Sprowadzenie auta z USA – moje doświadczenia i mała pomoc dla Was

14 Kwi 2026, 19:57

Cześć wszystkim!

Od dłuższego czasu śledzę forum i widzę, że regularnie wraca temat importu samochodów z USA. Sam przechodziłem przez tę drogę kilkukrotnie – najpierw jako hobbysta, a teraz zajmuję się tym zawodowo, pomagając innym unikać "min", których na aukcjach Copart czy IAAI niestety nie brakuje.

Zauważyłem, że najwięcej pytań dotyczy realnych kosztów pod domem oraz tego, jak zweryfikować historię w CARFAX, żeby nie kupić „przystanku autobusowego”.

Dlaczego w ogóle o tym piszę?
Chciałbym zaproponować Wam merytoryczne wsparcie. Jeśli macie na oku konkretny egzemplarz albo zastanawiacie się, czy dany model (np. Mustang, Challenger czy coraz popularniejsze SUV-y) w ogóle opłaca się targać przez ocean przy obecnych kursach dolara – chętnie pomogę w kalkulacji.

Dla zainteresowanych, możecie zajrzeć na moją stronę: dailydreamc4rs.pl

Znajdziecie tam:
Przykładowe realizacje z licytacji. Opis krok po kroku, jak wygląda logistyka z portów w USA do Polski i Bloga z większością tematów

Nie chcę tu robić spamu, więc jeśli macie pytania o konkretne domy aukcyjne albo o to, jak sprawdzić, czy poduszki nie były „strzelone” przed aukcją - piszcie śmiało w wątku. Chętnie podzielę się wiedzą!

Pozdrawiam,
DariuszM
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...