Seat Leon II / samochód do ~25tyś

11 Wrz 2025, 16:36

Bartolekk napisał(a):Trochę to słabo u moderatora przywoływanie aut za 3-4x budżet, bo co autor ma sobie pozbierać 75.000? czy jak?

Nie widzisz analogii ? Wtedy było ok. I Pierwszego mistrza TSI a drugi mistrz już mówi że nie jest ok.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

11 Wrz 2025, 16:42

No właśnie nie widze tej analogii, że pyta gość o auto a dostaje odpowiedzi m.in od takich samych osób jak on, z podobną wiedzą, którzy nie rozrózniają aut, generacji, silników itd. Słabe to.

Wydawało mi się że ranga moda do czegoś zobowiązuje ale być może nie na tym forum :yes:
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

11 Wrz 2025, 17:04

Bartolekk napisał(a):No właśnie nie widze tej analogii, że pyta gość o auto a dostaje odpowiedzi m.in od takich samych osób jak on, z podobną wiedzą, którzy nie rozrózniają aut, generacji, silników itd. Słabe to.

Masz rację, nie nabijam postów łatwiej mi będzie odsyłać pytających do Twoich mega mądrości z zakresu motoryzacji :D
szybki
Moderator - Tuning

16 Wrz 2025, 20:51

A ja jestem ciekaw skoro te silniki są takie beznadziejne to dlaczego Golf V GTI przykładowo tak trzyma cenę? poniżej 25k cięzko kupić 20 latka, podczas gdy Bravo tjet to za byle 15 tys się kupi.
Raczej kiepskie motory powodują mocne spadki wartości auta, a nie utrzymywanie się.

Szukałem Golfa V GTI, oglądałem kilka, tak samo Bravo...zupełnie inny poziom auta i cennik.

Także rynek pokazuje co innego, 1,4 TSI to można za 12 tys kupić

Poniżej przykład:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... HCLf4.html
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... HEh8E.html
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... HCpqb.html

Także powątpiewam czy 2,0 jest takie akurat beznadziejne.
Adex
Nowicjusz

17 Wrz 2025, 08:06

Adex napisał(a):Raczej kiepskie motory powodują mocne spadki wartości auta, a nie utrzymywanie się.

Wybierasz z góry piachu jedno ziarko i twierdzisz -taaak to ten powód :mrgreen:
I masz rację może być to wyłączanie silnik ale ...jest tych powodów więcej.
Tu dajesz porównanie zwykłego auta jakim jest Bravo t-jet do usportowionego jakim jest Golf GTI.

Jak chcesz porównać to porównaj jakiegoś abartha Punto/500ke do np. jakiegoś polo GTI.

A i tak jeszcze jest mnóstwo powodów różnicy w cenach używek.
szybki
Moderator - Tuning

17 Wrz 2025, 13:00

Adex napisał(a):Golf V GTI przykładowo tak trzyma cenę? poniżej 25k cięzko kupić 20 latka

Aż sobie OtoMoto sprawdziłem...70% cen ofertowych jest poniżej 25k, licząc wszystkie piątki, młodsze niż 20 lat też.

A bravo 1.4tjet właśnie z 1.4tsi powinieneś porównywać a nie 120 km manual z 200+ konnym dsg
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...
    Samochodem na narty - o czym trzeba pamiętać?
    Rozpoczął się okres ferii zimowych, a tym samym rodzinnych wyjazdów na narty. Jeżeli taka podróż ma odbyć się samochodem, warto zastanowić się nad sposobem przetransportowania nart, a także przygotować się do ...

17 Wrz 2025, 17:29

franccc napisał(a):Aż sobie OtoMoto sprawdziłem...70% cen ofertowych jest poniżej 25k, licząc wszystkie piątki, młodsze niż 20 lat też.

Ok tylko co sprawdziłeś? Kupisz Golfa 5 GTI za 15k? Nie kupisz..dla mnie czy to 23 tys czy 24..czy 25 żadna różnica,

Co do Bravo to miałem na myśli Sporta 150 koni, a nie 120, jaka w takim razie dla Was wersja hothach Bravo jest?

Generalnie tu chodzi o prawidłowości, niby Golf ma kiepski silnik ale GTI trzyma cenę, jest popyt, nie spada z ceną od wielu lat, a Bravo wg mnie tak, jeszcze nie dawno 20+ to była cena za ładnego sporta.
Nawet jeśli ich nie porównujemy razem to Bravo ma niby lepszy silnik. Z resztą 170 konne TSI czy 2,0 TDI PD ma raptem 30 koni mniej niż GTI 200 a kosztuje często grosze, bo te silniki to syf, dlatego nie rozumiem tej nagonki na te 2 litrowe jednostki, bo jakoś patrząc po rynku to nie widać tego odzwierciedlenia wiele aut nawet premium z kupiastymi motorami kosztuje mało.

Generalnie od 3-4 miesięcy szukam GTI i jakoś tak nie widzę tego negatywnego nastawienia i oczerniania tych silników, za to ceny są masakryczne, jeśli ma coś reprezentować takie auto.
Adex
Nowicjusz

17 Wrz 2025, 20:49

Adex napisał(a):Co do Bravo to miałem na myśli Sporta 150 koni, a nie 120, jaka w takim razie dla Was wersja hothach Bravo jest?

