Sedan / Kombi za około 60 - 80k

22 Gru 2025, 13:53

Witam,

Noszę sie z zamiarem wymiany samochodu po nowym roku. Jako, że nieco wypadłem z tematu i chcialbym znalezc cos na okolo 3 moze 4 lata postanowiłem założyć własny temat.
Obecnie jeżdżę citroenem c5 3.0 hdi 2013 r. Samochód jest mega komfortowy, ma wystarczająca dynamikę i mimo 300k przebiegu jeździ w zasadzie od 5 lat bez awarii. Szukam jednak czegoś nowszego, powiedzmy od 2016 roku, ale to nie regula. Szukam przede wszystkim diesla, automatu i fajnego wyposażenia. Skóra lub półskora, elektryczne fotele czy dobre audio mile widziane. Mam kilka typów, chociaz zdaje sobie sprawę, ze sa z różnych segmentów to proszę o jakies uwagi. Zalezy mi na normalnych kosztach utrzymania, mam tu na mysli względnie normalne silniki bez ryzyka remontów za 40 tysiecy jak w bmw 3.0d.
Moje typy:
Audi a6 c7 po liftingu. Na plus napęd quattro, dobre wykonanie i silnik 2.0 tdi 190 km ktory jest podobno udany. Narazie najbliżej mi do tego modelu.

Audi a4 b9. Tu podobnie jak w przypadku a6, chociaż duzo mniej podoba mi sie wizualnie.

Peugeot 508 2 generacji. Tutaj zostaje 2 litrowy bluehdi. Odnośnie wygladu to na pewno najbardziej nowoczesny plus np. Fajne opcje typu android auto czy kamery 360.

Dodam tylko ze jestem bardzo zadowolony z francuskiego citroena i ten kierunek mnie nie przeraża, ale z drugiej strony audi kusi napędem i chęcią spróbowania czegoś nowego. Oczywiscie budżet elastyczny, zawsze moze byc ponad 80 jesli cos faktycznie będzie tego warte. W Audi rozważam też 3.0 tdi i o ile rozrząd mnie nie przeraża bo zrobię go raz, to jednak słyszy sie o przypadkach zacierania tego silnika z lat które mnie interesują.
AdamG06
Obserwowany

23 Gru 2025, 17:45

A nie myślałem w kontekście vagów o skodzie superb? może to skoda, ale miejsca tam masz sporo w zwykłej wersji nawet nie kombi.
i nie płacisz tak za markę jak w przypadku Audi.

W skodzie też napęd 4x4

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/s ... on=listing
Eddie
Nowicjusz

Auto: Focus
Silnik: 1,6 Ecoboost
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Top Safety Pick+ 2013 dla Mitsubishi ASX 2013
    Północnoamerykański oddział MMC – firma Mitsubishi Motors North America (MMNA) z prawdziwą satysfakcją poinformowała, że najpopularniejszy model w ofercie firmy – kompaktowy crossover Mitsubishi ASX 2013 ...