Samochód do ~40-50k

24 Kwi 2026, 13:51

Nie widzę w wymaganiach że ma to być kompakt.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

24 Kwi 2026, 14:28

Rocznika też nie ma, to może niech sobie a4b7 1.8t poszuka?
Naprawdę tak trudno wywnioskować czego chłop szuka kiedy dał dwa przykłady?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Kwi 2026, 19:56

Miteroix napisał(a):Cześć, obecny Opel Astra H zaczyna chorować, dlatego chce się jej pozbyć i kupić coś "porządniejszego"

Moim zdaniem nie znajdziesz nic z tymi wymaganiami za 40k więc pytanie czy póki co nie lepiej naprawić Astrę?
Eddie
Nowicjusz

Auto: Focus
Silnik: 1,6 Ecoboost
Rok produkcji: 2011

25 Kwi 2026, 05:45

franccc napisał(a):Cena 308 w takiej konfiguracji to 40-45k, cena np. golfa 2.0tdi+dsg z podobnego rocznika to 55-60, sorry, to jest nie do przeskoczenia.

Przy takim porównaniu to tak. Oba auta jako używane bardziej dla kaskaderów finansowych lub dla luzaków :D
Ale w sumie fakt zapominam o tym że przeciętny Kowalski musi czymś jeździć a nie każdemu po drodze z inną motoryzacją.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

25 Kwi 2026, 22:21

Nie każdemu pasuje stary lexus albo hybrydowa toyota, jedyne "słuszne" pojazdy. Plebs musi zadowalać się innymi modelami, aż dziw bierze, że cokolwiek jeździ po ulicach a nie tylko stoi w warsztacie
franccc
Stały forumowicz

26 Kwi 2026, 07:19

franccc napisał(a):że cokolwiek jeździ po ulicach a nie tylko stoi w warsztacie

Mnie też to dziwi bo jak ostatnio mój znajomek szukał pod Lublinem kogoś kto mu naprawi 2,0 bluehdi to już zataczał krąg 50km bo wszędzie był odsyłany z kwitkiem. Notabene od nowości 160k.km.i 16k.pln.w naprawach + serwis.
U mnie w okolicach są już warsztaty które mają dodatkowe umowy przy tych kiblach bo wystarczy że w firmie jest kilka takich cudeniek i potem rachuneczki po 30k.pln.
Zresztą monitoruje dokładnie taką sytuację bo sprawa jest w sądzie.
Do tego ludzie kompletnie nie są świadomi tego czym jeżdżą. On kupił "diesełka" (szczególnie TDI) za 50k.pln. i jak to ma być że np.komplet wtryskiwaczy z jakąś podstawową ekologią to 10k.pln. a potem dojdzie alternatorek i mamy 15k.pln.

No i potem do kogo pretensja i szukanie dziury w całym przez własciciela ?

francc i jeszcze jedno jak setki tysięcy osób kupuje 1,6thp/ purtechy/1,0eb to na co liczą ? Brakuje takich ?

franccc napisał(a):Nie każdemu pasuje stary lexus albo hybrydowa toyota, jedyne "słuszne"

Mówimy o różnych sytuacjach. Kupując Lexusa V8 nie pitolę że zejdę ze spalaniem do 5l pb/100km a jazda będzie tańsza niż Golfem 4 1,6mpi. Potrafię zrozumieć że pewnie wciągnie XXX paliwa a serwis może nie wyjdzie tak dużo co przy wspominanych dieselkach ale w razie "w" też może być drogi. A tu co mamy ?
Ciągle to samo czyli auta kiele 50 k.pln.z koszmarnie drogim serwisem w stosunku do tego co oferują/ czym są, a gadka o dieslu to zawsze o ekonomii i spalaniu.

Jeszcze rozumiem gdyby to było pisanie nowym aucie z gwarancją ale są to rozmowy o używkach gdzie nie jest pytanie czy statystycznie coś się zwali tylko kiedy się zwali.

Odniosłem się do Twojej wypowiedzi ponieważ miałem wrażenie że chcesz sobie kupić puga jako drugie auto jeżdżąc audi co było by dla mnie dziwne.

I podsumowując : :mrgreen:

Są takie czasy a nie inne dlatego chinolce zdobywają rynek a import z USA rośnie :D

A dla autora tematu :mrgreen:
Taki zestawik serwisowy :

alternator
https://motostacja.com/p/OE-PSA-9826550 ... YsQAvD_BwE
Wtryskiwacze
[link do oferty na Allegro wygasł]
I dołożymy z ekologii np. TYLKO czujnik nox
https://motostacja.com/p/OE-PSA-9821120 ... AUQAvD_BwE
I np.pompkę adblue która po dobrej zimie i tak powie papa.
https://allegro.pl/produkt/citroen-oe-9 ... 3871813528

I co mamy? Abecadło które na 100% wleci przy przebiegu pewnie koło 150k.km.

Kwota w gratach to około 10-12k.pln. bo szuka się według numerów części i robota pewnie około 4-5k.pln.

A co dalej z resztą mechaniki ?!!!

Pominę kwestie twardej techniki. Z czego jest zrobiony blok silnika i jak się go regeneruje a właściwie nie regeneruje albo głowicy.

To może trzeba zapytać autora tematu czy takie 15k.pln.totalnych podstaw jest dla niego normą i czy jest przygotowany psychicznie na resztę serwisowi/naprawczą.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Używany samochód z salonu – czy warto?
    Zakup samochodu to jedna z najważniejszych decyzji finansowych, jakie podejmujemy. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej wybrać nowy pojazd prosto z salonu, czy może skorzystać z oferty używanych samochodów ...
    Volkswagen e-up! w pełni elektryczny samochód seryjny
    Volkswagen przedstawił swój pierwszy, w pełni elektryczny samochód seryjny: nowego e-up!. To prawie bezgłośne, czteroosobowe auto robi wrażenie zasięgiem 150 kilometrów i doskonałą funkcjonalnością. Nowy ...

26 Kwi 2026, 09:56

franccc napisał(a):Plebs musi zadowalać się innymi modelami, aż dziw bierze, że cokolwiek jeździ po ulicach a nie tylko stoi w warsztacie

Później posty na grupach FB:
AdBlue wysiadło, gdzie usuwaliście? Znacie kogoś na Śląsku?
Czy wam też szarpie przy zmianie biegów?
Gdzie regenerowaliście turbo i wtryski? Drogie są...

Nowoczesny diesel z adblue nie ma dzisiaj absolutnie żadnego sensu, chyba że ktoś klepie 30-40k rocznie autostradami i wymaga zasięgu. Benzyny palą niewiele więcej, a paliwo tańsze od ropy. Do tego jak dodasz koszty osprzętu to różnice w ogóle się zacierają jak nie wypadają lepiej na rzecz benzyny.

Oczywiście niskie ceny jak sam podałeś względem VAG i 2.0 TDI wzięły się znikąd? Kto odda taniej lepsze auto? Focusy w dieslu też są w petardę tanie, okazja życia pewnie (mówię o nowych, nie z silnikami od PSA które były super).

szybki napisał(a):To może trzeba zapytać autora tematu czy takie 15k.pln.totalnych podstaw jest dla niego normą i czy jest przygotowany psychicznie na resztę serwisowi/naprawczą.

Autor w pierwszym poście napisał że chce tanie i oszczędne auto, także 15k to chyba dobra kwota :ok:
galakty
Forumowicz VIP

26 Kwi 2026, 10:20

szybki napisał(a):francc i jeszcze jedno jak setki tysięcy osób kupuje 1,6thp/ purtechy/1,0eb to na co liczą ? Brakuje takich ?

Nie brakuje i pomijając zwykłych ignorantów znajdą się ludzie, którzy auto z takim silnikiem kupują z premedytacją. Jest coś za coś, padnie (lub nie) ale cena zakupu jest o wiele korzystniejsza niż "polecanych" wersji silnikowych. I to samo choćby z tym peugeotem - jakiego kompakta z mocnym dieslem z podobnych roczników kupisz za taką cenę?

szybki napisał(a):Ciągle to samo czyli auta kiele 50 k.pln.z koszmarnie drogim serwisem w stosunku do tego co oferują/ czym są, a gadka o dieslu to zawsze o ekonomii i spalaniu.

Ale każde współczesne auto jest drogie w serwisie, tyle, trzeba się z tym pogodzić a stare, proste konstrukcyjnie gruzy nie są dla większości społeczeństwa rozwiązaniem problemu.

szybki napisał(a):Odniosłem się do Twojej wypowiedzi ponieważ miałem wrażenie że chcesz sobie kupić puga jako drugie auto jeżdżąc audi co było by dla mnie dziwne.

Potrzebuję drugiego auta i 308 chcąc nie chcąc wydaje się najsensowniejszy, dobrze dopasowany do moich potrzeb i ma najlepszy stosunek tego co oferuje do ceny. Może nawet bym i hybrydowego aurisa rozważył gdyby się dało do niego przyczepkę podpiąć...noooo ale się nie da wiec odpada. Kompaktowe kombi, 150KM+, euro 6, w miarę sensowny przebieg i niezłe wyposażenie...jaka jest alternatywa dla 308 w podobnej kasie?
BTW pierwsze audi i ostatnie, pozytywnie zaskoczony to jestem wyłącznie spalaniem.

szybki napisał(a):A dla autora tematu :mrgreen:
Taki zestawik serwisowy :

alternator
https://motostacja.com/p/OE-PSA-9826550 ... YsQAvD_BwE
Wtryskiwacze
[link do oferty na Allegro wygasł] ... H0QAvD_BwE
I dołożymy z ekologii np. TYLKO czujnik nox
https://motostacja.com/p/OE-PSA-9821120 ... AUQAvD_BwE
I np.pompkę adblue która po dobrej zimie i tak powie papa.
https://allegro.pl/produkt/citroen-oe-9 ... 3871813528

I co mamy? Abecadło które na 100% wleci przy przebiegu pewnie koło 150k.km.

Kwota w gratach to około 10-12k.pln. bo szuka się według numerów części i robota pewnie około 4-5k.pln.

A co dalej z resztą mechaniki ?!!!

Pominę kwestie twardej techniki. Z czego jest zrobiony blok silnika i jak się go regeneruje a właściwie nie regeneruje albo głowicy.

To może trzeba zapytać autora tematu czy takie 15k.pln.totalnych podstaw jest dla niego normą i czy jest przygotowany psychicznie na resztę serwisowi/naprawczą.

Ale czym to się różni od każdego innego diesla z podobnych roczników?
A skoro już wspomniałeś moje audi to mam tam np. coś takiego https://motorpolsklep.pl/katalog-produktow/produkt/4N1903028A
Rozumiem, że samochód jest zdyskwalifikowany przez obecność takiego elementu :mrgreen:

galakty napisał(a):Nowoczesny diesel z adblue nie ma dzisiaj absolutnie żadnego sensu, chyba że ktoś klepie 30-40k rocznie autostradami i wymaga zasięgu. Benzyny palą niewiele więcej, a paliwo tańsze od ropy. Do tego jak dodasz koszty osprzętu to różnice w ogóle się zacierają jak nie wypadają lepiej na rzecz benzyny.

A możesz wytłumaczyć czym się nowoczesny diesel pod kątem osprzętu różni od nowoczesnego benzyniaka? Alternatoro-rozrusznik który siedzi w moim benzyniaku i jego cenę wrzuciłem wyżej, gpf też kosztuje 4k, turbo jest jak w dieslu, dwumasa (jeśli manual) również obecna. Noooo chyba, że będziesz porównywał 2.0 bluehdi do jakiegoś wolnossaka to wtedy ok, benzyna wychodzi taniej...tylko jaka jest różnica w jeździe
franccc
Stały forumowicz

26 Kwi 2026, 12:11

franccc napisał(a):A możesz wytłumaczyć czym się nowoczesny diesel pod kątem osprzętu różni od nowoczesnego benzyniaka? Alternatoro-rozrusznik który siedzi w moim benzyniaku i jego cenę wrzuciłem wyżej, gpf też kosztuje 4k, turbo jest jak w dieslu, dwumasa (jeśli manual) również obecna. Noooo chyba, że będziesz porównywał 2.0 bluehdi do jakiegoś wolnossaka to wtedy ok, benzyna wychodzi taniej...tylko jaka jest różnica w jeździe

Już spieszę z pomocą!

