SUV do 65 tys z LPG

17 Kwi 2021, 15:07

Będę sprowadzał auto z USA za pośrednictwem Matty'ego z Kłodzka.
Szukam SUVa, który w całości zmieści się w 60 tys plus instalacja LPG.

Auta jakie do tej pory wpadły mi w oko to :
- Jeep Cherokee 2.4 lub 3.2.
- Jeep Compass 2.0
- Toyota RAV 4 2.5

Ważnym aspektem jest to, żebym za 2-3 lata nie miał problemu z odsprzedażą, dlatego wykluczam auta produkowane tylko na rynek USA.

Może coś doradzicie ?
Askitz
Nowicjusz

Miejscowość: Dolny Śląsk

17 Kwi 2021, 15:26

Askitz napisał(a):Ważnym aspektem jest to, żebym za 2-3 lata nie miał problemu z odsprzedażą, dlatego wykluczam auta produkowane tylko na rynek USA.

Dokładnie na odwrót.

Askitz napisał(a):Auta jakie do tej pory wpadły mi w oko to :
- Jeep Cherokee 2.4 lub 3.2.
- Jeep Compass 2.0
- Toyota RAV 4 2.5

Największą wadą tych aut jest to że spokojnie można je kupić w PL EU.
Rav ratuje tylko silnik 2,5 który nie był oferowany w eu. Cherokee opcja 3,2 plus za pojemność. Mało ambitne auta.
Nie wiem o który model Rav Ci chodzi ale przy modelu 2012 zbytniego pola popisu nie ma. A następny jest poza zasięgiem budżetu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Kwi 2021, 15:43

szybki napisał(a):Mało ambitne auta.
być może, aczkolwiek ciekawsze niż Quasquai czy Mokka. Wg mnie oczywiście.

To może coś polecisz nad czym warto się zastanowić ? :)
Askitz
Nowicjusz

17 Kwi 2021, 16:57

Askitz napisał(a):być może, aczkolwiek ciekawsze niż Quasquai czy Mokka. Wg mnie oczywiście.

Eetam wsjo na jedno kopyto :D
Askitz napisał(a):To może coś polecisz nad czym warto się zastanowić

Ze stanów na 100% nie brałbym Twoich typów. Rav ratuje większy silnik i super pozycja rynkowa ale osobiście nie wiem czy chcialby mi się płacić za rav 60-70k z usa tylko dla tego że wersja eu ma 2,0. Oba są r4 jeden lepiej pasuje do suva ale żeby czymś zaskakiwał to nie za bardzo. I gdyby to było jak w starszej rav czyli usa i 3,5 v6 vs 2,0 eu to można pomyśleć. A tak słuchać przy sprzedaży tych głupot Januszy to chyba się średnio opłaca. A do tego sądzę że będzie problem z osiągnięciem normalnej ceny.

Co do moich propozycji to nie moja baja :D :D
szybki
Moderator - Tuning

17 Kwi 2021, 17:24

Askitz napisał(a):Szukam SUVa, który w całości zmieści się w 60 tys plus instalacja LPG.

czyli z LPG, ze sprowadzeniem, z naprawą i akcyzą za 60 tys? ...to nie poszalejesz raczej :lol:
Sam koszt sprowadzenia auta lekko trzeba liczyć 15 000zł
Akcyza jeżeli silnik powyżej 2000, no to może kilka tys kosztować
Naprawa ...uzależniona od uszkodzeń czasami 15000 zł ,a czasami 30 000zł

Więc na samo auto zostaje skromniutko wręćz bym powiedział nędznie.

Chybaże za 60 000zł sam zakup auta no to można coś tam ustrzelić...to jest około 15 000USD.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

19 Kwi 2021, 19:26

Znalazłem takie auta

https://www.iaai.com/vehicledetails/396 ... QcJ05QS4mE

https://www.copart.com/lot/35860931/Pho ... BioywQS_Eg

Orientuje się może ktoś jaki jest koszt instalacji LPG do każdego z nich? I jaką wybrać ? :)
Askitz
Nowicjusz

19 Kwi 2021, 19:41

Askitz napisał(a):Orientuje się może ktoś jaki jest koszt instalacji LPG do każdego z nich? I jaką wybrać ?

Dobre pytanie jak na próbę sprowadzenia auta z USA :D

Wkleiłeś aukcje ale znasz już tytuły, masz carfax, wiesz gdzie auta stoją do tego sprawdzałeś ile wynosiły średnie wylicytowane ceny danych modeli ?

To się tak odbywa:

Znajdujesz auto/aukcje dajesz sygnał komuś kto licytuje. Ty sprawdzasz carfax on Ci sprawdza koszty transportu do EU z papierami ewentualnie do PL. Ważne żeby też informował Cię o tytułach i w jakim stanie jest auto bo wtedy można fajną cenę ugrać ale może być jazda z papierami.
Potem oferujesz kwotę i czekasz. Jak nawet wygrasz to i tak dalej czekasz bo właściciel auta może się nie zgodzić na sprzedaż co jest bardzo częste.
Jak masz szczęście to może coś się uda wyrwać za którymś razem ale tak normalnie to lecisz hurtem czyli typujesz 10 aut i pilnujesz aukcji. Może wtedy się uda.
Generalnie małe przebiegi + małe uszkodzenia kończą się kwotami bardzo wysokimi.
szybki
Moderator - Tuning

19 Kwi 2021, 19:46

Askitz napisał(a):Orientuje się może ktoś jaki jest koszt instalacji LPG do każdego z nich?

Zupełnie nieistotny przy kosztach całej operacji i zakupu auta w stanach
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Kwi 2021, 20:18

Askitz napisał(a):Orientuje się może ktoś jaki jest koszt instalacji LPG do każdego z nich? I jaką wybrać ?

Ja myślę że Ty się lepiej nie bierz za kupowanie auta w USA skoro nie wiesz ile LPG może kosztować...ewentualnie podaj budżet ile możesz max zapłacić i zleć firmie która Ci to wylicytuje, ale firmy biorą tak 2000-3500zł netto wynagrodzenia za wylicytowanie auta to też trzeba brać pod uwagę.

Kosztów jest bardzo dużo prócz ceny za sam samochód, dla przykładu:
-prowizja IAAI/Copart może sięgać kilkaset USD , dla auta za 5000USD prowizja copart to 735USD
-broker i obsługa formalnoprawna 285 USD
-Transport do portu około 400 USD
Fracht morski do DE/NL 695 USD
-rozładowanie w DE /koszty portowe , odprawa celna, 820 Euro
- transport w wybrane miejsce w PL 1300zł
Ale to dopiero początek zabawy
-do tego cło, vat, i akcyza
-Naprawa
-rzeczoznawca wycena
- badanie techniczne
-tłumaczenie
-LPG

i można jeździć.

:lol:

Jak chcesz auto z silnikiem powyżej 2.0 i z LPG w 65 000zł

To musisz takie auto zakupić za jakieś max 6000-7000 USD a nie wiem czy jest to realne :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

21 Kwi 2021, 06:51

Sprawdzam rav4 już na oficjalnej jest prawie 6k $$$ więc bardzo dużo. Sądzę że pójdzie za ponad 8k.
szybki
Moderator - Tuning

21 Kwi 2021, 07:04

Polecałbym Mitsubishi ASX 1.6 z niezawodnym silnikiem tańsza jazda po mieście, lecz jeśli potrzebujesz mocy to może ktoś Ci doradzi :)
AdamKował
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1

21 Kwi 2021, 07:08

szybki napisał(a):Askitz

Do 4tys
AdamKował
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1

21 Kwi 2021, 09:01