Samochód dla wysokiej osoby do 100k

02 Kwi 2026, 11:55

Przesiadam się obecnie z SUVa i szukam auta w nadwoziu typu sedan.
Przebieg jaki robię to 15-20k rok, 3/4 miasto, reszta trasa.
Z wymagań to: benzyna, mało awaryjne, dobre prowadzenie, wygodne fotele? (zawsze mam problem z tym, że albo nie mieszczę się na wysokość i szoruję włosami po podsufitce albo siedzisko jest krótkie i niewygodnie mi się jeżdżę w trasy), moc powyżej 200KM.
Nie mam swoich typów, na ten moment szukając znalazłem:
Alfa Romeo Giulia 2.0T
Hyundai I30N 2.0T (fastback)
Kia Stinger 2.0T
Lexus IS IIIgen. 2.0T

Co o tym sądzicie?
krzytecky
Nowicjusz

03 Kwi 2026, 18:05

Ktoś doradzi?
krzytecky
Nowicjusz

03 Kwi 2026, 18:27

krzytecky napisał(a):wygodne fotele? (zawsze mam problem z tym, że albo nie mieszczę się na wysokość i szoruję włosami po podsufitce albo siedzisko jest krótkie i niewygodnie mi się jeżdżę w trasy)
A jakiego wzrostu jesteś? Trzeba spojrzeć na długość siedziska w wybranych samochodach.

W SUVie miałeś wystarczajaco miejsca?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Kwi 2026, 08:00

krzytecky napisał(a):Ktoś doradzi?

Lex jest stabilny mechanicznie ale średni dla wysokiej osoby.
Nka nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z charakteru jazdy tym autem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

04 Kwi 2026, 11:42

Rokiko napisał(a):
krzytecky napisał(a):wygodne fotele? (zawsze mam problem z tym, że albo nie mieszczę się na wysokość i szoruję włosami po podsufitce albo siedzisko jest krótkie i niewygodnie mi się jeżdżę w trasy)
A jakiego wzrostu jesteś? Trzeba spojrzeć na długość siedziska w wybranych samochodach.

W SUVie miałeś wystarczajaco miejsca?

Mam 196cm wzrostu, a SUV, którym jeżdżę obecnie to Hyundai IX35 i trochę ciężko mi zająć pozycję między: nie leżeć na tym fotelu, a nie szorować włosami po podsufitce.
Ja mieszczę się nawet w niektórych małych hatcbackach (ale w większości tych starszych typu Punto I czy Meganka I) chyba to kwestia zabudowania auta w środku.
To nie jest wymóg konieczny, że fotel ma spełniać moje warunki i odrzucę wszystkie inne samochody przez to.
W większości i tak poruszam się po mieście, a w trasie najbardziej odczuwam ten problem.

szybki napisał(a):
krzytecky napisał(a):Ktoś doradzi?

Lex jest stabilny mechanicznie ale średni dla wysokiej osoby.
Nka nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z charakteru jazdy tym autem.

Zdaje sobie sprawę, że Nka odstaje od reszty wrzuconych przeze mnie pozycji. A chciałem kupić sobie coś w końcu mocniejszego, co nie zrujnuje jakoś mocno portfela.
Zwróciłem uwagę na to auto przeglądając rynek, a gdzieś tam po drodze doczytałem, że jak na to co oferuje to koszty utrzymania nie są wysokie. Taka trochę luźna odstająca pozycja w stosunku do reszty.
krzytecky
Nowicjusz

07 Kwi 2026, 17:19

Robiłem trochę mały research w tym wszystkim.
Zamiast ISa to GS? (chociaż trafiłem na info, że IS III już większy względem IS II).
Lexus RC/Infiniti Q60 II - abstrakcja trochę dla wysokiej osoby?
Chciałem pójść po prostu w mocniejsze auto tym razem, jak nie teraz to kiedy...
A sam nie wiem jak się ukierunkować, żeby nie żałować. Bo sam typ nadwozia nie ma dla mnie znaczenia jeśli nawet taki suv będzie miał dobre prowadzenie jak na swój gabaryt.
krzytecky
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auto Moto Show - Skaryszew 2012 / relacja
    W niedzielę 03 czerwca byliśmy świadkami niesamowicie gorącego i pełnego wysokiego ciśnienia dźwięku weekendu w Skaryszewie. Już od wczesnych godzin na terenie Hotelu Cyganeria zjeżdżali się będą Miłośnicy tuningu, car audio ...

10 Kwi 2026, 18:36

Z tego co sprawdziłem:
– Giulia bardzo mi się podoba, ale trochę obawiam się kosztów/serwisu
– i30N Fastback – wiem, że to bardziej „fun car” niż komfort, ale kusi stosunkiem cena/moc
– Stinger wydaje się najbardziej „kompromisowy”

Zastanawiam się jeszcze nad czymś większym typu Lexus GS albo może coś w stylu BMW 3/5 czy Audi A5, ale nie wiem jak tam wypada temat miejsca dla wysokich i kosztów utrzymania.

