galakty napisał(a):Osobiście nie wyobrażam sobie Corolli w hybrydzie, piątką osób i bagażem... Ja wiem że się da, ale osiwiałbym
Widzisz patrzysz na pewne tematy tylko ze swojej perspektywy ale tak konkretnie.
Powiem Ci jak ja to widzę po kilku milionach przejechanych kilometrów.
Dla mnie auto wielkości corolli dla 5 osób jest męczące ze względu na wygodę pasażerów. Jeżeli zdejmiemy jedną osobę
![Szczęśliwy :D]()
zostaeimy masę bagaży + pasażerów + hybrydę to co Ty chcesz odwalać w tej trasie żeby szybciej i sprawniej
Tu piszemy o wyjazdach typowo wypoczynkowych. W PL praktycznie wszędzie dojedziesz autostradą/ekspresówką więc jedziesz włączasz tempomat na licznikowe 140kmh no i...co się dzieje ? A no nic się nie dzieje. Jedziesz. Potrzebujesz wyprzedzić TIRa to go wyprzedzisz nawet bez specjalnego zaangażowania. Do tego opcje 2,0h mają wyżej przesuniętą strefę komfortu czyli tak jak 1,8h optymalny to około 120-130kmh tak ten drugi to spokojne 140kmh.
I oczywiście jak jesteś przedstawicielem handlowym masz do odwiedzenia 30miejsc dziennie i 3/4 trasy zwykle krajówki non stop wyprzedzanie to taka opcja nie jest dla małej hybrydy ale jak korzystasz z H na wakacje, na ferie albo nawet często ale przeważnie z dwupasmowych dróg to zero problemu, zero stresu.
Teraz ktoś napisze o oszczędności czasu przy opcji zażygania przez pasażera fotela czyli gaz on/off to niestety w Pl już nic nie nadrobisz chyba że podnieca Cię 15min szybciej na 400km trasy.
Kolejna sprawa spalanie pb. Następny mit powtarzany jak mantra.
Nawet jeżeli w trasie spalisz 6,5-7,5l pb to diesla musisz liczyć 5-6l no to gdzie tu jest profit ?
Z tego co już zaraziłem mnóstwo osób hybrydami to wszystkie jedno łączyło powtarzanie mitów i ewentualne próby on/off z podsumowanie o rany jak to wyje.
A tym czasem ostatnio wiozłem 1,8h pana który ma 3,0 r6 E46 i nagle szok.
Jak może jechać hybryda jeżeli ktoś nie nastawia się na osiągi.