Samochód do 30-35 tys. zł

08 Maj 2025, 10:20

Najlepsze jest że gość zarzuca linkami do usterek w TSi, a jednocześnie znany problem valvematica lekcważy bo przecież może się wydarzyc lub nie :mrgreen:
A odnośnie wypowiedzi jakiegoś tam usera wyżej, dla którego problemem są czujniki i odmy czyli naprawy typowe dla 90% aut, to chyba idąc głosem innego tutaj przedmówcy zostaje faktycznie rowerek
Jak to dla kogoś problem w używanym aucie są klasyczne naprawy/wymiany to faktycznie lepiej rozważyć jakiś ryczałt w Bolcie czy innym Uberze :ok:

Zdjęcie
Sopelek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 06 2007
Auto: Skoda
Silnik: tsi
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

08 Maj 2025, 10:31

Słowotok faktycznie pokazujący ci twoj brak wiedzy i samozaoranie :D ale co ty możesz na to dodać nie? :D :D... A no tak wklejony link pokazujący wyższość Mazdy nad tsi :D wklej 2JZ-GTE od Supry to lepszy przykład ze nie znajdziezz złej opini :D
Do Autora postu, nie namawiam cie do konkretnego auta i silnika bo nie ja będę tym jezdzil, pokazuje alternatywy ktore moze cie zainteresują, i nie jestem hejterem japońcow bo maja swoje plusy , ale na takie pisane głupoty ze strony admina szybkiego nie moge przejść obojetnie, totalny brak znajomosci tematu wprowadzajacy w błąd użytkowników...
Rozumiem polecac tojote, polecac volvo, polecac francuzy, fordy itd. Kazdy ma swoje plusy i bolączki ale czlwieku nie pisz glupot na tematy o których nie kasz pojęcia masz 11 tys postow moze warto miec 3 tys ale nie pisać takich durnych rzeczy i wklejac linkow z nagarem w tsi i starszyc kosztami :D... Żenada to mało powiedziane .
Ostatnio edytowany przez Kris3646 08 Maj 2025, 10:46, edytowano w sumie 3 razy
Kris3646
Nowicjusz

08 Maj 2025, 10:36

Co do 2jz gte fajny silnik :mrgreen: Polecam sporo takich przeszło mi przez ręce.
Valve było omawiany pozostałe wady nie opisuje bo autor nie jest zainteresowany tą opcją.

Chłopaki mam dla was auto :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

08 Maj 2025, 10:50

szybki napisał(a):Co do 2jz gte fajny silnik Polecam sporo takich przeszło mi przez ręce.

:D Tak wierzymy :D, tsi popularne ci przez rece nie przechodzi bo takie rzeczy wymyślasz a od Supry sporo silnikow przeszło :D
Ty człowieku jestes mitomanem dla mnie.. Skończyłem
Kris3646
Nowicjusz

08 Maj 2025, 10:57

TSI przechodzi dosyć sporo tak jak aut gr.vw. Dziś akurat robię wyceny pod same TDI :mrgreen:
2jz gte były oj były :D a na ge zrobiłem pewnie pół bańki km.
Ale to nie jest temat o 2jz.
szybki
Moderator - Tuning

08 Maj 2025, 11:10

Zostałem zacytowany więc dopisze..
Ja z tych co poczytają doczytają ale jestem teoretykiem więc spiny. Rozmawiałem z 2 mechanikami bo co mi po randomowych opiniach na Facebooku czy forach. Każdy mechanik odradza mi grupę vw. Każdy zkwitowal mnie krótko, chcesz spokój? Bierz japońca, chcesz z każdym błędem mieć stresowke to bierz grupę vag. Piękne auta ale silnikowo i elektronicznie jest z lekka lipa, otwierające się okna, psujące się wiązki w klapach, padają zamki w drzwiach, moduły komfortu swiruja, jak system się zawiesi to trzeba stawać i odpalać auto jeszcze raz.
Mając 4 lata mazdę z 2015 roku nie mam strachu w środku nocy jechać bez stresu ba, nawet oleju nie muszę sprawdzać.
Ale do brzegu.. nie odrzucam superb w 2.0 tsi ale coraz bliżej mi do toyoty corolla w kombi w gr sporcie. Polecam przejechać sie oba samochodami i obrać swoją opinię. A tak BTW to rozmowa w tym temacie to już nie pomoc dla autora postu a wojenka "Japonia vs Niemcy".
Więcej luzu i spokoju życzę nam wszystkim :)
lobuz123
Nowicjusz

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Brak
Silnik: >1.8
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota AYGO 2018 po modernizacji
    Nowe AYGO zachowuje rozpoznawalny znak X z przodu, który teraz stanowi mocną, trójwymiarową strukturę. Nowy projekt przodu auta otrzymał przeprojektowane przednie reflektory w stylu Keen Look ze zintegrowanymi ...
    Skrzynia automatyczna DSG w Volkswagen
    Czym jest wspomniane wyżej DSG? Przekładnia automatyczna tego typu, czyli dwusprzęgłowa, to konstrukcja inna niż klasyczny automat. Zamiast konwertera momentu obrotowego, który pracuje w poślizgu, wyposażono ją w zestaw ...

08 Maj 2025, 11:28

lobuz123, masz całkowitą rację. Z wątku pomocy zrobili wątek wojenny. Poprosiłem o konkretne modele, a dostałem... to, co widać :)

Panowie, potrafię szukać w Google czy na forach i liczyłem na konkretne modele, abym mógł sobie o nich poczytać i wybrać jakieś, za którymi będę się rozglądał. Podałem konkretne wymagania i wiem, że to nie będzie nowy samochód z salonu i może się zepsuć. Z resztą nowe też mogą się zepsuć.

Także, o ile to możliwe, proszę o zakończenie wojny i pisanie konkretnych propozycji (jak te z listy) oraz krótkiej informacji, dlatego warto o nim poczytać i czego oczekiwać :)
mlody57
Nowicjusz

Auto: Nie mam

08 Maj 2025, 11:51

mlody57 napisał(a):Także, o ile to możliwe, proszę o zakończenie wojny i pisanie konkretnych propozycji (jak te z listy) oraz krótkiej informacji, dlatego warto o nim poczytać i czego oczekiwać

Napisałem Ci o konkretnych problemach. Przeczytaj jeszcze raz o nich. Są to stałe tematy które pojawiają się w zależności od opcji auta oraz rocznika.
Masz tam rozebrane skrzynie i wytłumaczone czemu się psują, są tam info o oprogramowaniu czyli kwestia szarpania.
Możesz każde z tych zagadnień rozwinąć we własnym zakresie. Jak coś to zrób tak jak przedmówca napisał czyli wycieczka do pierwszego lepszego mechanika.

Tak naprawdę pozostaje teraz kwestia silnika Forda EB. Gdzie tu są jeszcze następne zawiłości.

Widzę że Ty bardziej oczekujesz poklepanie po ramieniu a nie naświetlania sytuacji z danym autem.

mlody57 napisał(a):Więcej luzu i spokoju życzę nam wszystkim

Jest luz natomiast sprawdź od czego się zaczęło i jakie są używane argumenty.
Tu nie chodzi o to żeby stwierdzić co jest lepsze w całej rozciągłości tematu tylko o to żeby wychwycić plusy i minusy danej opcji.
I tam gdzie są te minusy to trzeba o nich mówić merytorycznie.

Ps

Jak będziesz chciał corolle gr h to mogę Ci naświetlić kilka tematów które mogą Cię zawieść podczas użytkowania tego auta a wiedząc o nich możesz im zapobiec albo być przygotowanym na działanie.
szybki
Moderator - Tuning