo badziewia których nie można polecić.
galakty
Forumowicz VIP

10 Paź 2025, 13:48

Właśnie dlatego przydałaby się(przynajmniej mi, ale pewnie grupce podobnych też) taka lista polecanych aut z w różnych przedziałach cenowych...

Jako laik nie znam się na detalach czy rodzajach i typach samochodów, a dopiero po kilku odpowiedziach dowiedziałem się, że jednak wchodzą w grę tylko Toyota Auris starsza i Honda Civic 8(która podobno jest mocno twarda w codziennej jeździe).

To ponawiam pytania:
- "czy oprócz Aurisa i Civica jest w ogóle coś godnego do polecenia przez Was?" - w tym budżecie, wszystkie modele i wersje silników benzynowych, obojętnie jaki typ/rodzaj auta/nadwozia
- "A może inaczej, od jakiego budżetu można już sensownie patrzeć na samochody z automatem i jakie by to były propozycje?" - dotyczy kompaktów z moich wymagań
fodan34
Nowicjusz

10 Paź 2025, 13:55

Jak bardzo chcesz automat, to ewentualnie grupa vag (VW, Seat, Skoda...)
ale tutaj "sportówki" bo DSG na sprzęgłach mokrych pożyje, ale te na suchych są tandetne.

Czyli np Golf V GTI

o ile potrzebne Ci takie 200 konne auto.

Aha no i z lpg problematycznie, więc automat i kompakt się zgadza ale silnik kiepski do zagazowania.
Schuler
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 10 2007
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Golf VI

10 Paź 2025, 13:55

fodan34 napisał(a):- "A może inaczej, od jakiego budżetu można już sensownie patrzeć na samochody z automatem i jakie by to były propozycje?" - dotyczy kompaktów z moich wymagań

Budżet podnieść co najmniej x2 do 70-80k i będziesz miał szansę kupić w miarę świeże auto z małym przebiegiem, gdzie istnieje realna szansa, że przy uczciwym serwisowaniu skrzynia ci się nie wysypie.

fodan34 napisał(a):To ponawiam pytania:
- "czy oprócz Aurisa i Civica jest w ogóle coś godnego do polecenia przez Was?" - w tym budżecie, wszystkie modele i wersje silników benzynowych, obojętnie jaki typ/rodzaj auta/nadwozia

Pancerny automat znajdziesz w renault laguna.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Paź 2025, 14:56

Właśnie - Laguna 3 170km z automatem i dobre pod lpg miałem proponowac ale francc mnie uprzedzil:)
mjelec
Nowicjusz

11 Paź 2025, 16:18

Dzień dobry,

Schuler napisał(a):Golf V GTI

Golf też mógłby być, byleby spełniał te podane wymagania. Czyli to ma mokre skrzynie automatyczne, które są trwałe. A czy to tylko w V generacji czy też VI i VII występowały? I jak to z tymi silnikami w tym VAG. Podobno te silniki benzynowe były lepsze dopiero od 2012 czy nawet 2015, a tutaj jednak będą starsze roczniki. Czy to akurat nie tyczyło się tych "sportówek" tylko słabszych wersji?

LPG fajnie żeby było, ale nie jest konieczne jakby był dobry samochód.

franccc napisał(a):Budżet podnieść co najmniej x2 do 70-80k i będziesz miał szansę kupić w miarę świeże auto z małym przebiegiem, gdzie istnieje realna szansa, że przy uczciwym serwisowaniu skrzynia ci się nie wysypie.

To tutaj jednak poza moim budżetem. Myślałem, że kwestia dodatkowych 5-10k by coś zmieniła. Nie chcę jakiegoś nowego czy nawet kilkuletniego samochodu, bo wiem że raczej bez szans w tym budżecie. Chodziło mi bardziej o kompromis, żeby takie auto spełniło tamte wymagania i było w miarę bezproblemowe/bezawaryjne albo dość tanie w ewentualnych naprawach(ale też, żeby ciągle nie jeździć do mechanika).

mjelec napisał(a):Laguna 3 170km z automatem

Laguna już za duża dla mnie. Jakby coś w rozmiarze megane albo mniejszych suvów to jeszcze. Nie wiem też jak to z tymi francuzami jest, ale trochę się ich obawiam, bo trzech znajomych ma francuzy(nie jakieś stare) i każdy narzeka, że ciągle jakieś pierdoły wyskakują albo za często do warsztatu muszą podjeżdzać, bo większa sprawa.

Widzę sporo nowych ogłoszeń:
- Nissan Qashqai I
- Opel Astra J
- Suzuki SX4
- Mazda CX 5
- Kia Sportage
- Ford Focus
- Kia Ceed
- Hyundai Veloster

Moglibyście odnieść się do nich? Czy one są faktycznie tak tragiczne w użytkowaniu?
(i jak można, to krótko dlaczego)
fodan34
Nowicjusz

11 Paź 2025, 19:03

Z Twoich typów tak naprawdę tylko Focus i Ceed mają sens.
galakty
Forumowicz VIP

13 Paź 2025, 12:59

Dzień dobry,

galakty napisał(a):Z Twoich typów tak naprawdę tylko Focus i Ceed mają sens.

Ok, a można prosić trochę więcej szczegółów? Który silnik i z jakiej generacji byłby polecany?

Znalzałem jeszcze takie modele w ogłoszeniach:
Honda CR-V
Honda Accord VIII
Dodge Dart
Volvo S60 II
Lexus GS300

Któryś z nich godny uwagi czy raczej nie?

I jak to jest z tymi silnikami benzynowymi w VAG? Czy dałoby się coś znaleźć mało awaryjnego z tą "mokrą skrzynią" oprócz golfa V GTI?(trochę stare roczniki, to nie wiem czy warto po tylu km brać)
I czy jak GTI, to nie będzie podobna sytuacja, że będzie się czuć każdą nierówność jak w Civicu?
fodan34
Nowicjusz

14 Paź 2025, 10:00

fodan34 napisał(a):- Nissan Qashqai I
- Opel Astra J
- Suzuki SX4
- Mazda CX 5
- Kia Sportage
- Ford Focus
- Kia Ceed
- Hyundai Veloster

Qashqai będzie mieć CVT, więc specyficzna skrzynia
Astra ok, warto spojrzeć na 1.4t
Suzuki / Mazda / Ford / Hyundai w tym budżecie i z automatem będą raczej ze Stanów, więc może i po różnych przygodach, ale za to najczęściej z gorszym wyposażeniem
fodan34 napisał(a):Honda CR-V
Honda Accord VIII
Dodge Dart
Volvo S60 II
Lexus GS300

Z tych poszedłbym chyba w CR-V, pod warunkiem, że byłby zdrowy blacharsko.
Accord nie wart swoich cen, ale za to najcęściej zgnity.
Dodge amerykański wynalazek.
Volvo dyskusyjnej jakości silniki i skrzynie.
Lexus za mało kasy na jakiś fajny egzemplarz. No i Laguna za duża, a prawie 5m krowa już ok? :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004