Samochód do 30-35 tys. zł

05 Maj 2025, 19:31

Sopelek napisał(a):po czym bach brutalna rzeczywistość musi utopić w Valvematic 4k tak?

Nie, nie musi bo pisaliśmy 3k.i nie jest to obligatoryjne ale MOŻE się stać co miłośnik TSI nie zrozumie bo tam jak już poprawili tłoki i pierścienie to nic nie może się stać.
Sopelek napisał(a):My się nie kłócimy, przynajmniej nie ja, tylko czasami niektóre informacje gdzieś otrzymane warto sprawdzić np na głupim google, żeby sie nie przejechać.

Tak, złota myśl w przypadku google i Toyoty autor dowie się to co tu powtarzamy ba nawet z dokładam często koszty robocizny, w przypadku Twoich wypowiedzi i TSI autor tematu może się zdziwić bo tu pobieżnie prawie nic za to "tam" już nie ma tak "nic".

mlody57 napisał(a):Dziękuję za zwrócenie uwagi na ważny szczegół przy zakupie Toyoty, ale miło by było, gdybyś zaproponował jakiś model

Co do Toyoty jak będziesz chciał rzetelnego info to daj sygnał co do innych marek niech się wypowie Twój doradca :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Maj 2025, 12:16

mlody57 napisał(a):Rozglądałem się trochę i wpadły mi dwa modele w oko.
1. Skoda Rapid II 1.2 TSI 105 KM
2. Ford Mondeo IV 1.6 Ecoboost 160 KM

Skoda rapid jest troche biedna, slabe wykonanie ale co za tym idzie mega tania, ecoboosty jak bylo dbane to pojezdzisz jak sie zacznie cos dziać to drogir naprawy, drogi ogolnie silnik i trzeba uważać bo lubi sie mocno nagrzewac ( chociaz troche sobie z tym poradzili)
Widze ze ci juz nawciskali tojot i wystraszyli kosztami wymiany silnika.... Tojota ma gorszu oroblem ktorym jest rdza, a podwozie to najdrozszy element w aucie tqk drogi ze nie oplaca sie go naprawiać czasami wiedz kupić tojote bez rdzy to czesto cud a jak zacznie sie ruda ciezko sprzedać.. Silniki tojoty dla mnie to g...a pod względem uzytkowania bo awaryjnosc jest skromna ale reszta osiagi, spalanie, dynamika, dostępność czesci to porazka w poruwnaniu do nowoczesnych silnikow, ale do miasta sie nadają na trase to męczarnia... Nie daj sobie wmówić pierdół ze wymiana silnika tsi czy jakiegokolwiek niz japońskiego to koszty i tylko samo zło, pierdoły ktore powtarzaja tylko miłośnicy japońcow...
Alternatywy dla twoich oczekiwań to cala grupa tsi, golf 7, octavia 3, leon 3, mniejsze to Polo... Bez turbo masz japońce ale nie osiągniesz nimi dynamiki jakieś i spalanie 5-6 litrow jak oczekujesz.. Ale taka mazda 3 skyactiv fajne autko bądź kia ceed. Tojoty dla mnie wyglądają jak gowno łącznie z ich wygladem wnętrza a ich awaryjnosc opiera się na prostym w budowie silniku wszystko inne to mit i wystarczy poczytac opinie uzytkownikow np. Na autocentrum.
Ostatnio edytowany przez mike, 07 Maj 2025, 22:03, edytowano w sumie 1 raz
Powód: język
Kris3646
Nowicjusz

07 Maj 2025, 12:34

Dziękuję, Kris :)

Czyli skodę lepiej omijać :)

Zerknij na tą listę i powiedz, czy w dobre wersje celuję:
1. Ford Mondeo IV 1.6 Ecoboost 160 KM
2. Golf VII 1.5 TSI BMT 130 KM 96 kW
3. Golf VII 1.4 TSI 125 KM 92 kW
4. Golf VII 1.4 TSI BlueMotion Technology 125 KM 92 kW
5. Skoda Octavia III 1.5 TSI ACT 150 KM 110 kW
6. Skoda Octavia III Liftback 1.4 TSI 150 KM 110 kW
7. Seat Leon III 1.4 TSI 125 KM 92 kW
mlody57
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Maj 2025, 12:40

Mondeo to wyższa klasa, bo reszta to kompakty, może jeszcze Octavia jest na tyle przestronna że coś tam będzie mieć wspólnego.
W grupie VW 1,4 zbiera lepsze opinie niż 1,5 (ten ma kaprysy)
No i golf będzie lepiej wykonany, Leon bardziej tandetny i skoda też prostsza.

Więc lepiej porównywać Focusa do reszty albo iść w Passata/Superba
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

07 Maj 2025, 12:46

Spróbuję podsumować to, co napisaliście :)

Wyższa klasa.

2. Golf VII 1.4 TSI 125 KM 92 kW
Lepiej wykonany kompakt.

3. Skoda Octavia III 1.5 TSI ACT 150 KM 110 kW
4. Skoda Octavia III Liftback 1.4 TSI 150 KM 110 kW
Dość prosty.

5. Seat Leon III 1.4 TSI 125 KM 92 kW
Bardziej tandetny.

Passat/Superb - jakie modele? Dalej w założonej cenie?
mlody57
Nowicjusz

07 Maj 2025, 12:52

To znaczy Mondeo klasa średnia (ale wyższa od pozostałych propozycji) :yes:
Chodzi o to że lepiej porównywać te same klasy, konkurencję itd.
Mondeo = Passat/Superb
Focus = Golf, Octavia, Leon
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największa parada pojazdów elektrycznych
    Uhonorowany wieloma nagrodami Nissan LEAF już drugi raz w 2012 roku został wpisany do księgi rekordów. Konwój 225 tych samochodów okrążył tor wyścigowy Silverstone bijąc Światowy Rekord Guinnesa w kategorii„największa ...

