Polecane samochody

07 Paź 2025, 10:52

Dzień dobry,

Szukam nowego samochodu(benzyna/lpg, kompakt, automat/ręczny z 6 biegiem/nadbiegiem, do 30/35k) i zastanawiałem się czy jest tutaj jakiś post o polecanych autach w danych przedziałach cenowych, żeby nie rozpisywać się w nowych wątkach? Na kilku forach zetknąłem się z takimi polecajkami i prawdę mówiąc znacznie przyspiesza to doprecyzowanie swoich typów oraz pewnie ułatwia działanie specjalistom, którzy odpisują w nowych wątkach.

Jeśli tak, prosiłbym o link, bo niestety nie mogę znaleźć takiego posta.

Pozdrawiam
fodan34
Nowicjusz

07 Paź 2025, 16:03

fodan34 napisał(a):zastanawiałem się czy jest tutaj jakiś post o polecanych autach w danych przedziałach cenowych, żeby nie rozpisywać się w nowych wątkach?

Nie ma. Po pierwsze nikt by do tego nie zaglądał. Po drugie auto kupujesz kierując się kwestiami subiektywnymi a tych nie da się uwzględnić tworząc takie posty. Już nie mówiąc o tym, że przy niektórych wymaganiach nie istnieją "polecane" rozwiązania o trzeba się skupić na najmniej najgorszych.

fodan34 napisał(a):Szukam nowego samochodu(benzyna/lpg, kompakt, automat/ręczny z 6 biegiem/nadbiegiem, do 30/35k)

Jeśli na tym wymagania się kończą to zacząłbym od toyoty auris II 1.6/132.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Paź 2025, 20:01

Witam,
franccc napisał(a):Po pierwsze nikt by do tego nie zaglądał.

Nie zgadzam się z tym za bardzo. Na pewno byłoby trochę tych, którzy spojrzeliby na taki artykuł i zobaczyli na co realnie mogą sobie pozwolić, a w kwestii jakiś szczegółów dopytaliby na forum. Coś w stylu:

Samochody do 10/20/30/50/70 tys:
I)Benzyny
1. Samochód A
Szacunkowa cena:
Polecane jednostki silnikowe i skrzynie biegów:
Zalety:
Wady:
2. Samochód B

II)Diesle

III)Hybrydy
itp.

Ale to tylko moja opinia jak czasami widzę na różnych forach, może być rzeczywiście inaczej.

franccc napisał(a):Jeśli na tym wymagania się kończą

Nie wiem czy w tym budżecie można za bardzo wybrzydzać, bo podobno ceny w ostatnich latach mocno odjechały. Ogólnie to są główne wymagania. Przydałby się tempomat i klimatyzacja, ale to chyba bardziej przy patrzeniu na ogłoszenia i oględzinach. Nie chciałbym też jakiegoś "muła" typu 1.6 mpi, ale ten 132km chyba powinien wystarczyć do żwawej jazdy po mieście i żeby nie zagotować go na autostradzie ;)

Ten Auris II fajny. A tutaj to ręczna czy też z automatem by się dało znaleźć w sensownym stanie? Czy w ogóle lepiej tutaj nie patrzyć na automat?
Pytam o to, bo często jeżdżę po mieście i już męczy te wachlowanie(najgorzej przy tych korkach "powyżej półsprzęgła" jak trzeba przyspieszyć, a później znowu stop typu 1-2/3-1).
fodan34
Nowicjusz

07 Paź 2025, 20:25

fodan34 napisał(a):. A tutaj to ręczna czy też z automatem by się dało znaleźć w sensownym stanie? Czy w ogóle lepiej tutaj nie patrzyć na automat?

Automat łączony z benzyniakami lepiej odpuścić. Jeśli skrzynia inna niż manual to trzeba się skupić na hybrydzie - ale w tym przypadku musiałbyś zejść na pierwszą generację aurisa, plus taki, że za te ~30k kupisz naprawdę ładny egzemplarz z sensownym przebiegiem i będziesz mógł wybrzydzać w najdroższych ofertach na rynku.
franccc
Stały forumowicz

08 Paź 2025, 07:56

fodan34 napisał(a):Samochody do 10/20/30/50/70 tys:
I)Benzyny
1. Samochód A
Szacunkowa cena:
Polecane jednostki silnikowe i skrzynie biegów:
Zalety:
Wady:
2. Samochód B

II)Diesle

III)Hybrydy

Jak Ty sobie to wyobrażasz ?
2025r sytuacja zmienia się na tyle że w 27r.wszystkie te sugestie będzie można włożyć do śmietnika.
Dam Ci prosty przykład :
Kiedyś polecałem tu Lexusa V8 za 23k-25k.pln.kupowałeś sztukę z nalotem coś koło 100-150k.km. Obecnie za 50k.pln.nic nie kupisz.
Inny przykład jeden z Lexusów który był tu opisywany przez forumowicza is200.
Silnik do tego auta kosztował 600zł.i to sprawdzony przy Tobie z małym przebiegiem, skrzynie automatyczne były za flaszkę obecnie taki zestaw to 5k.pln.

Do tego jest jeszcze czas. Auta się starzeją, jak nie jest produkowany model xxx to ich ubywa więc zmienia się ich sytuacja bo co z tego że polecę Ci auto XXX jak za 5lat trafienie dobrej sztuki będzie graniczyć z cudem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Paź 2025, 08:49

No i dochodzi do tego fakt że ktoś musiałby zdecydować co jest polecane. Jeden tu poleca Aurisa, drugi Golfa w TSI - kto ma rację? :naughty:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy G
    Luksusowy Mercedes Klasy G także ma wojskowe korzenie. Prace nad niemiecką terenówką rozpoczęto w 1972 roku. Początkowo samochód trafił między innymi do armii Niemiec, Szwajcarii, Argentyny oraz Iranu. Dostępna ...

08 Paź 2025, 10:09

galakty napisał(a):Jeden tu poleca Aurisa, drugi Golfa w TSI - kto ma rację?

Rację ma ten co najlepiej zdiagnozuje potrzeby kierowcy a niestety w wielu przypadkach jest tylko weryfikacja budżetu i to na czas zakupu.
Potem wychodzą kwiatki jak się poleca audi A6 C6 w allroad 3,0tdi do 30k.pln. osobie która nigdy nic nie miała wspólnego z premium niemieckim, nigdy takiego czegoś nie serwisowała a po prostu tak sobie strzeliła bo ktoś ją przewiózł :D
szybki
Moderator - Tuning

08 Paź 2025, 10:16

Dzień dobry,
Dziękuję za spore zaangażowanie i wskazówki.

franccc napisał(a):musiałbyś zejść na pierwszą generację aurisa

Ten już faktycznie mniej mi się podoba. Czyli dla II tylko manual. A czy są jakieś alternatywy w tym budżecie, najlepiej z automatem?
Przeglądając otomoto widać sporo Opli Astra J 1.4 z 140km, nissan qashqai, alfa romeo giuletta, ford focus. Trafia się czasami też jakaś Kia Ceed 1.6 135km, Mazda i Volvo c30.

szybki napisał(a):Jak Ty sobie to wyobrażasz ?
2025r sytuacja zmienia się na tyle że w 27r.wszystkie te sugestie będzie można włożyć do śmietnika.

Rozumiem. Jednak podobna sprawa jest z innym produktami. Na przykładowym forum pamiętam, że był zestaw polecanych sprzętów do komputera, a już w następnym roku była aktualizacja z komentarzem, że tamto z takiego i takiego powodu zostało wykreślone + dodane zostały po jakimś czasie inne godne polecenia podzespoły. Nie mówię, żebyście aktualizowali co tydzień czy co miesiąc, ale raz na kilka mc czy na rok chyba powinno wystarczyć

galakty napisał(a):No i dochodzi do tego fakt że ktoś musiałby zdecydować co jest polecane. Jeden tu poleca Aurisa, drugi Golfa w TSI - kto ma rację?
.
No tutaj to bardziej chodziło mi, żeby tworzyli moderatorzy/admini lub jacyś ewentualnie zaufani użytkownicy ze sporym doświadczeniem na tym forum. Nie jakiś pierwszy, lepszy któremu coś się ubzdura. Chyba, że wśród moderatorów/adminów u Was także panują takie rozbieżności ;)

