Samochód szarpie przy przyspieszaniu (astra g)

04 Sie 2024, 12:02

Witam tak jak w tytule samochód (Opel Astra g 1.2 75 km Z12XE) zaczyna szarpać na zimnym silniku przy przyspieszaniu oraz jeździe na wzniesienie, gdy się za grzeje raczej mu się to nie zdarza, problem obserwuje od jakiś 2 tygodni i sam nie wiem w czym może być problem...
Driverpov
Nowicjusz

• 04 Sie 2024, 12:39

Silnik pracuje na paliwie wiec jeśli szarpie to może oznaczać kłopot z dostawą odpowiedniej ilości paliwa.Zimny silnik ma większe zapotrzebowanie na paliwo jak rozgrzany... do sprawdzenia ( stan sprawności pompy paliwa , nieszczelne przewody paliwowe zatkany filtr paliwa ,woda w paliwie lub filtrze )
    Paliwo zapala świeca zapłonowa ...do sprawdzenia układ zapłonowy szczególnie świece i kable wysokiego napięcia
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
    Miejscowość: Przemyśl
    Prawo jazdy: 12 06 1979
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
    Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2018

04 Sie 2024, 12:53

Dzięki za szybką odpowiedź pompkę sprawdzałem tydzień temu jest okej filtr wymieniałem w tygodniu, ale nic się nie zmieniło, przewody jeszcze po sprawdzam dodam też że do tego wszystkiego świeci się chceck engine ale na komputerze mi wykazało że to od katalizatora
    Driverpov
    Nowicjusz

04 Sie 2024, 14:23

Jeśli masz przewody wysokiego napięcia to polecam sprawdzenie w nocy czy czasem nie maja gdzieś przebicia. Proszę sprawdzić świece zapłonowe i odstęp elektrod oraz czy nie mają na elektrodach nadmiernego nalotu spalonego oleju .Proszę wyjąć filtr powietrza i sprawdzić jak zachowuje się auto bez filtra czy coś się zmieni czy pogorszy jeśli się pogorszy to znaczy że może występować problem z fałszywym powietrzem lub zaworem EGR ( czyszczenie) .Czy masz możliwość sprawdzenia czy paliwo do silnika dostarczane jest bez pęcherzyków powietrza jeśli nie to trzeba sobie czasowo zamontować taki odcinek przeźroczystego przewodu paliwowego i zobaczyć czy w paliwie nie ma pęcherzyków powietrza.Sprawdź tzw. masę pojazdu i silnika z (-minusem) akumulatora .To tylko rady które nic nie kosztują finansowo z wyjątkiem twojego czasu , który poświęcisz na sprawdzenie
    A dlaczego świeci Check Engine co jest z tym katalizatorem?
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

04 Sie 2024, 15:33

Dzięki za poradę, wracam dzisiaj z trasy i zaczynam urlop więc będę miał czas żeby po patrzeć, a co do katalizatora to po prostu jest zapchany, i dodałem do benzyny płyn do tego przeznaczony i czekam na rezultat
    Driverpov
    Nowicjusz

04 Sie 2024, 20:10

Warto też sprawdzić luzy zaworowe to nie kosztuje ale warto
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Juke Nismo
      Nissan Juke Nismo obrazuje ducha innowacji i wzbudza zainteresowanie, dzięki któremu koncepcja Nismo stała się jedną z najbardziej uznawanych nazw w sportach samochodowych oraz w grach. Wprowadzając markę Nismo do ...

05 Sie 2024, 06:46

Pokusiłem się o zebranie typowych usterek występujących przy szarpaniu na zimnym silniku.
    układ paliwowy : powietrze w układzie paliwowym lub zużyty wtryskiwacz paliwa może powodować szarpanie
    zabrudzony korpus przepustnicy
    układ zapłonowy – świeca zapłonowa. Jeśli jest uszkodzona, może to powodować szarpanie.
    Zapchany zawór EGR
    układ wydechowy – nieszczelny kolektor wydechowy, zapchany katalizator może prowadzić do nierównomiernego przepływu spalin, co z kolei może prowadzić do szarpania.
    Błędy w oprogramowaniu – Jeśli zawiera błędy , może to prowadzić do niewłaściwego działania silnika, co z kolei prowadzi do szarpania.

Idziesz na urlop to do roboty :( :(
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

05 Sie 2024, 08:32

Dzięki za poświęcony mi czas, co do błędów jedynie jest ten od katalizatora, myślałem też o tych wtryskach ale wolałem zasięgnąć opinii, jeśli dzisiaj córeczka pozwoli mi co kolwiek robić to będę sprawdzać i dam znać co i jak
    Driverpov
    Nowicjusz

05 Sie 2024, 08:36

Przepustnice już wyczyściłem, EGR w nim nie ma, świecie również są nowe, a więc zostają mi przewody, kolektor, wtryski, i ten nie Szczęsny katalizator
    Driverpov
    Nowicjusz

05 Sie 2024, 13:51

Stawiam na niesprawny wtrysk lub katalizator. Ale dla pewności sprawdź przewody WN...czasami lubią płatać głupie figle...miałem przypadek że po wymianie starych na nowe te nowe też miały przebicie i musiałem je zwrócić :(
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

05 Sie 2024, 16:20

Sprawdziłem dzisiaj filtr fakt faktem był brudny przejechałem około 5 km bez filtra i gdzieś go jeszcze poszarpywało zamówiłem już nowy, jeśli mi się uda wieczorem to sprawdzę przewody, a jak nic nie pomoże to będę bawił się dalej, lub pojadę go podpiąć pod kompa
    Driverpov
    Nowicjusz

05 Sie 2024, 18:40

Zgaś światło w garażu lub jeśli garażujesz po chmurką to ustaw auto tak aby było w ciemnym miejscu i odpal silnik. Jak przewody będą miały przebicie to zobaczysz skaczące wyładowania elektryczne. Możesz też skropić przewody wodą z spryskiwacza ręcznego do szyb 2-3 razy z wysokości ok.50cm to takie sztuczne wywołanie tzw.punktu rosy czyli osiadania wilgoci na przewodach w czasie gdy silnik stygnie i para wodna zawarta w powietrzu na nich osiada :)
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

06 Sie 2024, 11:37

Dzięki za pomysł, sprawdzałem godzinę temu (w ciemnym garażu) i nic czego nie pokojącego nie widziałem więc jest okej, wsadziłem już nowy filtr przejechałem około 8 km i delikatnie go jeszcze szarpie czyli przyczyna leży w wtrysku lub katalizatorze, jadę go dzisiaj podpiąć pod kompa i dam znać co i jak :wink:
    Driverpov
    Nowicjusz

06 Sie 2024, 18:03

Okazało się że wina leży w katalizatorze, i teraz pytanie wyciąć go i wstawić atrapę czy może oddać do jakiegoś czyszczenia
    Driverpov
    Nowicjusz

06 Sie 2024, 18:37

Odradzam wycięcie... Dziś kiedy ,,EKOLOGIA" jest oczkiem w głowie niemal wszystkich to :) ...jak pojedziesz na badanie techniczne do stacji diagnostycznej diagnosta odrzuci ci auto z przeglądu. Uważasz ,że nie zauważy wyciętego katalizatora? :no: Nawet ja nie zauważy a włoży w wydech sondę CO i CO2 to natychmiast wychwyci zwiększoną emisję i dopiero się zacznie...zatrzyma ci dowód rejestracyjny bo takie ma uprawnienia. :yes:
    W twoim przypadku najlepszym wyjściem jest regeneracja lub zakup katalizatora uniwersalnego. Wpisz w wyszukiwarkę ,,katalizator uniwersalny Opel Astra 1,2 " lub regeneracja a znajdziesz oferty. Zorientuj się co ci się bardziej opłaca finansowo regeneracja czy uniwersalny ?
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika