Skoda Superb 2 2011 2.0 TDI Skrzynia biegów.

29 Kwi 2026, 17:42

Cześć! Posypała mi się skrzynia w samochodzie, a że samochód ma już swoje lata szukam alternatywnie używki o oznaczeniach KZX, jednak w pobliżu miejsca zamieszkania natrafiłem na skrzynie po remoncie KXX w dość rozsądnych pieniądzach. Z tego co wyczytałem ,bez problemu podejdzie... jednak chciałbym przed zakupem zapytać się jak będą różnice ? :?: czy może jednak warto poszukać KZX ? bardzo proszę o poradę 8)
h3roina
Obserwowany

14 Maj 2026, 13:26

KXX to nowsza generacja skrzyni z tego co wiem. Tu chyba są też trochę dłuższe przełożenia. Generalnie w 2.0 TDI raczej były skrzynie KXX.

Tu masz jeszcze takie info:
Skrzynia KXX (Typ 02Q): Zaprojektowana dla pojazdów opartych na nowszej platformie (m.in. VW Golf V/VI, Passat B6, Skoda Octavia II, Superb II, Audi A3 8P). Współpracuje z poprzecznie montowanymi silnikami 2.0 TDI (np. BKP, CBAB, BMP).

Skrzynia KZX (Typ 02N): Stosowana w modelach o innej architekturze podwozia, głównie w samochodach typu MPV pierwszej generacji po liftingu – VW Sharan, Seat Alhambra, Ford Galaxy. Najczęściej łączona była z silnikami benzynowymi 1.8 Turbo 20V oraz wybranymi wersjami 1.9 TDI.
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Juke Nismo
    Nissan Juke Nismo obrazuje ducha innowacji i wzbudza zainteresowanie, dzięki któremu koncepcja Nismo stała się jedną z najbardziej uznawanych nazw w sportach samochodowych oraz w grach. Wprowadzając markę Nismo do ...