Samochód dla rodziny 2+3, budżet 110-120k

11 Cze 2026, 18:06

Poproszę o poradę.

Do tej pory, od kiedy mam rodzinę jeździłem: Xsarą Picasso (super ustawny bagażnik i świetne 3 oddzielne siedzenia w drugim rzędzie) a teraz Chevroletem Orlando. Czas na wymianę auta.
Moje priorytety: 3 dzieci z tyłu (10, 8 i 5 lat), duży bagażnik, możliwie mało awaryjny samochód. Jazda- 80% w mieście i kilka dłuższych tras w ciągu roku. Stąd raczej myślę o hybrydzie lub LPG.

To za czym się rozglądałem:
Nowe auta:
- KGM Torres Hybryda (długa gwarancja, ponoć klasa wyżej niż Dacia),
- Dacia Jogger Hybryda (7 miejsc, kanapa podzielona na wyraźne 3 osobne miejsca),
- Dacia Biggster też w hybrydzie,
Używane auta:
- coś z amerykańskich vanów jak Pacifica, Odyssey czy Sienna (boję się sprowadzenia miny i potencjalnych kosztów i trudności serwisowych),
- kombi typu Corolla, Suzuki Swace czy Hyundai i30- najlepiej w hybrydzie (obawiam się, że tutaj kanapa z tyłu będzie za mała).

Gdybym miał wybierać sercem- Odyssey/Sienna, rozumem- Jogger.
Proszę o komentarz bardziej doświadczonych- może sugestie innych modeli.

Z góry bardzo dziękuję!
pawe92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Chevrolet Orlando
Silnik: 1.8 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Cze 2026, 19:23

Zastanów się, auta z Francji zawsze miały problemy z elektromechaniką do tego sporo z nich padło ofiarą twórczości konstruktorów i miały szereg "innowacji" dzięki którym jedni patrząc na nie wymiotowali a drudzy chętnie je kupowali w cenie złomu i teraz auto Francuskie ma być hybrydą ? Czy sądzisz że nagle coś się zmieniło ?

Co do tego czegoś na trzy litery nie będę się wypowiadał bo nie wiem co to jest. Sadzę że gruby temat...potem przy odsprzedaż i przy ewentualnych naprawach.

Podsumowując jak chcesz coś taniego i minimalizację ryzyka to Corolla/Swace jak coś bardziej ambitnego to Sienna albo Hanka. Jak coś z większym stopniem możliwości wpadek ale też fajne to Pacifica. Tylko tu trzeba by rozpatrzyć czy ma być hybryda bo różne słuchy chodzą a i USA nie są mistrzami świata w bezawaryjnych udziwnieniach.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

11 Cze 2026, 22:04

Dzięki!
KGM to SsangYoung, koreańskie auto, z dobrą gwarancją.
Corolla lub Swace nie wiem czy nie mają za małej kanapy z tyłu. Mam wrażenie, że większość aut jest przewidziana dla 2 osób z tyłu.
Sienna lub Odyssey nie wiem jaki budżet realnie celować szczerze mówiąc.
pawe92
Nowicjusz

12 Cze 2026, 06:58

pawe92 napisał(a):KGM to SsangYoung, koreańskie auto, z dobrą gwarancją.

Spoko tylko na 99,9% nie przeczytasz tej gwarancji a tam mogą być chociażby wyłączenia tego co gwarancja nie obejmuje. Do tego wartość rynkowa. Nawet za 10lat fajnie jak jest w kieszeni 20k.pln.więcej niż mniej.
O odyssey nie będę pisał bo nie mam doświadczenia z tym autem natomiast Sienna sądzę że około 100k.pln.ostatnie wypusty wersji mpi.
Ogólnie fajne auto baaardzo stabilne technicznie, normalne w serwisie.
Ma kilka punktów na które trzeba uważać no ale przy dzisiejszej motoryzacji jest więcej niż dobrze.
szybki
Moderator - Tuning

12 Cze 2026, 08:25

Kiedyś 2+3 to jeździło Skodą Favorit i się dało :mrgreen:

Osobiście nie wyobrażam sobie Corolli w hybrydzie, piątką osób i bagażem... Ja wiem że się da, ale osiwiałbym.

Dacia ma badziewne wnętrze, sądzę że obecna Xsara jest lepsza w obcowaniu.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2019

12 Cze 2026, 10:17

galakty napisał(a):Osobiście nie wyobrażam sobie Corolli w hybrydzie, piątką osób i bagażem... Ja wiem że się da, ale osiwiałbym

Widzisz patrzysz na pewne tematy tylko ze swojej perspektywy ale tak konkretnie.
Powiem Ci jak ja to widzę po kilku milionach przejechanych kilometrów.

