Sprinter 2002r brak ogrzewania

25 Gru 2024, 14:11

Mam problem z ogrzewaniem w Sprinterze 2002r, 2.2 CDI.

Ogrzewanie przestawało grzać stopniowo, najpierw traciło się na wolnych obrotach, następnego dnia już w ogóle nie grzało. Większość polecała wymienić nagrzewnicę i ewentualnie termostat. Wymieniłem wszystko, razem z zaworem nagrzewnicy i termostatem, nie pomogło. Ostatnim powodem mogła być pompa wody, okazało się, że w pompie zerwane były łopatki wirnika, po wymianie w końcu węże idące do nagrzewnicy zaczęły być gorące, ale lenie powietrze leci tylko że środkowych kratek i to tylko czasami, myślałem, że to kwestia odpowietrzania. Kupiłem taki specjalny pojemnik wkręcany do zbiorniczka wyrównawczego, poleciało kilka bompli powietrza, ale nic się nie poprawiło. Zastanawiam się, czy źle nie podpiąłem przewodów do zaworu nagrzewnicy, a nigdzie nie mogę znaleźć schematu. Może mi ktoś powiedzieć, czy wąż idący od pompy wody, przez stalową rurkę w poziomie, nad kolektorem wydechowym a później wężem do góry wchodzi w to wejście zaworu nagrzewnicy wyżej, czy niżej. Proszę o pomoc, nie chcę znowu suszczać płynu i zapowietrzać układu bez pewności, że mogłem zamienić podpięcie węży. W tej chwili wąż wodny za silnikiem mam podpięty niżej do zaworu, a ten od kolektora wydechowego wyżej.
Wisnia6
Obserwowany

• 13 Gru 2025, 20:10

Witam.Czy udało się rozwiązać problem? Mam podobny problem z ogrzewaniem w takim samym sprinterze jak kolega.Wymieniłem na nowe chłodniczkę nagrzewnicy wraz zaworem,pompę wody, termostat,wiskozę a ogrzewanie jest nadal bardzo słabe lub wcale nie grzeje.Auto trzyma temperaturę około 90 stopni. Węże do zaworu nagrzewnicy mam podpięte podobnie jak kolega opisał i obydwa są gorące.Gorące są również rurki aluminiowe chłodniczki za zaworem nagrzewnicy,lecz sama chłodniczka nagrzewnicy jest letnia.Podejrzewam że kupiłem wadliwy zawór ale pewności nie mam i nie uśmiecha się mi ponowny demontaż deski rozdzielczej.
    janczuro
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

@Mii - pierwszy SEAT oferowany wyłącznie on-line
      Krótko po wprowadzeniu do sprzedaży miejskiego auta SEAT-a modelu Mii, hiszpański producent wprowadza unikalną wersję swojego przedstawiciela segmentu A – @Mii, który będzie dostępny tylko przy zamówieniu ...