SUV za 25tyś.

25 Gru 2018, 14:55

Cześć.
Mam pewien dylemat.
1. Kia sorento 2.5 crdi 07/08r
2. Suzuki grand vitara II 07/08r 1.9 diesel.
Zależy mi na tym aby auto było jak najmniej awaryjne, żeby zaraz nie wyrzuciło korozji i żeby nie było zbyt mocno wymagające w obsłudze codziennej i serwisowej.

Auto rocznie będzie robiło do 15tyś km u mnie.
Bez żadnych off road'owych przygód.
Natomiast jedynie diesel wchodzi w grę.

Co byście polecili, kia czy suzuki ?
Wnuk42
Nowicjusz

25 Gru 2018, 15:51

Suzuki
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

25 Gru 2018, 17:50

A ja bym polecił kia , mam go 1 rok i jestem zadowolony :)
Wizard932
Nowicjusz

25 Gru 2018, 18:17

A jaki masz silnik ?
Wnuk42
Nowicjusz

25 Gru 2018, 18:20

nie zwracaj uwagi na niego, bo to spamer, co nabija posty

W Kii są problemy z turbosprężarkami
W Suzuki siedzi silnik Renault 1.9 dCi z słabymi panewkami.
Przy tak niskich przebiegach nie warto iść w diesla. Zobacz np. na Kię Sportage 2.0 lub Hyundaia Tucson z tym samym silnikiem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Gru 2018, 20:56

Własnie to auto dla rodziców i oni koniecznie się usrali na kię albo grand vitarę.
2.4 suzuki z przebiegiem około 300kkm ( no bo wiadomo, na sprowadzone z przebiegiem rzędu 160kkm tańsze o klka tysięcy niż krajowe, zadbane to nie ma co patrzeć ) to dobra jednostka będzie ?.
Dwumas przy tym przebiegu pewnie niedługo będzie do wymiany.
Wnuk42
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Duster Blackshadow nowa seria limitowana
    Wszechstronny SUV marki Dacia przybiera nową szatę miejskiego stylu. Dzięki starannie dobranym elementom wystroju zewnętrznego Duster Blackshadow nie pozostanie niezauważony. Wyróżnia go między innymi krata wlotu powietrza ...
    Limitowany Nissan Juke w edycji Ministry of Sound
    Nissan rozszerza współpracę z Ministry of Sound, czyli londyńskim autorytetem w dziedzinie clubbingu i elektronicznej muzyki tanecznej. Kolejnym owocem tej współpracy jest nowa limitowana edycja Juke. Odważna ...

25 Gru 2018, 22:46

zerknij też na santa fe, w sumie to samo co sorento
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Gru 2018, 18:23

W Grand Vitarze, trzeba bardziej patrzeć pod kątem rdzy. Kolega mechanik taką kupił i pojawia się w dziwnych miejscach jak środek tylnego nadkola, rant przy szybie czy na drzwiach nie tylko na rancie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Gru 2018, 18:58

Ale w Sorento to jeszcze gorzej może być...i ogólnie to ten 2.5 CRDI nie był jakoś za specjalnie udany, Hyundai też jakością blach nie grzeszy.
Ale to wszystko można w sumie tylko pogadać ogólnikowo, bo wszystko zależy od konkretnego egzemplarza, równie dobrze możesz mieć igłę z danii a zgnitka z włoch.
Miałem niedawno piękną Grand Vitarkę z 07R z Danii to rdzy na niej nie było, klasyczny nalot od spodu jak najbardziej, ale o to też klientowi chodziło, kupić "nie dotykaną dziewicę" :lol:
Klient z pośród 2 z Włoch i Mojej z Danii ....wybrał moją, gdzie moja była najdroższa....ale i zapewne najlepsza...tamte sprowadzone z Włoch ze świeżą konserwacja jeszcze kapała z podłogi...przypadek ? :mrgreen:

BTW
Obawiam się mimo wszystko, że na BDB Vitarę troche budżet jednak mały.
andrewb25
Stały forumowicz

27 Gru 2018, 14:18

Andrew nie zapominaj o tym ze nie cale kraje takie jak Francja, Włochy są piękne i słoneczne, są też alpy gdzie jest wilgoć i zima sól jak w każdym innym kraju. Równie dobrze tez z Włoch nie zawsze musi pochodzić z Włoch :wink:
Jeżeli chodzi o narażenie na korozję to i Kia i Suzuki sa na jednym poziomie wiec skupilbym sie na sprawach technicznych
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Gru 2018, 18:54

Tak BTW w Suzuki Vitara to TYLKO mechanika się liczy.
są pewne rzeczy w Vitarze gdzie możesz to wymienić i włożyć połowę wartości samochodu.
Miałem Igłę Vitarę, a mimo to klient jeszcze w nią włoży 4500zł (na serwis)
Był to automat, sama dynamiczna wymiana oleju w skrzyni to (podobno) koszt 1600zł, do tego wszystkie filtry, oleje, kpl nowych zimówek, same takie opony to pewnie z 2000zł/kpl. , będzie też robiona Profi konserwacja podwozia.
Tak więc.
Jak ktoś przyjeżdża do Vitary i ogląda TYLKO lakier, mierzy miernikiem 2 godziny, i gapi się na ten lakier to Gonić takiego dziada jak masz dobrą Vitarę!! :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

28 Gru 2018, 08:15

andrewb25 napisał(a):Miałem Igłę Vitarę, a mimo to klient jeszcze w nią włoży 4500zł (na serwis)

ja w sumie miałem w pełni sprawnego Civica ale pakiet startowy wyszedł 8k (choć większość to moja choroba co do wymieniania) :roll:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika