Samochód, głównie trasy, wygodny, do 40 000

02 Wrz 2025, 22:55

Dobry wieczór,
planuję kupić nowy samochód, który będzie odpowiedni na dłuższe trasy(>100 km) i trochę po mieście(do 10%).

Powinien być wygodny, w miarę dobrze wyciszony, raczej automat(myślę że minimum 6 biegów aby trzymać niskie obroty), benzyna lub lpg/cng, powinien mieć tempomat i sprawną klimatyzację. Żadnych więcej bajerów raczej nie potrzebuję, chyba że już będą.

Jestem otwarty na różne marki i modele, byleby spełniały te warunki i nie były ponadprzeciętnie awaryjne. Dobrze też jakby koszta eksploatacji i napraw były akceptowalne(albo tanie albo jak droższe, to żeby na długo starczały).

Nie wiem też czy szukać starsze modele z lepszym wyposażeniem czy jednak postawić na nowsze roczniki, ale bardziej z podstawowym.

Lokalizacji na razie nie podaję, ponieważ chcę się zorientować na co ogólnie mogę liczyć na polskim rynku.

Budżet do 40 000 zł, chyba że trzeba nagiąć trochę bardziej, to proszę o informację o ile dokładnie i dlaczego iść w tym kierunku.

Pozdrawiam
gevereg22
Nowicjusz

03 Wrz 2025, 07:17

Ford Mondeo Mk4 2.0tdci. Jeszcze Ci kasy zostanie na paroletni serwis :D
hoderi145
Zaawansowany

Auto: Cupra
Silnik: 2.0tsi 204km 4Drive
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

03 Wrz 2025, 07:48

Jeśli ma być benzyniak to chyba nic mądrzejszego niż avensis nie wymyślisz.
Ewentualnie możesz się przymierzyć do laguny mk3 2.0T - musisz sprawdzić czy ci wyciszenie pasuje i czy jesteś w stanie wygodnie się tam usadzić (to nie jest samochód dla wysokich kierowców). Na plus, że możesz ją kupić z pancernym automatem.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev

04 Wrz 2025, 10:57

Dzień dobry,

Ford Modeo Mk4 - podoba mi się, tylko nie chcę diesla, żeby znowu nie bawić się w dwumasy, dpf-y i inne tego typu, a do tego pewnie za jakiś czas nie wpuszczą do części miast tych starszych diesli i ta charakterystyka pracy taka średnia. Jakby był jakiś dobry silnik benzynowy to czemu nie.

Laguna mk3 2.0T - też fajna, nawet sprawdzałem jedną w komisie na jeździe próbnej(nie mam 2 metrów to się zmieściłem), ale niestety słabo wyciszona nawet przy 110-120 na obwodnicy i gdzieś słyszałem że sporo poprawione względem poprzednika, ale nadal elektronika czy zawieszenie mogą dość często się dawać we znaki.

Avensis - jaki model, rocznik i silnik? Podobno japończyki dość słabo wyciszone i problem z korozją w naszych warunkach, a do tego pewnie CVT to będzie wyć przy 140.

W takim budżecie, realnie patrząc, to tylko te trzy modele? Bo na olx i otomoto pełno tego, tylko nie wiadomo co wybrać, żeby nie wtopić zbytnio.

Pozdrawiam
gevereg22
Nowicjusz

04 Wrz 2025, 11:54

Laguna do 40k? To już stare auto jakby nie patrzeć :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

04 Wrz 2025, 12:05

gevereg22 napisał(a):ale niestety słabo wyciszona nawet przy 110-120 na obwodnicy

To odpuść wszystkie japońce bo Lag3 jest lepiej wyciszona.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...
    Wyciągarka w pick-upie. Gadżet czy konieczność?
    Czy pickup 4x4 jest dobrym wyborem do jazdy w terenie? W czasie, kiedy z rynku stopniowo znikają kolejne klasyczne terenówki i w sprzedaży pozostaje już niewiele modeli w rodzaju legendarnej Toyoty Land Cruiser, coraz ...

04 Wrz 2025, 20:03

gevereg22 napisał(a):ale nadal elektronika czy zawieszenie mogą dość często się dawać we znaki.

Jakieś farmazony.
A z zawieszeniem to aż ciekawy jestem co może być nie tak, z przodu jeden wahacz, z tyłu belka jak w przyczepie...jak to jest jakiś problem to ty żadnego auta nie kupisz
franccc
Stały forumowicz

04 Wrz 2025, 21:38

Dobry wieczór,

Czyli jednak Laguna może być w miarę dobra, tylko jednak te słabe wyciszenie i to, że "stara jak za 40k" na minus. Jeszcze jakbym nie robił długich tras to mógłbym przeboleć, ale nie uśmiecha mi się słuchać wycia silnika i szumu z zewnątrz przez dłuższy czas(2-3, czasami do 4h dziennie).