Brovo nie ma odpowiednika golfa GTI i tyle.
Adex napisał(a):Bravo wg mnie tak, jeszcze nie dawno 20+ to była cena za ładnego sporta.
Nawet jeśli ich nie porównujemy razem to Bravo ma niby lepszy silnik. Z resztą 170 konne TSI czy 2,0 TDI PD ma raptem 30 koni mniej niż GTI 200 a kosztuje często grosze, bo te silniki to syf, dlatego nie rozumiem tej nagonki na te 2 litrowe jednostki, bo jakoś patrząc po rynku to nie widać tego odzwierciedlenia wiele aut nawet premium z kupiastymi motorami kosztuje mało.

Temat wartości aut jest Ci obcy więc po co te rozkminki ? :D
Mieszasz silnikami, mocami, modelami itd. A wszystko po to żebyśmy poklepali po ramieniu kolejnego amatora TSI.

Ja przymierzałem się do golfa GTI i wybrałem megane3 gt190. Bije golfa na głowę silnikiem i prowadzeniem ma mpi.
szybki
Moderator - Tuning

17 Wrz 2025, 22:18

szybki napisał(a):Ja przymierzałem się do golfa GTI i wybrałem megane3 gt190. Bije golfa na głowę silnikiem i prowadzeniem ma mpi.

No wiesz jak kwestia mocy nie ma dla Ciebie znaczenia tylko subiektywne odczucia z prowadzenia które nie muszą być prawdą to ok.
Natomiast rzeczywistość wygląda tak, że Golf jest w serii szybszy niż Megane, a jak zrobie program to mam 260 koni za ok 2 tys, i np atut w postaci DSG
To tyle bicia na głowę golfa.

No i ja ciągle o tym samym aucie mówie więc raczej nie wmówisz mi mieszania silników i modeli aut :)
Adex
Nowicjusz

17 Wrz 2025, 22:57

Adex napisał(a):No wiesz jak kwestia mocy nie ma dla Ciebie znaczenia tylko subiektywne odczucia z prowadzenia które nie muszą być prawdą to ok.

Jak bym miał 18lat i zero doświadczenia to ok.mocą wygrywa Golf GTI ale już jestem za stary, za dużo jeździłem szybkimi autami a do tego wiem o czym piszę mając świadomość do czego służy dany rodzaj napędu. Zresztą mega3 miała być pewnym uzupełnieniem motoryzacyjnym.
Adex napisał(a):Natomiast rzeczywistość wygląda tak, że Golf jest w serii szybszy niż Megane, a jak zrobie program to mam 260 koni za ok 2 tys, i np atut w postaci DSG

Dla mnie w takich starych kibelkach DSG potrzebne jest jak dziura w moście. Ani to auta szybkie ani DSG trwałe, urywanie tych milisekund przy tych opcjach śmieszne. Za serwis DSG dokupiłbym do megane3 skrzynie że szperą :D

Adex napisał(a):No i ja ciągle o tym samym aucie mówie więc raczej nie wmówisz mi mieszania silników i modeli aut

Ale ja Ci nic nie wmawiam tylko czytam i widzę że jesteś młody i nic nie wiesz.
Golf podoba Ci się wizualnie, potem luknąłeś tabelkę z mocą i zostałeś zbajerowany "ambitnym" DSG :D

Niestety u mnie już za późno na taką "bajerę" potrzebuje czegoś więcej :ok:
szybki
Moderator - Tuning

17 Wrz 2025, 23:37

Ja też 18 lat nie mam, ale nie mam też 75 i nie czekam na 13 emeryturę :ok:

A co do DSG to jeśli dla Ciebie wciśnięcie sprzęgła, odpuszczenie gazu i trafieniem kijem w przestrzeń to jest to samo co przepięcie przez taki automat to spoko, równie dobrze możesz powiedzieć że zsumowanie 30 liczb na kalkulatorze i w Excelu zajmuje tyle samo czasu :mrgreen:
Adex
Nowicjusz

18 Wrz 2025, 00:07

Adex napisał(a):A co do DSG to jeśli dla Ciebie wciśnięcie sprzęgła, odpuszczenie gazu i trafieniem kijem w przestrzeń to jest to samo co przepięcie przez taki automat to spoko, równie dobrze możesz powiedzieć że zsumowanie 30 liczb na kalkulatorze i w Excelu zajmuje tyle samo czasu

Chłopie nie pogrążaj się :D

Sądzę że nie mamy o czym dyskutować bo to takie teoretyzowanie i ściganie się na hasełka z netu :ok:

Dobrze poklepuje Cię, jest git :D
szybki
Moderator - Tuning

19 Wrz 2025, 18:09

Jako posiadacz 4 Leonów ( 3x TSI) od wielu lat sprawa wyglada tak.

Jak chcesz 2.0TSI bez problemów to zostają Ci tylko przedlifty czyli 2006-2008 w wersji FR
Albo Cupry i tutaj juz bez względu na rocznik bo każda cupra od 2006 do 2012 miała silnik bez wady olejowej.

Jak chcesz polifta to 1.4TSI jedyna prawdziwa wada tego silnika to rozrzad łańcuchowy który wymienia sie co 80-100tys

Oczywiście jak każdy silnik z bezpośrednim wtryskiem wymaga trochę opieki m.in czyszczenie nagaru co ok 100tys.

Ogólnie Leon 2 choć juz ma swoje lata to bardzo fajne auto, wg mnie znacznie fajniejsze niz kokurencja z tych lat, Leony 3 tez mam, tez bardzo fajne auta ale budżet nie ten
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna