Samochód dla wysokiej osoby do 100k

14 Kwi 2026, 12:00

Schuler napisał(a):ja mam pytanie czy w kieszeni też masz smartfon sprzed 15 lat? Albo może Nokię 6610? Przecież kiedyś to były telefony, teraz nie ma...
Nie...absolutnie to jest mit powielany przez ludzi mniej zamożnych, nie stać ich na nowszę auta więc takie dziwne rzeczy opowiadają, obecna motoryzacja to normalne auta które robią normalne przebiegi, no chyba że rozpatrujesz 1,0 turbo, ale normalnie przy typowych silnikach przebiegi masz znacznie większe. Sporo aut ma ponad 200 przejechane i jakoś nie rozsypują się co chwile na drodze

Masz rację, dziś mamy powszechny internet i można w nim napisać każdą dowolną bzdurę co chętnie czynisz.
Są tak skrajne iż trudno się do nich odnieść żeby nie pisać elaboratów.

Dziś produkuje się szorty napakowane mierną technologią. Tak naprawdę na palcach jednej ręki można policzyć marki technologicznie nawiązujące do starych czasów co pewnie się zmieni oby nie szybko.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Kwi 2026, 12:58

Nowoczesne silniki są w stanie przejechać 200k bez awarii, ale czy to jest jakiś wyczyn? 400-500k owszem, ale nie 200k. Kiedyś się kupowało używane z przebiegiem 200-300k i klepało kolejne 100k :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

14 Kwi 2026, 13:48

galakty napisał(a):Nowoczesne silniki są w stanie przejechać 200k bez awarii, ale czy to jest jakiś wyczyn?

Dla nich to jest duży wyczyn.
szybki
Moderator - Tuning

14 Kwi 2026, 14:04

Co innego powiedzieć że są fajne, lekkie, mocne i mało palą bo to prawda, a co innego że 200k jest wyczynem :D
galakty
Forumowicz VIP

14 Kwi 2026, 15:45

galakty napisał(a):co innego że 200k jest wyczynem

A co z ekologią do 200k.km. + wynalazki typu mokre rozrządy, Akumulatory z alternatora mi do miękkich hybryd, wodne intercoolery/alternatory...co z dostępem do tego ...i tak można pisać i pisać.
szybki
Moderator - Tuning

14 Kwi 2026, 16:09

Noooo dokładnie, ja się cieszyłem że moja ma powietrzny IC, nie wiem czym się tu jarać że ma się wodny, może na gwarancji... Przecież ruszyć coś potem to dramat, kiedyś się otwierało maskę i można było 5 worków ziemniaków wrzucić, dziś nawet ręki nie wsadzisz :lol:
galakty
Forumowicz VIP

20 Kwi 2026, 15:48

Jestem wstępnie po paru odwiedzeniu kilku komisów, żeby sprawdzić parę pozycji na żywo i jak się siedzi.
Kia Stinger na styk jeśli chodzi o miejsce dla mnie.
GSa czy ISa nie miałem gdzie testować, to trochę dalszy wyjazd dla mnie ale muszę je sprawdzić. Tak swoją drogą 450H MK4 to, aż taki rodzynek?
Ciężko znaleźć oferty tego modelu z tym silnikiem, obecnie widzę 2 szt.

Przy okazji jednej z propozycji aut dla mnie, mam pytanie do użytkownika franccc

franccc napisał(a):
hoderi145 napisał(a):Kup sobie cokolwiek co odpowiada Ci gabarytem z 2.0TDI DSG bo nic innego w Twoich markach nie ma sensownego.

Mam obecnie a5 f5 2.0tfsi mild hybrid...średnie w spokojnej trasie ~5,8, wolę to niż klekoczącego diesla, w a4 też dostępna konfiguracja

Nie wiem czy on to zobaczy, cytat z innego tematu. Było A5 na placu i do niego się przymierzałem ale trochę wsiada mi się pokracznie do tak niskiego samochodu i ciaśniej mi tam trochę jak w Stingerze.
A moje pytanie brzmi czy A4 z tym samym silnikiem to dobra pozycja przy moich wymaganiach?

Swoją drogą byłem mocno zainteresowany jednym samochodem, sprzedający mi przedstawiał historię serwisową. Auto obecnie przebieg 52000km, ściągane z DE i tam w papierach, serwis wymiany oleju w silniku dopiero przy 24000km :shock: mowa tutaj o Skodzie Superb 2.0 TSI 280KM, ściągnięta do PL przy przebiegu 34000 i tu była użytkowana w leasingu.
krzytecky
Nowicjusz

20 Kwi 2026, 20:03

krzytecky napisał(a):Ciężko znaleźć oferty tego modelu z tym silnikiem, obecnie widzę 2 szt.

krzytecky napisał(a):Tak swoją drogą 450H MK4 to, aż taki rodzynek?

Tak jest to rodzyn. Najfajniejszą opcją tego auta z tych normalnych.
Jest jeszcze 300h z silnikiem od is/Camry/nx itd. Wtedy można zrezygnować z GS na rzecz właśnie Camry.

Co do 450h MK4 dla mnie jedno z fajniejszych aut. Zaraziłem nim kilka osób i są mega zadowolone :D
krzytecky napisał(a):Auto obecnie przebieg 52000km, ściągane z DE i tam w papierach, serwis wymiany oleju w silniku dopiero przy 24000km mowa tutaj o Skodzie Superb 2.0 TSI 280KM, ściągnięta do PL przy przebiegu 34000

Normą, w Pl robi się sztuczne zadymy wokół aut i wtedy na potrzeby Januszy powstają historie jak to jest idealnie zagramanicą :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

21 Kwi 2026, 08:51

A co się dziwić jak w PL się patrzy na przebieg i czy lakier ładny / stłuczki nie było bo jak ktoś uderzył w wózek sklepowy to auto powypadkowe i złom :ok:
galakty
Forumowicz VIP