Saab 9-3 słabo przyspiesza

08 Gru 2009, 16:32

witam, od niedawna jestem posiadaczem saaba 9-3 2.0 lpt 113kw 2000r. mam problem, samochod teoretycznie powinien przyspieszac do 100km/h w ok 9s natomiast moj robi to w ok 16s. Bijac te "rekordy" obrotami siegam do 5500rpm. nie wiem czy to ma znaczenie (dane ktore podalem osiagnalem w przypadku zasilania samochodu benzyna) ale samochod ma zamontowana instalacje gazowa. Skrzynia manualna
creezer
Nowicjusz

Miejscowość: Piaseczno
  • 08 Gru 2009, 22:27

bydz moze slizga ci sie sprzeglo. czy obroty ci wzrastaj gwwaltownie a rozniczy w predkosci nie widzisz??
    turboplus
    Początkujący

Miejscowość: przbyszow

09 Gru 2009, 01:34

rzeczywiscie obroty leca szybko ale nie powiedzialbym ze gwaltownie, na pierwszym biegu nawet bardzo szybko ale wzrastaja plynnie i na maksymalnych obrotach na jakie go krecilem tj. ok 5500rpm samochod osiaga mniej wiecej 50km/h. co do roznicy predkosci to ja czuc, wskazowka licznika takze przesuwa sie plynnie ale nie tak jak powinna.
    creezer
    Nowicjusz

09 Gru 2009, 08:59

Na którym biegu osiągasz setkę?
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

09 Gru 2009, 11:02

zaraz po wrzuceniu trojki, na drugim dochodzi do ponad 90 ale mimo wysokich obrotow robi to bardzo dlugo.
    creezer
    Nowicjusz

09 Gru 2009, 12:06

zaciagnij reczny wzuc dwoje i popusc sprzeglo jesli samochod nie zgasnie to bedzie znaczyc ze sprzeglo sie slizga.
    turboplus
    Początkujący

Miejscowość: przbyszow
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa napęd AWD-i w hybrydach Toyoty?
      Elektryczny napędem na cztery koła AWD-i całkowicie różni się od tradycyjnych napędów 4x4 pod względem konstrukcji i zasady działania. Wyjaśniamy, jak AWD-i jest zbudowany, jakie daje korzyści i dlaczego pojawia ...

09 Gru 2009, 12:51

zrobilem to co powiedziales i zgasl ale sprzeglo musialem odpuscic praktycznie do konca
    creezer
    Nowicjusz