Nie narzucam Wam, tylko taka sugestia od użytkownika.
fodan34
Nowicjusz

08 Paź 2025, 10:19

szybki napisał(a):Potem wychodzą kwiatki jak się poleca audi A6 C6 w allroad 3,0tdi do 30k.pln. osobie która nigdy nic nie miała wspólnego z premium niemieckim, nigdy takiego czegoś nie serwisowała a po prostu tak sobie strzeliła bo ktoś ją przewiózł

Ciekawe.. czyli jak chce skoczyć na spadochronie to najpierw muszę poskakać z dachu budynku albo na główkę na pływalni..
no i jestem ciekaw jakie to ma znaczenie czy to jest premium niemieckie, chińskie czy afrykańskie. Samochód w dieslu działa jak każdy inny.

fodan34 napisał(a):No tutaj to bardziej chodziło mi, żeby tworzyli moderatorzy/admini lub jacyś ewentualnie zaufani użytkownicy ze sporym doświadczeniem na tym forum. Nie jakiś pierwszy, lepszy któremu coś się ubzdura. Chyba, że wśród moderatorów/adminów u Was także panują takie rozbieżności
No to CI mogę powiedzieć że na tym forum jest tzw ból tylnej części ciała i aut niemieckich nie wolno polecać i kupować, zgasisz magiczny przycisk krzyżyka i wtedy już inaczej to wygląda, poza tym forum czyli tutaj żadnego BMW, Audi, VW, Mercedesa itd...

no i z tym doświadczeniem na forum to mnie rozśmieszyłeś, jak wejdziesz na forum prawne i posiedzisz tam 8 lat to nagle sędzią SO nie zostaniesz niestety :)
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

08 Paź 2025, 13:48

Bartolekk napisał(a):Ciekawe.. czyli jak chce skoczyć na spadochronie to najpierw muszę poskakać z dachu budynku albo na główkę na pływalni..
no i jestem ciekaw jakie to ma znaczenie czy to jest premium niemieckie, chińskie czy afrykańskie. Samochód w dieslu działa jak każdy inny.

fodan34 pokaż ten cytat jakiemukolwiek mechanikowi i zapytaj co myśli w kontekście tego co ja napisałem.

Teraz Bartolekk jak kogoś wysyłasz na skakanie że spadochronu to pytasz o to czy nie ma lęku wysokości, potem pytasz o epilepsję, choroby serca itd. Do tego koszt jest ustalony przed skokiem więc nie tu się nie zmieni.

Jeżeli przyszły kupujący wie ile kosztuje zrobienie podstawowego serwisu + naprawy must have czyli chociażby zawias to ok.niech bierze jak mu nie podejdzie to sprzeda.
Niestety 90% osób nie zdaje sobie sprawy z ogromu kosztów robocizny i części w dzisiejszych czasach po covid.
Bartolekk napisał(a):No to CI mogę powiedzieć że na tym forum jest tzw ból tylnej części ciała i aut niemieckich nie wolno polecać i kupować, zgasisz magiczny przycisk krzyżyka i wtedy już inaczej to wygląda, poza tym forum czyli tutaj żadnego BMW, Audi, VW, Mercedesa itd...

Kolejny temat to technika, proste porównanie. Tylko o czym tu gadać jak i tak pewnie bidoku nie wiesz o czym piszesz :D
A znowu mi się nie chce bić piany.
szybki
Moderator - Tuning

08 Paź 2025, 17:45

fodan34 napisał(a):Ten już faktycznie mniej mi się podoba. Czyli dla II tylko manual. A czy są jakieś alternatywy w tym budżecie, najlepiej z automatem?
Przeglądając otomoto widać sporo Opli Astra J 1.4 z 140km, nissan qashqai, alfa romeo giuletta, ford focus. Trafia się czasami też jakaś Kia Ceed 1.6 135km, Mazda i Volvo c30.

Postawmy sprawę jasno. Jeśli chcesz samochód z automatem to pod względem bezawaryjności, trwałości i bezproblemowości hybrydowa toyota będzie lata świetlne przed resztą.