U mnie jest alternator i rozrusznik osobno, sprawdź sobie ceny.
Poza tym mówię o osprzęcie który jest INNY od benzyny, a Ty walisz tym samym.

GPF w benzynach praktycznie jest bezobsługowy, nie psuje się i nie trzeba wymieniać, wypalanie jest naturalne podczas jazdy odwrotnie do diesla gdzie trzeba sztucznie stworzyć warunki ku temu.

Turbo w benzynach jest tańsze i rzadziej się psuje z racji mniejszego momentu i obciążenia.

Dwumasy u mnie brak, zresztą autor chce automat.

Pomijam totalnie fakt przebiegów (diesle robią większe), wycieków, EGRów, chłodniczek, IC - to wszystko dostaje gorzej niż w benzynie.

I na tym się kończą argumenty, wszystkie obalone, EOT z mojej strony, a autorowi życzę żeby kupił zadbane auto :ok:
galakty
Forumowicz VIP

26 Kwi 2026, 12:59

franccc napisał(a):to samo choćby z tym peugeotem - jakiego kompakta z mocnym dieslem z podobnych roczników kupisz za taką cenę?

Z grubsza żadnego zbliżonego do tego o czym mówimy z euro6
franccc napisał(a):Ale każde współczesne auto jest drogie w serwisie, tyle, trzeba się z tym pogodzić a stare, proste konstrukcyjnie gruzy nie są dla większości społeczeństwa rozwiązaniem problemu.

Dlatego trzeba diagnozować swoje potrzeby, weryfikować wiedzę a nie iść w owczym pędzie pt. diesel=5l.on=taniość.
franccc napisał(a):Ale czym to się różni od każdego innego diesla z podobnych roczników?
A skoro już wspomniałeś moje audi to mam tam np. coś takiego https://motorpolsklep.pl/katalog-produk ... 4N1903028A
Rozumiem, że samochód jest zdyskwalifikowany przez obecność takiego elementu

Oczywiście że cena nie musi niczego dyskwalifikować tylko ja wymieniłem coś co się wali nagminnie. Altek ten z mojego linka jest zwykły a nie mh i nie da się go zregenerować. Ale to z Twojego linka to MH i jak jest firmy Continental to masakra. Też się go nie regeneruje i w poszczególnych rocznikach jest wadliwy we wszystkich modelach. Rekord który wyceniałem to pana który do 145k.km.miał 3sztukę a trzeba rozwalić przód auta żeby się do niego dobrać.
Nie wspomnę o kodowaniu.

I co innego jak nowa część kosztuje w ASO krocie i się nie psuje a co innego jak się psuje i jest obudowana milionem przewodów, rurek, śrub i trzeba rozebrać do niej samochód.

franccc napisał(a): możesz wytłumaczyć czym się nowoczesny diesel pod kątem osprzętu różni od nowoczesnego benzyniaka?

Kolega wyżej napisał krótko bo krótko ale na temat.

francc podsumowując pół biedy bo masz świadomość tego co może Ci wlecieć podczas jazdy dieslem euro6 ale 90% osób kompletnie tego nie kuma i nie wie.

Ty masz taką sytuację a ja mam inną bo
- nie potrzebuje ekranów
- nie potrzebuje norm eur
- nie ciągam przyczepek
- w pupie mam reklamy, marketing i to że "trzeba się jakoś prezentować"
- mam kilka aut więc żaden diesel pokroju 2,0 mnie nie zaskoczy a jak mam robić 80k.km.rocznie to liczę na komfort i tanią jazdę. Dla mnie taniość to całokształt serwisu, potencjalnych napraw od zakupu po sprzedaż. Reszta off :mrgreen:

Zaraziłem takim podejściem wiele osób zazwyczaj kolegów i co ciekawe oni nawet nie znali tego co im odpowiada i jak można tanio jeździć. Szli jak te lemingi i wydawało się im że jest tanio bo reszta ma tak samo.
szybki
Moderator - Tuning