Polecane samochody

09 Paź 2025, 08:40

Zwykły hydro to ufo FL albo sedan. Koniecznie się przejechać bo zestawienie tego silnika z aut + siedzenie na ziemi i twardy zawias może się nie spodobać.
No i rdza.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Paź 2025, 13:16

Dzień dobry,

Ok, czyli jak automat w tym przedziale to na razie tylko Toyota Auris i Honda Civic VIII.

Miałem kiedyś Civica 6 i faktycznie siedziało się "jak na desce". Nie wiem czy to taki typ foteli czy twarde zawieszenie, ale jak nie poprawili za bardzo komfortu w 8 to trochę słabo, bo nierówności były za bardzo odczuwalne. Wolałbym jednak trochę bardziej wygodniejsze niż to. Nie jakiś ponton czy coś, ale w miarę amortyzującego. Rdzy też sporo było...

A właśnie jak to jest z tą rdzą w japończykach i ogólnie tych azjatach w tym moim budżecie. Wszystkie będą miały z tym problem czy są jakieś marki, które lepiej to już ogarnęły?

Pytanie też czy oprócz Aurisa i Civica jest w ogóle coś godnego do polecenia przez Was? A może inaczej, od jakiego budżetu można już sensownie patrzeć na samochody z automatem i jakie by to były propozycje?
fodan34
Nowicjusz

09 Paź 2025, 13:52

Civic z kosiarką którą trzeba kręcić, zawieszeniem z gokarta i automatem... no nie wiem :mrgreen:

Z drugiej strony hybryda Toyoty która jest totalnym przeciwieństwem (no poza kręceniem bo też trzeba dusić).

A musi być ten automat? Bo kompakty praktycznie nie występują z nim, odrzucasz jakieś 3/4 ofert pewnie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

09 Paź 2025, 20:09

Dobry wieczór,

galakty napisał(a):A musi być ten automat?

Wolałbym już te automaty porządnie przeszukać, bo już dostałem od Was kilka propozycju z manualem w razie czego, a może faktycznie coś fajnego by się trafiło.

galakty napisał(a):Bo kompakty praktycznie nie występują z nim

Mogą być jakieś nie za duże sedany czy suvy. Byle nie jakieś długie czy kombi, bo na razie nie potrzebuję, a w miastach ciężko z miejscem parkingowym jak go trzeba gdzieś zostawić.
A co miałeś na myśli, jeśli nie tylko kompakty?
fodan34
Nowicjusz

10 Paź 2025, 09:01

Kompakt to segment, sedan to rodzaj nadwozia i sedan może być kompaktem.
galakty
Forumowicz VIP

10 Paź 2025, 12:47

Dzień dobry,

Rozumiem. To jakie dodatkowe propozycje można byłoby rozważyć przy tamtych wymaganiach?
fodan34
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...
    ŠKODA Š978 (Typ 978), 1956 rok
    Decyzją Ministerstwa Przemysłu Czechosłowacji z roku 1955 czechosłowaccy konstruktorzy otrzymali zadanie stworzenia całkowicie nowego samochodu dla "szerokich mas pracujących". W tym czasie wdrażano produkcję modelu 440 (Spartak), ...

10 Paź 2025, 12:56

Kompakty i automat? Miałeś podane, za wiele nic bardziej sensownego nie ma bo w tamtych latach albo nie montowali wcale, albo badziewia których nie można polecić.
galakty
Forumowicz VIP

10 Paź 2025, 13:48

Właśnie dlatego przydałaby się(przynajmniej mi, ale pewnie grupce podobnych też) taka lista polecanych aut z w różnych przedziałach cenowych...

Jako laik nie znam się na detalach czy rodzajach i typach samochodów, a dopiero po kilku odpowiedziach dowiedziałem się, że jednak wchodzą w grę tylko Toyota Auris starsza i Honda Civic 8(która podobno jest mocno twarda w codziennej jeździe).

To ponawiam pytania:
- "czy oprócz Aurisa i Civica jest w ogóle coś godnego do polecenia przez Was?" - w tym budżecie, wszystkie modele i wersje silników benzynowych, obojętnie jaki typ/rodzaj auta/nadwozia
- "A może inaczej, od jakiego budżetu można już sensownie patrzeć na samochody z automatem i jakie by to były propozycje?" - dotyczy kompaktów z moich wymagań
fodan34
Nowicjusz

10 Paź 2025, 13:55

Jak bardzo chcesz automat, to ewentualnie grupa vag (VW, Seat, Skoda...)
ale tutaj "sportówki" bo DSG na sprzęgłach mokrych pożyje, ale te na suchych są tandetne.

Czyli np Golf V GTI

o ile potrzebne Ci takie 200 konne auto.

