Potrącenie psa - brak ubezpieczenia jego właściciela.

17 Kwi 2026, 17:22

Witam. Nieprzyjemna sytuacja. Samochód peugeot 508, wersja poliftowa. Pies wybiegł mi na drogę i go uderzyłem. Samochód został lekko (przynajmniej tak mi się zdawało) uszkodzony. Właściciel psa nie chciał się dogadać. Wezwałem policję, która obarczyła winą właściciela psa, nałożyła mandat i przedstawiła trzy rozwiązania. Dogadanie się, naprawa na ubezpieczenie właściciela psa, założenie sprawy cywilnej. Ja nie chciałem się dogadać, chciałem naprawę z ubezpieczenia, ale właściciel nie chciał podać danych z ubezpieczenia (prawdopodobnie nie ma) i myślałem, że zostało założenie sprawy cywilnej. Na własny koszt oddałem samochód do ASO, żeby wycenili szkody i byłem w szoku, bo szkodę wycenili na 18 tys zł (zderzak do wymiany i malowania - pęknięte zatrzaski, nowa lampa do jazdy dziennej do wymiany - pęknięte mocowania, błotnik prawy do wymiany i malowania - lekkie wgniecenie. Dowiedziałem się, że mogę skorzystać z AC. Podobno w takim przypadku ubezpieczalnia zgłasza się po zwrot pieniędzy z naprawy do właściciela psa i ten jeśli nie chce zapłacić to sprawa trafia do sądu. A w momencie gdy ubezpieczalnia otrzyma zwrot kosztów, to ewentualna moja zwyżka na AC zostaje anulowana.
Problem w tym, że dzwoniłem do swojej ubezpieczalni (link4) i dowiedziałem się, że żeby był regres ubezpieczeniowy to potrzebne jest OC właściciela psa, a jeśli ten takiego nie posiada to sprawę zostawiają, a ja po prostu będę miał zwyżki AC. Czy ktoś może był w podobnej sytuacji albo słyszał o czymś takim i powie jak to się skończyło?
Fl23
Obserwowany

Zdjęcia: 5

18 Kwi 2026, 09:03

Tu nic innego nie zostanie jak sąd.

"Chociażby osoba, która zwierzę chowa lub się nim posługuje, nie była odpowiedzialna według przepisów paragrafu poprzedzającego, poszkodowany może od niej żądać całkowitego lub częściowego naprawienia szkody, jeżeli z okoliczności, a zwłaszcza z porównania stanu majątkowego poszkodowanego i tej osoby, wynika, że wymagają tego zasady współżycia społecznego.
Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny, art. 431 § 2"

Poszkodowany kierowca może domagać się odszkodowania ze strony opiekuna czworonoga ale nie bedzie to łatwe w twoim przypadku.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...
    Mitsubishi Lancer najbardziej niezawodnym modelem
    Mitsubishi Lancer zostało uznane przez specjalistów z firmy Warranty Direct za najbardziej niezawodny model ostatnich 15 lat. Obchodząca 15 urodziny firma poddała analizie ponad 200 tyś. aktualnych i wygasłych polis ...