Rover 214i - Dużo pali - POMOCY!!!

Rover 214i - Dużo pali - POMOCY!!!

13 Maj 2013, 11:57

Witam;
Mam taki problem, mój Rover za dużo mi pali. Tankowałem go do pełna na tym samym dystrybutorze i po przejechaniu 100km znowu do pełna i wyszło mi że spalił ponad 10l a powinien z 7-8l, na pełnym baku przejechałem 400km. Odcinki robie głównie do pracy po 12km. Jakoś 1 miesiąc temu podłączyłem go do kompa i nie wykazało żadnych błędów, wszystko działa jak należy, przy okazji zrobiłem też test spalin i wyszło to samo, bez żadnych problemów. Jeżdżę spokojnie, nie mam ciężkiej nogi, ciśnienie w oponach ponad 2, jedyny problem jaki zauważyłem to że jak podniosłem samochód to po zakręceniu kołami było czuć i słychać jak klocki ocierają o tarcze ale gdy samochód stoi na luzie da się go bez problemów przepchać. Proszę o pomoc bo już nie wiem co może być nie tak
Rafii9
Nowicjusz
 
Posty: 3
Rejestracja: 13 Maj 2013, 11:02
Prawo jazdy od: 10 01 2010
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Rover 214i
Silnik: 1.4 75KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1998

Re: Rover 214i - Dużo pali - POMOCY!!!

13 Maj 2013, 14:48

To spalanie w mieście czy na trasie???

Nie ma żadnych innych dziwnych objawów? Np. z obrotami? Wszystko działa PRIMO?

Sprawdź sobie czujniki temperatury...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz
 
Posty: 1670
Zdjęcia: 4
Rejestracja: 27 Mar 2013, 00:45
Prawo jazdy od: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

Re: Rover 214i - Dużo pali - POMOCY!!!

13 Maj 2013, 16:12

70-80% w trasie.

Z obrotami mam tak że jak jest zimny to obroty mam jakos 1200-1300 ale jak się rozgrzeje spadają do 1000, czytałem ze to normalne, ale dokładnie to nie wiem, innych problemów nie ma. A co do czujnika temp. to nie wykazało by na kompie jakiegoś błędu jak by nie działał?
Rafii9
Nowicjusz
 
Posty: 3
Rejestracja: 13 Maj 2013, 11:02
Prawo jazdy od: 10 01 2010
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Rover 214i
Silnik: 1.4 75KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1998

Re: Rover 214i - Dużo pali - POMOCY!!!

13 Maj 2013, 16:36

Rafii9 napisał(a): to nie wykazało by na kompie jakiegoś błędu jak by nie działał?


Nie koniecznie. Bo to nie do końca jest tak że on nie działa.

A obroty sprawdź według jakichś danych serwisowych. Kto Ci powiedział że to normalne? Nie znam się na roverach w sumie. Ale nie był bym taki na 100% pewny...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz
 
Posty: 1670
Zdjęcia: 4
Rejestracja: 27 Mar 2013, 00:45
Prawo jazdy od: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

    Rajdowe Mitsubishi L200 Rajdowe Mitsubishi L200
    Pojazd za kierownicą którego ściga się w tym roku załoga Adam Małysz/Rafał Marton został przygotowany przez zespół fabryczny Mitsubishi Ralliart w klasie T1.1 - samochody prototypowe napędzane silnikiem benzynowym. ...
    Dacia Logan MCV Dacia Logan MCV
    Model słynący z atrakcyjnej ceny w stosunku do oferowanej przestronności wnętrza, wysokiej niezawodności i praktyczności, zyskał nowy design, nowe osiągi oraz silniki. Nowy Logan MCV – 5-miejscowe kombi – jest ...

  •  
    • Warto przeczytać
    • Tuning Mazda, przezentacja, dym, woda
      Infiniti Q50
      Autosacrum 2009
      GTP Light