Co do zawieszenia to podsłuchałem kilka lat temu jak mechanik z klientem o tym dyskutowali przy warsztacie i akurat jak wspomnieliście o lagunie 3 to właśnie mi się przypomniało. Nie jestem mechanikiem ani pasjonatą, to ciężko mi to zweryfikować czy prawdę mówił.

To jak japońskie auta wykluczyć( i warunkowo też lagunę) to zostaje tylko Ford Modeo Mk4 ? Jeśli tak, to jaki silnik benzynowy polecacie, który byłby jak najmniej awaryjny, a jak już coś to żeby nie stracić kolejnych kilkunastu tysięcy za naprawę? Macie jakieś dodatkowe wskazówki na czym się skupić przy sprawdzaniu ogłoszeń?
gevereg22
Nowicjusz

04 Wrz 2025, 21:50

gevereg22 napisał(a):"stara jak za 40k" na minus.

ale nie wydasz na nią 40k

I możesz się zgadzać lub nie ale na rynku nie ma rozsądniejszego auta jeśli chcesz rzeczywiście mieć automat + lpg

gevereg22 napisał(a):to zostaje tylko Ford Modeo Mk4 ?

Przecież to jest tak samo stare za 40k - bo sensowny i w miarę bezawaryjny benzyniak to 2.0/145 a w młodszych rocznikach jest go jak na lekarstwo
franccc
Stały forumowicz

05 Wrz 2025, 13:03

Mi chodziło o to, że szukasz auta za 40k, a Laguna 3 to nie te roczniki, przecież nie wydasz 40k na nią, a np. 25k :D

JAk chcesz duże auto na trasy to taka Laga w automacie będzie super, ale no swoje lata już ma.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

05 Wrz 2025, 13:29

Dzień dobry,

Czyli z tego wychodzi, że to bardziej Mondeo Mk4 odpada, a Laguna 3 pozostaje jako rozsądna opcja w tym budżecie.

A co np. z Lexusami(chyba GS lub IS)? Kojarzę, że to lepsza Toyota, więc powinny mieć lepsze wyciszenie. Też chyba są te Infinity.

Znajomy ma Hondę Accord(ta nowsza z 2012) i też mi się podoba, tylko nie robi tyle km co ja, to też ciężko ocenić wygodę.

Może jakieś Volvo by się znalazło w tym budżecie?

Ciekaw też jestem czemu jak Modeo Mk4 to tylko 2.0 145KM a nie inne? Aż taka duża awaryjność?

Od biedy mógłbym się zastanowić też nad jakimś niemcem, ale tutaj to już całkiem nie mam pomysłu, bo jedni mówią tak a inni jeszcze inaczej.
gevereg22
Nowicjusz

05 Wrz 2025, 14:22

gevereg22 napisał(a):Kojarzę, że to lepsza Toyota

Niestety źle kojarzysz. Lex na trasy jest to tak jak fotel wygodny do czytania książek a Toyota i jej podobne czyli Accord/Mondeo itp jak taboret z drewna z oparciem do przeliczenia żeber.
Toyota na trasy ewentualnie ma Camry/Avalon.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

05 Wrz 2025, 20:58

gevereg22 napisał(a):Ciekaw też jestem czemu jak Modeo Mk4 to tylko 2.0 145KM a nie inne? Aż taka duża awaryjność?

Chcesz niskie koszty eksploatacji a bezpośredni wtrysk w połączeniu z turbo i silniki posiadające inne swoje problemy są tego całkowitym zaprzeczeniem.

Było jeszcze 2.5T od volvo ale to silnik starszej generacji, swoje spali, przy katowaniu potrafi pęknąć blok i wychodziły wyłącznie w manualu
franccc
Stały forumowicz

08 Wrz 2025, 10:56

Dzień dobry,

"Lex na trasy jest to tak jak fotel wygodny do czytania książek a Toyota i jej podobne czyli Accord/Mondeo itp jak taboret z drewna z oparciem do przeliczenia żeber."

Czyli to się zgadza, że Lexusy to takie lepsze(znacznie) niż Toyoty. To czy w takim razie byłaby szansa na jakiegoś w dobrym stanie w tym budżecie czy on raczej nie odpowiadałby tym wymaganiom co potrzebuję?

Toyota Camry też dosyć fajna, jakby spełniała tamte pozycje co podałem, to czemu nie.

"Chcesz niskie koszty eksploatacji a bezpośredni wtrysk w połączeniu z turbo i silniki posiadające inne swoje problemy są tego całkowitym zaprzeczeniem."

Rozumiem, czyli wychodzi na to, że głównie tylko Laguna 3 w tym budżecie.
Na olx i otomoto jest pełno różnych modeli, to myślałem że będzie coś więcej do wyboru z takich propozycji niż tylko w sumie tylko 1 model samochodu, chociaż te 3 lub 4.

Teraz się zastanawiam czy nie lepiej przemęczyć się jeszcze kilka miesięcy i nie odłożyć więcej, np. do 50 tyś jakby było warto. Chociaż to już by był max, bo i tak to wg mnie dużo jak za używany samochód, więc może faktycznie tą znacznie tańszą lagunę.
gevereg22
Nowicjusz