Aha no i z lpg problematycznie, więc automat i kompakt się zgadza ale silnik kiepski do zagazowania.
Schuler
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2007
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Golf VI

10 Paź 2025, 13:55

fodan34 napisał(a):- "A może inaczej, od jakiego budżetu można już sensownie patrzeć na samochody z automatem i jakie by to były propozycje?" - dotyczy kompaktów z moich wymagań

Budżet podnieść co najmniej x2 do 70-80k i będziesz miał szansę kupić w miarę świeże auto z małym przebiegiem, gdzie istnieje realna szansa, że przy uczciwym serwisowaniu skrzynia ci się nie wysypie.

fodan34 napisał(a):To ponawiam pytania:
- "czy oprócz Aurisa i Civica jest w ogóle coś godnego do polecenia przez Was?" - w tym budżecie, wszystkie modele i wersje silników benzynowych, obojętnie jaki typ/rodzaj auta/nadwozia

Pancerny automat znajdziesz w renault laguna.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev

10 Paź 2025, 14:56

Właśnie - Laguna 3 170km z automatem i dobre pod lpg miałem proponowac ale francc mnie uprzedzil:)
mjelec
Nowicjusz

11 Paź 2025, 16:18

Dzień dobry,

Schuler napisał(a):Golf V GTI

Golf też mógłby być, byleby spełniał te podane wymagania. Czyli to ma mokre skrzynie automatyczne, które są trwałe. A czy to tylko w V generacji czy też VI i VII występowały? I jak to z tymi silnikami w tym VAG. Podobno te silniki benzynowe były lepsze dopiero od 2012 czy nawet 2015, a tutaj jednak będą starsze roczniki. Czy to akurat nie tyczyło się tych "sportówek" tylko słabszych wersji?

LPG fajnie żeby było, ale nie jest konieczne jakby był dobry samochód.

franccc napisał(a):Budżet podnieść co najmniej x2 do 70-80k i będziesz miał szansę kupić w miarę świeże auto z małym przebiegiem, gdzie istnieje realna szansa, że przy uczciwym serwisowaniu skrzynia ci się nie wysypie.

To tutaj jednak poza moim budżetem. Myślałem, że kwestia dodatkowych 5-10k by coś zmieniła. Nie chcę jakiegoś nowego czy nawet kilkuletniego samochodu, bo wiem że raczej bez szans w tym budżecie. Chodziło mi bardziej o kompromis, żeby takie auto spełniło tamte wymagania i było w miarę bezproblemowe/bezawaryjne albo dość tanie w ewentualnych naprawach(ale też, żeby ciągle nie jeździć do mechanika).

mjelec napisał(a):Laguna 3 170km z automatem

Laguna już za duża dla mnie. Jakby coś w rozmiarze megane albo mniejszych suvów to jeszcze. Nie wiem też jak to z tymi francuzami jest, ale trochę się ich obawiam, bo trzech znajomych ma francuzy(nie jakieś stare) i każdy narzeka, że ciągle jakieś pierdoły wyskakują albo za często do warsztatu muszą podjeżdzać, bo większa sprawa.

Widzę sporo nowych ogłoszeń:
- Nissan Qashqai I
- Opel Astra J
- Suzuki SX4
- Mazda CX 5
- Kia Sportage
- Ford Focus
- Kia Ceed
- Hyundai Veloster

Moglibyście odnieść się do nich? Czy one są faktycznie tak tragiczne w użytkowaniu?
(i jak można, to krótko dlaczego)
fodan34
Nowicjusz

11 Paź 2025, 19:03

Z Twoich typów tak naprawdę tylko Focus i Ceed mają sens.
galakty
Forumowicz VIP

13 Paź 2025, 12:59

Dzień dobry,

galakty napisał(a):Z Twoich typów tak naprawdę tylko Focus i Ceed mają sens.

Ok, a można prosić trochę więcej szczegółów? Który silnik i z jakiej generacji byłby polecany?

Znalzałem jeszcze takie modele w ogłoszeniach:
Honda CR-V
Honda Accord VIII
Dodge Dart
Volvo S60 II
Lexus GS300

Któryś z nich godny uwagi czy raczej nie?

I jak to jest z tymi silnikami benzynowymi w VAG? Czy dałoby się coś znaleźć mało awaryjnego z tą "mokrą skrzynią" oprócz golfa V GTI?(trochę stare roczniki, to nie wiem czy warto po tylu km brać)
I czy jak GTI, to nie będzie podobna sytuacja, że będzie się czuć każdą nierówność jak w Civicu?
fodan34
Nowicjusz

14 Paź 2025, 10:00

fodan34 napisał(a):- Nissan Qashqai I
- Opel Astra J
- Suzuki SX4
- Mazda CX 5
- Kia Sportage
- Ford Focus
- Kia Ceed
- Hyundai Veloster

Qashqai będzie mieć CVT, więc specyficzna skrzynia
Astra ok, warto spojrzeć na 1.4t
Suzuki / Mazda / Ford / Hyundai w tym budżecie i z automatem będą raczej ze Stanów, więc może i po różnych przygodach, ale za to najczęściej z gorszym wyposażeniem
fodan34 napisał(a):Honda CR-V
Honda Accord VIII
Dodge Dart
Volvo S60 II
Lexus GS300

Z tych poszedłbym chyba w CR-V, pod warunkiem, że byłby zdrowy blacharsko.
Accord nie wart swoich cen, ale za to najcęściej zgnity.
Dodge amerykański wynalazek.
Volvo dyskusyjnej jakości silniki i skrzynie.
Lexus za mało kasy na jakiś fajny egzemplarz. No i Laguna za duża, a prawie 5m krowa już ok? :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004