Sedan do 80/90 k PLN

07 Lip 2026, 20:33

Cześć
Szukam auta do 80-90 k, aktualnie jeżdżę Audi A4 B8 2.0 TDI i czas na przesiadkę na coś nowszego, lecz mam dylemat co wybrać, wytypowałem 3 modele
-Audi A4 B9
-Mazda 3 IV
-Toyota Corolla

Codzienna trasa do pracy to około 15 km w jedną stronę + jazda w mieście, sporadycznie dłuższa trasa, więc też zastanawiam się czy brac diesla czy benzyne.
Podobają mi się auta z większym ekranem w środku i tutaj + dla Audi, ale nie wiem jak z jednostkami napędowymi w tych autach.
Prosiłbym o radę co do podanych propozycji, jakie silniki brać pod uwagę, najczęstsze usterki itp.
Mile widziane inne propozycje.
a6riz
Obserwowany

08 Lip 2026, 07:56

A coś więcej?

Bo wrzuciłeś bardzo różne od siebie auta, gdzie Audi z mocnym dieslem/benzyną do plastikowej i hybrydowej Toyoty? To się w ogóle kupy nie trzyma :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

08 Lip 2026, 08:01

Zmiana z z B8 na auto pokroju Corolli to będzie duży regres w komforcie podróży, wyciszeniu itd. Masz tego świadomość?
Mazda 3 ok
B9 to bardziej skomplikowane B8, z silnikami "ulepszonymi" o dodatkową ekologię.
Hondę Civic X bym dodał, po lifcie z 1.5T - Ale tu też kiepskie wyciszenie niestety.
hoderi145
Aktywny

Auto: Cupra
Silnik: 2.0tsi 204km 4Drive
Skrzynia biegów: Automatyczna

08 Lip 2026, 08:31

w tej B9 jaki silnik byłby najmniej problematyczny? Zastanawiam się czy zostać przy dieslu czy lepiej benzynę ? Czytałem że w dieslach są problemy z adblue.
a6riz
Obserwowany

08 Lip 2026, 08:52

Diesel dzisiaj nie ma sensu, chyba że robisz długie trasy autostradami. Przy tych cenach paliwa i problemach to serio nie wiem po co go rozważać. A przy Twoich przebiegach to już w ogóle proszenie się o kłopoty.

Tak naprawdę do wyboru masz tylko 2.0 w różnych opcjach, szukać niskiego przebiegu i udokumentowanych wymian oleju - to jest najważniejsze.

Jak Civic to i Ceeda można dodać do listy.
galakty
Forumowicz VIP

08 Lip 2026, 09:28

galakty napisał(a):gdzie Audi z mocnym dieslem/benzyną do plastikowej i hybrydowej Toyoty?

A audi to nie jest plastikowe? Dopiero od A6 się coś sensowniejszego zaczyna.

Zdjęcie

a6riz napisał(a):zastanawiam się czy brac diesla czy benzyne.

"to zależy"
Kiedyś za dieslem przemawiało niższe spalanie ale to już przeszłość.

Kiedy bierzesz pod uwagę modele z dobrymi benzyniakami to trzeba brać benzynę i tyle. Z twoich typów najlepszym dla 99% kierowców wyborem byłaby toyota, poszukałbyś mocniejszej hybrydy 2.0/184 i byłoby spoko noooo ale hybrydę też trzeba lubić.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, czy wiesz, kiedy wyprzedzasz?
    Wyprzedzanie sprawia problemy wielu kierowcom. Często można zaobserwować łamanie przepisów ruchu drogowego przez osoby wykonujące ten manewr. W niektórych sytuacjach kierujący nie zdają sobie nawet sprawy, że ...

08 Lip 2026, 09:43

franccc napisał(a):A audi to nie jest plastikowe? Dopiero od A6 się coś sensowniejszego zaczyna.

Nie powiesz chyba że jakość tych plastików w dotyku jest taka sama :mrgreen:
Ale pomijając plastiki to wyciszenie... Regres na całego, do tego wyjec pod maską który nie jedzie.
galakty
Forumowicz VIP

08 Lip 2026, 10:14

Wyciszenie spoko ale ta mityczna "jakość plastików" to już mnie śmieszy, nie kupuję samochodu po to żeby deskę rozdzielczą obmacywać. Zresztą kto nie ogóle wymyślił, że bardziej miękkie tworzywo oznacza lepszą jakość? Wszystkie skrzypią tak samo
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Lip 2026, 10:33

a6riz napisał(a):w tej B9 jaki silnik byłby najmniej problematyczny? Zastanawiam się czy zostać przy dieslu czy lepiej benzynę ? Czytałem że w dieslach są problemy z adblue.

Szukaj 2.0 190/204km - Te mocniejsze wersje są potencjalnie bardziej problematyczne i droższe w serwisie, chociaż każde tsi/tfsi potrafi napsuć krwi jak masz pecha i akurat trafi na Ciebie. Szukaj czegoś w miarę niskim przebiegiem i potwierdzeniem wymiany oleju co max 15 tys i dobrze jakby w skrzyni też ktoś wymienił olej.
hoderi145
Aktywny

Auto: Cupra
Silnik: 2.0tsi 204km 4Drive
Skrzynia biegów: Automatyczna

08 Lip 2026, 10:42

franccc napisał(a):Wyciszenie spoko ale ta mityczna "jakość plastików" to już mnie śmieszy, nie kupuję samochodu po to żeby deskę rozdzielczą obmacywać. Zresztą kto nie ogóle wymyślił, że bardziej miękkie tworzywo oznacza lepszą jakość? Wszystkie skrzypią tak samo

Jechałem Yaris Cross i mnie nie śmieszyło, nawet kierownica nieprzyjemna w odbiorze, nie każdy chce jeździć taczką.
galakty
Forumowicz VIP

08 Lip 2026, 12:15

Yaris cross to nie corolla, on jest wybitnie gówniany nawet na tle innych toyot