Jeśli chcesz mieć coś w swojej opinii "ciekawszego" - choć szczerze mówiąc modele które wymieniasz nic ciekawszego od toyoty sobą nie prezentują to chcąc nie chcąc godzisz się na wyższe koszty eksploatacji. Biorąc egzemplarz z automatem musisz mieć z tyłu głowy, że naprawa skrzyni za 7-8k to nie jest nic niezwykłego, pytanie czy akceptujesz takie ryzyko w imię posiadania czegoś co ci się bardziej podoba niż auris
franccc
Stały forumowicz

08 Paź 2025, 21:01

Dobry wieczór,

Bartolekk napisał(a):no i z tym doświadczeniem na forum to mnie rozśmieszyłeś, jak wejdziesz na forum prawne i posiedzisz tam 8 lat to nagle sędzią SO nie zostaniesz niestety

Nie chodziło mi o ludzi, którzy zarejestrowali się 8 lat temu i raz na jakiś czas odpisali albo i nie, tylko głównie o moderatorów/adminów, bo chciałbym jako użytkownik zobaczyć co jest polecane od ludzi, którzy to głównie tworzą i zarządzają nim + ewentualnie jakiś zasłużony "weteran" który dobrze gada i mógłby coś dorzucić(ale to i tak by "kierownictwo" decydowało, bo to w sumie ich forum i mają do tego prawo)

franccc napisał(a):Postawmy sprawę jasno. Jeśli chcesz samochód z automatem to pod względem bezawaryjności, trwałości i bezproblemowości hybrydowa toyota będzie lata świetlne przed resztą.

A czy to się tyczy tylko Toyoty czy inne marki japońskie typu Mazda, Honda, Nissan też mają podobną jakość(pewnie nie taką dobrą, ale nie taka przepaść). Nie mam problemu z japończykami, więc chciałbym poznać opinię czy warto.

Jak też wyglądają koszty w Toyocie? Pytam, żeby nie było tak, że jak działa długo to ok, ale później jak przyjdzie do naprawy to części kilka razy droższe od pozostałych i co zaoszczędziło się na czasie bez napraw to w warsztacie się wyrówna.

franccc napisał(a):choć szczerze mówiąc modele które wymieniasz nic ciekawszego od toyoty sobą nie prezentują

Mógłbyś rozwinąć? Nie chodzi mi o "coś lepszego" , tylko bardziej alternatywę w czym można wybrać, bo na razie z propozycji podałeś tylko Toyotę Auris młodszą i Toyotę Auris starszą.

Nie potrzebuję 10-20 modeli, ale przydałoby się 3 lub 4 do wyboru, bo na przykład może jeden model nie być za bardzo dostępny w jednej częsci Polski albo jakiś gruchot, a już inny tak i w znacznie lepszym stanie.
fodan34
Nowicjusz

08 Paź 2025, 21:18

fodan34 napisał(a):ale przydałoby się 3 lub 4 do wyboru

To określ jakieś kryteria bo na razie to wiemy, że ma być hb z benzyniakiem, automat albo manual :mrgreen:

Gdybym sam szukał takiego samochodu:
- aurisy
- i30 1.6/120 ale mało ich jest, manual
- focus 3, 1.6/105, 1.6/125, manual
Jak chcesz coś szybszego to megane 2.0T ale tak samo manual
-
franccc
Stały forumowicz

08 Paź 2025, 21:42

franccc napisał(a):To określ jakieś kryteria

Chętnie, tylko proszę o podpowiedź, bo myślałem że to wystarczy.

Faktycznie potrzebuję:
- kompakta
- benzyna/lpg
- w miarę żwawy w mieście i na trasie/autostradzie(powyżej 120 KM ?)
- jako skrzynię to dajmy już ten automat
- do 30/35k
- tempomat, klimatyzacja
Taka... sytuacja.

Ten i30 to pierwszej generacji czy drugiej?
Myślałem, że bardziej w Japonię pójdziemy, a jednak też Hyundai i Ford się znalazły.
fodan34
Nowicjusz

09 Paź 2025, 08:35

Civica VIII 1.8 można dorwać w automacie. Jak podejdzie Ci tak sztywne zawieszenie, to spoko auto. Klucz znaleźć egzemplarz bez korozji. No i są dwie skrzynie - klasyczny hydrokinetyk i zautomatyzowana skrzynia manualna (szrot). Lpg też bez problemu założysz.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna