SUV 75k zł w benzynie

22 Cze 2025, 10:52

Cześć, szukam jakiegoś suva/crossovera do 75k zł. Z racji na niskie przebiegi jakie robię (10000 km rocznie, jazda po mieście 2-3km do pracy i na zakupy + raz w tygodniu dalszy wyjazd 35km w jedną stronę) szukam czegoś w benzynie ewentualnie hybryda. Szukam aut wyprodukowanych po 2015 (chciałbym w miarę "świeże" auto którym pojeżdżę przynajmniej kilka lat).
Oto modele nad którymi myślałem:
- Hyundai Tucson / Kia Sportage (1.6 tgdi)
- Renault Kadjar / Nissan Qashqai (1.3 tce)
- Skoda Karoq / (coś innego z grupy Vag) (1.4/1.5 tsi)
- Mazda cx5 (2.0/2.5)

Która z wymienionych opcji jest waszym zdaniem najlepsza? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jakie przebiegi brać uwagę maksymalnie? Macie może jeszcze jakieś ciekawe i niezawodne propozycje?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Bbb333
Obserwowany

23 Cze 2025, 19:45

Bbb333 napisał(a): jazda po mieście 2-3km do pracy i na zakupy

Jeśli już musisz na 2-3km wsiadać w samochód to kup hybrydową toyotę
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Wrz 2025, 17:18

Podbijam temat, szukam coś podobnego. Co polecicie? Żadnej toyoty typu suv w tej kwocie nie znajdzie. U mnie codziennie dojazdy po 7km w jedną stronę, plus wypady na weekend po kilkadziesiąt km. Im większy prześwit tym lepiej ze względu na weekendowe przemieszczanie się po drogach nie utwardzonych.
Oprócz wyżej wymienionych biorę jeszcze pod uwagę Outlander 3, albo Focus kombi w wersji Active z silnkiem 1.5 ecoboost.
g2marcin
Nowicjusz

Auto: Kia Sportage II
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

02 Paź 2025, 20:36

Dołaczę się do tematu , żeby nie zakładać nowego watku. Trudny wybór , mam ten sam dylemat. Poszukuję auta wyższego , w benzynie , po roku 2017 , mam na oku takie typy :
- Suzuki Vitara ( tylko czy 1,6 czy 1,4 turbo ?)
- Mitsubishi ASX -1,6
- Renault Kadjar ( jaki silnik ?)
- Huyndai Kona ( jaki silnik warto ?)
- Hyundai Tucson ? Ale ten już chyba za wielki ...

Ewentualnie co byści polecili? Robię rocznie 5-6 tys km , w wiekszości jazda po mieście . Teraz jeżdzę hondą civic VII , spalanie mam bajka , bo na trasie najmniej to 4,3 l, w mieście 6-7 l...Ale to już staruszek i che się czegoś nowszego :)
chatam
Nowicjusz

12 Paź 2025, 15:36

Ponownie wracam do tematu : Huyndai Kona 1,6 , Seat Arona 1,5 , Suzuki Vitara 1,6 albo 1,4 T czy Tucson 1,6 ?
chatam
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Używany samochód z salonu – czy warto?
    Zakup samochodu to jedna z najważniejszych decyzji finansowych, jakie podejmujemy. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej wybrać nowy pojazd prosto z salonu, czy może skorzystać z oferty używanych samochodów ...
    Fotel Alpine
    Legendarna zwinność Alpine wynika z niewielkiej masy auta. Nasi inżynierowie zastosowali tę zasadę przy projektowaniu fotela, dzięki któremu kierowca i maszyna stają się jednością. Ultralekki fotel kubełkowy Siedzenie ...