Sedan/kombi za 60-65 tysięcy

10 Maj 2026, 18:13

Szukam sedana lub kombi (bez względu na segment, zależy mi aby bagażnik miał ok. 500 litrów) do kwotę 60-65 tysięcy.
Zależy mi na:
- małej awaryjnosci - auto ma jeździć a nie stać u mechanika
- rozsądnej dynamice
- racjonalnym spalaniu

Auta jakie mam na oku:
- Honda Civic X Sedan 1.5 turbo
- Kia cee'd/ Hyundai i30 iii kombi 1,4/1,5 turbo (tylko manual, ze względu na ich dct)
- skoda octavia/seat Leon kombi 1.5 TSI 150km (czy na iv gen odpowiedni budżet czy jednak III ?)
- renault Megane iv kombi 1.3 tce

Co powiecie o tych autach, ewentualnie może coś jeszcze polecicie ?
flini
Początkujący

Auto: brak

11 Maj 2026, 11:02

W tym budżecie poszukałbym np. Toyoty Auris II z końca produkcji w kombi w wersji TS. Będziesz miał to na czym Ci zależy no może z tą dynamiką na trasie bo tu trzeba się przyzwyczaić, nie jest tak źle ale za to masz sporo innych plusów.
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17

11 Maj 2026, 11:50

Ten TS to ktoś chyba żartem wymyślił, bo to zwykła wersja i będzie mułem po zapakowaniu rodziny w kombi. Chłop chce turbo benzynę, a nie wolnossącego muła :ok: A jakie to plusy poza tanim serwisem? Brak wyciszenia? Głośno w trasie? Mulący silnik? Dziwne plusy.

O Civic nie mam zdania, a reszta to szukać niskiego przebiegu i udokumentowanego serwisu i będzie OK. Zaakceptować potencjalne koszty i tyle.

Odnośnie DCT - to samo co DSG, suche sprzęgła, zużywają się i trzeba wymienić. Albo akceptujesz albo manual. Z tym że w VW możesz trafić na efekt kangurowania.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

11 Maj 2026, 18:53

Jeżeli chodzi o Megane to jak się ma pod względem awaryjnosci do całej reszty ? Jakoś tak stereotypowo patrzę na to auto odnośnie psucia się.
flini
Początkujący

12 Maj 2026, 08:04

flini napisał(a):Jeżeli chodzi o Megane to jak się ma pod względem awaryjnosci do całej reszty ? Jakoś tak stereotypowo patrzę na to auto odnośnie psucia się.

Podobny poziom co reszta stawki. Megane 1.3tce w manualu to dosyć bezpieczny wybór na tle 1.5 tsi/t-gdi.

Wszystkie automaty tutaj to "suche" dwusprzęgłówki, więc ich trwałość jest marna/bardzo marna. Nie licząć civica gdzie masz cvt, też średnie i sam silnik ma problemy z przedostawaniem się paliwa do oleju.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

12 Maj 2026, 08:29

hoderi145 napisał(a):sam silnik ma problemy z przedostawaniem się paliwa do oleju.

Ogólnie auta z wtryskiem di i podobno gpf mają ten problem na bardzo krótkich dystansach jazdy. Toyota hybrydowa też po 23r. Podobno są biuletyny tech. które dopuszczają taki stan rzeczy. Fakt faktem że nie słychać o problemach zacierania się silników hybrydowych.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Używany samochód z salonu – czy warto?
    Zakup samochodu to jedna z najważniejszych decyzji finansowych, jakie podejmujemy. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej wybrać nowy pojazd prosto z salonu, czy może skorzystać z oferty używanych samochodów ...

12 Maj 2026, 08:38

To też różnie jest.
Jak się jeździ na krótkich dystansach i nie dogrzewa jednostki to KAŻDY wtrysk bezpośredni będzie miał problem.

Natomiast np. w Kia były wadliwe pompy paliwa i ściekało do misy olejowej, tutaj dogrzewanie nic nie da tylko wymiana pompy.

No i wymieniać olej w zależności od użytkowania. I tu ciekawostka, Kia uznaje jazdę po mieście za trudne warunki i skraca interwał z 15k do 7.5k
galakty
Forumowicz VIP

12 Maj 2026, 22:18

Przeglądając internet wpadł mi w oko jeszcze peugeot 508 II 1.6 puretech.
Stylistycznie auto fenomenalne według mojego gustu. Kolega z pracy miał takie auto dosyć krótko, ale był niego zadowolony.

Czy po większych przebiegach w tym aucie pojawiają się jakieś problemy ?
flini
Początkujący

12 Maj 2026, 23:05

flini napisał(a):małej awaryjnosci - auto ma jeździć a nie stać u mechanika

flini napisał(a):wpadł mi w oko jeszcze peugeot 508 II 1.6 puretech.

:ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

13 Maj 2026, 09:09

flini napisał(a):Stylistycznie auto fenomenalne według mojego gustu

I na tym kończą się zalety.
galakty
Forumowicz VIP

15 Maj 2026, 11:39

Moim zdaniem w tym budżecie masz naprawdę sensowny zestaw propozycji i większość z nich da się kupić w dobrym stanie, tylko trzeba patrzeć na historię i realny przebieg — co zresztą już padło w wątku .

Kilka moich spostrzeżeń:

1. Civic X 1.5T
Fajne auto, bardzo dopracowane prowadzenie, ale faktycznie warto mieć świadomość tematu rozrzedzania oleju paliwem przy krótkich trasach, o czym wspomniano wyżej . Przy normalnej eksploatacji i regularnych wymianach oleju nie jest to jednak powód, żeby skreślać ten model.

2. Ceed / i30 1.4–1.5 T-GDI
Manual — jak najbardziej. Automaty DCT to suche sprzęgła, więc ich trwałość bywa różna, co też zostało podkreślone w dyskusji . Silniki same w sobie są okej, ale trzeba pilnować oleju i zwracać uwagę na ewentualne problemy z pompą paliwa w starszych rocznikach Kia Current page.

3. Octavia / Leon 1.5 TSI
IV generacja może być jeszcze trochę poza budżetem, więc realnie pewnie będziesz patrzył na III. 1.5 TSI to udana jednostka, choć jak każda DI potrafi mieć swoje humory przy krótkich trasach. DSG — znowu suche sprzęgła, więc jeśli chcesz świętego spokoju, manual będzie bezpieczniejszy.

4. Megane IV 1.3 TCe
Tutaj akurat zgadzam się z opinią, że to całkiem bezpieczny wybór na tle konkurencji . Ten silnik jest już dobrze znany, a w manualu nie ma się czego bać. Stereotypy o awaryjności Renault są mocno przesadzone — poziom jest podobny do reszty stawki Current page.

5. Peugeot 508 II 1.6 PureTech
Stylistycznie — wiadomo, robi robotę, sam to zauważyłeś . Ale jeśli priorytetem jest mała awaryjność, to PureTech 1.6 nie będzie najlepszym kandydatem. W wątku padło to dość dosadnie — że na wyglądzie kończą się jego zalety . I coś w tym jest: rozrząd, osprzęt, koszty serwisu… trzeba mieć świadomość ryzyka.

Podsumowując:
Jeśli chcesz połączyć rozsądną dynamikę, niską awaryjność i brak stresu z automatami, to Megane 1.3 TCe albo Ceed/i30 1.4–1.5 T-GDI w manualu wydają się najrozsądniejsze. Civic — super, ale zależy od stylu jazdy. 508 — piękny, ale niekoniecznie „bezproblemowy”.
Marek211
Nowicjusz

Auto: nie mam