Problem z ABSem proszę o pomoc

07 Gru 2011, 20:47

Wiatam wszystkich. jestem nowy na tym forum i mam problem z ABSem a mianowicie coś z elektryką posiadam golfa z silnikiem 1.8 i gdy podpinam go pod komputer wyskakuje błąd o treści NISKIE NAPIĘCIE. Próbowałem jusz wszyskiego i nic po usunięciu błędu błąd powraca po kilku sekundach. Po przejechaniu kilku kilometrów i zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu ABS chodzi ale gdy atuto postoi kilka godzin to ABS dalej nie chodzi. Jeżeli ktoś może mi pomóc to bardzo proszę
rafi2808
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Golf 3 1.8

28 Gru 2011, 13:19

Skoro masz info o niskim napięciu to tego się trzymaj.
Piszesz, że wszystko próbowałeś, ale ja muszę napisać że chyba nie. Co robiłeś?
Sprawdź napięcie ładowania. Dokonaj pomiaru napięcia podczas rozruchu silnika po nocy. Gwarantuję, że masz problem z alternatorem, lub akumulator prosi się o konserwacje albo wymianę.
Dodatkowo sprawdź czy na pompie ABS nie masz problemów z masą i zasilaniem. Ja w Oplu miałem przykręcony kabel masowy do pompy. Zaśniedział delikatnie i też bywały problemy. Po naprawieniu tego kable, zakonserwowaniu układu ładowania, oraz dolaniu wody do akumulatora skończyły się problemy z elektryką, oraz migającą kontrolką ABS.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

07 Sty 2012, 22:46

jak wyżej, może zerknij jeszcxze na stan klem na akumulatorze.
az
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

16 Sty 2012, 17:38

U mnie podobna sytuacja po wymianie tarcz i klocków. Zapowietrzyłem układ co prawda, ale mechanik mi go odpowietrzył. Od czasy wymianu kompletu świeci się kontrolka ABS i nie działa! Co to może być?
Aramin
Nowicjusz

17 Sty 2012, 00:25

po wymianie tarcz możesz mieć uszkodzony czujnik abs ale najlepiej podepnij autko pod kompa i z czytaj błędy
Janusz00
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 2000
Auto: peugeot 306

23 Sty 2012, 08:35

do rafi2808 Akumulator jest sprawny? Jeżeli napięcie na postoju (np po nocy) spada poniżej 11V to ABS złapie błąd.
Aramin co za auto, może tarcze są do auta bez ABS? podłączałeś pod kompa?
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

29 Lut 2012, 21:44

powiem tak wymieniłem pompę czujniki na nowe i nic akumulator jest nowy klemy też są dobre i ładowanie ma powyżej 13 problem mój tkwi w dwóch kablach które wychodzą one z kostki na pompie są to dwa bialo czerwone nieco grubsze niż pozostałe i nie wiem gdzie one prowadzą a sprawdzając próbówką ginie na nich prąd i zrywane jest połączenie z vagiem męczę się z tym już kilka miesięcy pomocy
rafi2808
Obserwowany

Auto: Golf 3 1.8