07 Maj 2025, 12:56

Jakieś propozycje Passata/Superb w tej cenie? Jakiś konkretny silnik?
Może jesteś w stanie powiedzieć coś więcej o każdym samochodzie z listy? Jakieś typowe usterki? Wady? Co może przeszkadzać?

2. Golf VII 1.4 TSI 125 KM 92 kW
3. Skoda Octavia III 1.5 TSI ACT 150 KM 110 kW
4. Skoda Octavia III Liftback 1.4 TSI 150 KM 110 kW
5. Seat Leon III 1.4 TSI 125 KM 92 kW
mlody57
Nowicjusz

07 Maj 2025, 13:05

mlody57 napisał(a):Dziękuję, Kris

Czyli skodę lepiej omijać

Widzisz młody57 w internecie też musisz nauczyć się przemieszczać. Pan B.napusał Ci z grubsza głupot przeplatanych odrobiną prawdy ale wpisał się w Twoje upodobania i myślisz że jest ok.
Zrób tak jak inny nasz forumowicz zaproponował przejrzyj sobie google wrzucając hasła albo dedykowane fora użytkowników aut którym nasi koledzy stworzyli równoległą rzeczywistość.

Jak coś to mogę Ci pomóc i sam podejmiesz decyzję co Ci bardziej pasi wtedy sam sobie wybierzesz które usterki wolisz :D
szybki
Moderator - Tuning

07 Maj 2025, 13:29

Kris3646 napisał(a):Ale taka mazda 3 skyactiv fajne autko

Mazda nie gnije?
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Rok produkcji: 2012

07 Maj 2025, 13:34

szybki, uparłeś się na Toyotę, co? :) Każda inna propozycja będzie zła? :)

Zbieram listę, aby później o nich poczytać. Chociaż już teraz wstępnie przeglądam stronę, aby wykluczyć te, na które narzeka dużo osób.

Skoda Rapid ma nawet niezłe opinie, ale skoro już dwóch użytkowników ją odradza, to zdjąłem ją na razie z listy.

Byłbym Ci naprawdę wdzięczny, gdybyś chociaż spróbował odnieść się do tych propozycji, co już są :) Merytorycznie :)
mlody57
Nowicjusz

07 Maj 2025, 13:42

mlody57 napisał(a):szybki, uparłeś się na Toyotę, co?

Absolutnie, jestem realistą i wiem w czym co jest dobre. Zresztą teraz szukam audi dla siebie :ok:
mlody57 napisał(a):Skoda Rapid ma nawet niezłe opinie, ale skoro już dwóch użytkowników ją odradza, to zdjąłem ją na razie z listy.

Weź, odradza :D
Przejedź się i sam sobie podejmiesz decyzję.

mlody57 napisał(a):Byłbym Ci naprawdę wdzięczny, gdybyś chociaż spróbował odnieść się do tych propozycji, co już są Merytorycznie

Jak będę przed kompem to Ci podsune trochę tematów do weryfikacji.

Tymczasem poczekajmy na naszych kolegów może coś Ci pomogą i nakierują na konkretne możliwości usterek.
szybki
Moderator - Tuning

07 Maj 2025, 13:45

Super, będę czekał na Twoje propozycje :) Możesz też odnieść się do aktualnej listy, gdy będziesz miał czas :)
mlody57
Nowicjusz

07 Maj 2025, 14:01

U mnie lista jest krótka jeżeli chodzi o Japończyki czyli Mazda.
Toyota 1,6 mnie nie przekonuje silnikiem vs wielkość (masa auta) vs wnętrze (wersja przed liftem). Od strony technicznej sporo bym Ci napisał ale szkoda bić piany.
Mazda 3 i 2,0 wydaje się ok.

Co do reszty Twoich typów to później. Tym czasem czekam na Twoich doradców i na konkrety a nie ogólniki.
szybki
Moderator - Tuning

07 Maj 2025, 14:06

Dziękuję za odpowiedź :)

Mazda jest fajna, ale gdzie bym nie oglądał Mazdy to każda rdzawa. Dlatego nie biorę jej nawet pod uwagę. Chociaż gdyby nie rdza to byłaby bardzo wysoko, bo to bezawaryjny samochód :)
mlody57
Nowicjusz

07 Maj 2025, 14:13

mlody57 napisał(a):ale gdzie bym nie oglądał Mazdy to każda rdzawa

To też nie jest tak. Oglądałeś te Mazdy na własne oczy ?
Mazda rdzewieje ale to nie jest tak że każda Mazda rdzewieje. Mam Mazdę bez rdzy i to parkowaną na trawniku od wielu lat. Sporo widziałem Mazd bez rdzy i sporo z rdzą.
Temat uważam że jest prosty do weryfikacji dla osoby która minimalnie się na tym zna. Do tego często wystarczy kilka fotek które można komuś podesłać.
szybki
Moderator - Tuning