Dla mnie auto wielkości corolli dla 5 osób jest męczące ze względu na wygodę pasażerów. Jeżeli zdejmiemy jedną osobę :D zostaeimy masę bagaży + pasażerów + hybrydę to co Ty chcesz odwalać w tej trasie żeby szybciej i sprawniej :?: :mrgreen:

Tu piszemy o wyjazdach typowo wypoczynkowych. W PL praktycznie wszędzie dojedziesz autostradą/ekspresówką więc jedziesz włączasz tempomat na licznikowe 140kmh no i...co się dzieje ? A no nic się nie dzieje. Jedziesz. Potrzebujesz wyprzedzić TIRa to go wyprzedzisz nawet bez specjalnego zaangażowania. Do tego opcje 2,0h mają wyżej przesuniętą strefę komfortu czyli tak jak 1,8h optymalny to około 120-130kmh tak ten drugi to spokojne 140kmh.

I oczywiście jak jesteś przedstawicielem handlowym masz do odwiedzenia 30miejsc dziennie i 3/4 trasy zwykle krajówki non stop wyprzedzanie to taka opcja nie jest dla małej hybrydy ale jak korzystasz z H na wakacje, na ferie albo nawet często ale przeważnie z dwupasmowych dróg to zero problemu, zero stresu.
Teraz ktoś napisze o oszczędności czasu przy opcji zażygania przez pasażera fotela czyli gaz on/off to niestety w Pl już nic nie nadrobisz chyba że podnieca Cię 15min szybciej na 400km trasy.

Kolejna sprawa spalanie pb. Następny mit powtarzany jak mantra.
Nawet jeżeli w trasie spalisz 6,5-7,5l pb to diesla musisz liczyć 5-6l no to gdzie tu jest profit ?

Z tego co już zaraziłem mnóstwo osób hybrydami to wszystkie jedno łączyło powtarzanie mitów i ewentualne próby on/off z podsumowanie o rany jak to wyje.

A tym czasem ostatnio wiozłem 1,8h pana który ma 3,0 r6 E46 i nagle szok.
Jak może jechać hybryda jeżeli ktoś nie nastawia się na osiągi.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosna i więcej jednośladów na drogach
    Wiosenna pogoda sprzyja poruszaniu się po mieście jednośladem. Wyższe temperatury i słoneczna aura sprawiły, że na drogach można spotkać coraz więcej rowerzystów i motocyklistów. Dla kierowców czterech ...
    Napływ samochodów ukraińskich i odpływ polskich
    Od momentu wybuchu wojny w Ukrainie do 23 marca br. do Polski wjechało ponad 140 tys. samochodów osobowych – podała Straż Graniczna. Warto wiedzieć, że przepisy obowiązujące u naszego wschodniego sąsiada są inne ...

12 Cze 2026, 10:32

Dodam coś od siebie - Ford S-max hybrid. Daje radę z trójką pasażerów z tyłu, a hybryda bardzo podobna do tej z toyoty (również z e-cvt). Chociaż ta symuluje biegi.
hoderi145
Aktywny

Auto: Cupra
Silnik: 2.0tsi 204km 4Drive
Skrzynia biegów: Automatyczna

12 Cze 2026, 10:43

Super.

Dzięki za opinie. Coraz dalej mi w głowie od Dacii czy KGM, większe kombi chyba wyskakują poza budżet, chyba że starsze.
Xsara była całkiem wygodna, ale miała bolączki- obecnego Orlando uważam za lepszy samochód- chciałbym się przesiąść do czegoś co mnie nie będzie wkurzało jako nowsze, ale generalnie słabiej wykonane auto.
Opcją są też kombivany, ale tutaj silnikowo jest raczej słabo- dominują diesle- w moim wypadku raczej bardzo słaby pomysł.
pawe92
Nowicjusz

12 Cze 2026, 10:46

szybki napisał(a):Widzisz patrzysz na pewne tematy tylko ze swojej perspektywy ale tak konkretnie.
Powiem Ci jak ja to widzę po kilku milionach przejechanych kilometrów.

Ale ja nic nie mam do hybrydy z eCVT, ja mam problem z Corollą jako całość. Plastikowe, głośne, brak wyciszenia, za to drogie. Po aucie z turbo benzyną i lepszym wyciszeniem oraz wnętrzem człowiek inaczej patrzy. A nie każdego obchodzi niskie spalanie i bezawaryjność, Corolla tylko TU błyszczy :ok:

Civic w hybrydzie widziałem i nie mam przeciwskazań, fajnie to jeździ.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2019

12 Cze 2026, 12:21

pawe92 napisał(a):Dacii

Dacie odpuść, są za wąskie, z tyłu będzie ciężko tym dzieciom, w środku chyba nawet nie ma isofixa. Tyczy się każdej dacii, bo wszystkie są tak samo wąskie.

KGM - To już chyba lepiej jakieś sorento albo santafe, serio.
hoderi145
Aktywny

Auto: Cupra
Silnik: 2.0tsi 204km 4Drive
Skrzynia biegów: Automatyczna

12 Cze 2026, 14:03

galakty napisał(a):A nie każdego obchodzi niskie spalanie i bezawaryjność

Ale ja o tym nie pisałam. Odniosłem się do tej strasznej "podróży" która czeka kierowcę hybrydy.
Awaryjność pominąłem.
Wyciszenie jest jak jest czyli b.kiepsko.
szybki
Moderator - Tuning