Macie może jakieś doświadczenia co faktycznie dobrze „leży” dla kogoś wyższego? Albo modele, na które nie wpadłem, a warto sprawdzić?
krzytecky
Nowicjusz

10 Kwi 2026, 18:37

I30N a GS to delikatnie mówiąc spory rozstrzał :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

10 Kwi 2026, 19:28

Zdaje sobie z tego sprawę, I30N fastback wleciało bardziej w formie 'funcaru' :P
krzytecky
Nowicjusz

13 Kwi 2026, 17:23

Sprawdziłem dzisiaj kilka samochodów m.in. BMW i Audi (g20 i A4 B9) i jak nie w pierwszym były jakieś wycieki i właściciel powiedział, że silnik był po remoncie w tamtym roku to w B9 coś mi nie pasowało. Czy obecna motoryzacja to auta głównie z silnikami do 100-150tys i szrot?
Polećcie w jakim kierunku szukać sedana, bo trochę przeraża mnie ówczesna motoryzacja :o
krzytecky
Nowicjusz

13 Kwi 2026, 19:27

krzytecky napisał(a):Czy obecna motoryzacja to auta głównie z silnikami do 100-150tys i szrot?

Tak.

Trzeba jeszcze nadmienić że popsucie się czegoś to jedno a uciążliwości diagnostyczne (postoje, walka z serwisem, powalona diagnostyka) to drugie. I co najgorsze koszty.

Ktoś zapyta o to jak ludzie kupują samochody ?
Reklama i marketing rozwinięty do niespotykanych wcześnie poziomów. Psychologia, socjotechniki już na poziomie filmów z YouTube.
szybki
Moderator - Tuning

13 Kwi 2026, 19:41

Jak chcesz mocne i usportowione auto, to albo nowe, albo bierz z niskim przebiegiem, udokumentowanymi serwisami i najlepiej od firmy z gwarancją wykupioną :D Rozleci się po roku to masz naprawę w cenie i tyle.

Ja nawet porządnie swojej obecnej nie oglądałem, tylko czy cała jest, czy silnik nie klepie i fajnie jedzie, a resztę załatwi rękojmia + gwarancja z salonu, szkoda nerwów na kupowanie od prywaciarzy gdzie ryzyko wtopy jest ogromne moim zdaniem.

Mając 100k szukałbym chyba Lexusa IS w hybrydzie, ewentualnie ryzykując ale mając coś fajnego w zamian to AF Giulia :naughty:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

13 Kwi 2026, 20:44

Budżet nawet mógłbym nagiąć do 120tys zł. Ale tak KIA Stinger w większośći przypadków w okolicach 100k to auta z przebiegiem powyżej 100tys a 2.0T jakoś nie słynie z bezawaryjności. 3.3 V6 to trochę nie moja bajka jako daily.
IS III ale może być ciężko z miejscem dla mnie?
Na dzień dzisiejszy brałem pod uwagę 3 samochody:
AR Stelvio (gdzie mimo, że to SUV to jeszcze ujdzie w tym zestawieniu), Stinger 2.0T, BMW G20 (ale mam mieszane uczucia, że dalej słynne piętno E46 czyli auta z dużym przebiegiem i gdzieniegdzie upalane przez młodych gniewnych - bo trochę nie wierzę w ten przypadek co miałem, że 100k przebiegu i silnik już szrot...). Jak jeszcze czytam inne tematy z tego forum to albo pozostaje mi iść bezpiecznie w Lexa jeśli będę się mieścił albo jakaś ameryka?
Stingera jeszcze nie oglądałem, spróbuję gdzieś namierzyć Giulie/Stelvio. Bo mimo tego na jakie BMW trafiłem to przyjemnie mi się to prowadziło.
krzytecky
Nowicjusz

13 Kwi 2026, 21:52

krzytecky napisał(a):IS III ale może być ciężko z miejscem dla mnie?

Musisz sprawdzić. Wg mnie ciasne auto.
Za około 100k nie lepiej spoglądać na gs450h MK4 ? Jak się nie trafi tzn. że tak miało być :mrgreen: a jak się trafi to kupić :naughty:
krzytecky napisał(a):AR Stelvio (gdzie mimo, że to SUV to jeszcze ujdzie w tym zestawieniu

Słyszę sporo pochlebnych opinie ale też je słyszałem giulettce 1750 i się przejechałem :evil:
krzytecky napisał(a):BMW G20 (ale mam mieszane uczucia, że dalej słynne piętno E46 czyli auta z dużym przebiegiem i gdzieniegdzie upalane przez młodych gniewnych - bo trochę nie wierzę w ten przypadek co miałem, że 100k przebiegu i silnik już szrot...).

Problem jest taki że wśród miłośników BMW E46 jest jednym z ostatnich porządnych wypustów tego modelu :D
To co było dalej :?: :shock:
szybki
Moderator - Tuning

14 Kwi 2026, 11:15

krzytecky napisał(a):Czy obecna motoryzacja to auta głównie z silnikami do 100-150tys i szrot?

A ja mam pytanie czy w kieszeni też masz smartfon sprzed 15 lat? Albo może Nokię 6610? Przecież kiedyś to były telefony, teraz nie ma...
Nie...absolutnie to jest mit powielany przez ludzi mniej zamożnych, nie stać ich na nowszę auta więc takie dziwne rzeczy opowiadają, obecna motoryzacja to normalne auta które robią normalne przebiegi, no chyba że rozpatrujesz 1,0 turbo, ale normalnie przy typowych silnikach przebiegi masz znacznie większe. Sporo aut ma ponad 200 przejechane i jakoś nie rozsypują się co chwile na drodze
Schuler
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2007
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Golf VI