Seat Ibiza 1.9 TDI - dobór oleju

02 Kwi 2011, 11:40

Witam!
Mam małe pytanie. Od 5 lat jestem posiadaczem Seata Ibizy 1.9 TDI, 110 KM, obecnie 185000 km przebiegu. Przez ten czas wlewałem do niego olej 15W40 mineralny ELF do silników wysokoprężnych turbodoładowanych (ojciec miał całą beczkę :wink: ). Jednak słyszałem że do takich diesli mineralnego się nie leje (?). Więc co teraz mam zrobić, lać dalej olej tego typu czy przejśc na półsyntetyczny co też nie jest polecane? Dodatkowo myślałem też przejść na 10W40, z racji coraz ostrzejszych zim. Byłbym wdzieczny za jakiekolwiek dorady oraz ewentualne typy olejów, przeczytałem że istnieje jakiś bardzo dobry Motul o którym nigdy nie słyszałem, dzięki :wink:
maloch87
Nowicjusz

Miejscowość: opolskie

02 Kwi 2011, 22:09

Masz rację,dobrze słyszałeś,mineralny do silników z turbiną tak pasuje jak widelec do sushi :!: Jednak w tym wypadku nie masz silnika z pompo- wtryskami(o ile się nie mylę) i Seat akurat zaleca olej 15W40CF/B2,nie mam pojęcia dlaczego akurat olej mineralny,widocznie uszczelnienia taki lubią i koniec!Tak oczywiście, olej 10W40 np.Castrol Magnatec to dobry wybór(ostre zimy).Na temat Motula nic nie powiem, gdyż nigdy go nie miałem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)