Szarpanie skrzyni Mercedes CLA 2021r.

22 Sty 2026, 23:18

Mercedes-Benz CLA 250 C118, 2021 r.
Skrzynia: automatyczna dwusprzęgłowa 7G-DCT (7-biegowa)

Cześć,
mam problem ze skrzynią biegów i liczę na Wasze doświadczenia, bo temat już trochę mnie męczy.

Objawy są następujące:
-skrzynia szarpie przy ruszaniu, szczególnie w sytuacji gdy zwalniam do ok. 30–20 km/h (np. dojazd do „hopki”, progu, ronda), nie zatrzymuję się do końca, przejadę i następnie chcę ponownie ruszyć
- nie dodaję dużo gazu, a mimo to auto wyraźnie szarpnie
- zmiany biegów są wyczuwalne, najbardziej 1->2 oraz 2->3, wyżej już prawie niezauważalne
- podczas normalnej jazdy biegi też są odczuwalne, ale nie jest to mocne szarpnięcie — bardziej takie „szorstkie” przełączanie

Najbardziej problem czuć:
- na zimnym silniku/skrzyni – wtedy zmiany biegów w górę są wyraźnie bardziej szarpane
- po rozgrzaniu jest lepiej, ale nadal występuje szarpnięcie przy zwolnieniu i ponownym ruszeniu bez pełnego zatrzymania

Co już było robione:
- wymiana oleju w skrzyni
- wymiana centralnej poduszki skrzyni i lewej silnika
- 3x wgrywany soft + adaptacje skrzyni
- skrzynia nie była zdejmowana

Samochód był oddawany do warsztatu specjalizującego się w Mercedesach, jednak mimo powyższych prac problem nie zniknął.

Czy ktoś miał bardzo podobne objawy w CLA / A / GLA z 7G-DCT?
Czy to może być kwestia:
-mechatroniki
- sprzęgieł
- dalszej adaptacji
- czy po prostu „ten typ tak ma”?

Będę wdzięczny za każdą sensowną sugestię, bo temat zaczyna być naprawdę irytujący.
Kamil3522
Obserwowany

17 Lut 2026, 22:51

Cześć, mam A klasę i mam dosłownie takie same objawy. Robiłem to samo, oprócz wgrywania softu, wymiany poduszki skrzyni. U mnie czuć zmianę 1-2, 2-3, również wiem o czym piszesz, że szarpnie jak zwalniasz, też mnie to czasami irytuje. Nie wiem z czego to wynika, szukam odpowiedzi w necie ale bezskutecznie.
wojwoj
Obserwowany

18 Lut 2026, 09:03

Jaki tam jest przebieg w tym samochodzie? Przeguby były sprawdzane?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Lut 2026, 10:34

Ale co, nie była zdejmowana, nie było przeglądu sprzęgieł itp? Sama wymiana oleju i soft w nadziei że naprawi się mechaniczną usterkę?

Stawiam że ma swój przebieg i zwyczajnie wymaga naprawy :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

20 Lut 2026, 07:42

Przebieg to 101 tys. Oddawałem samochód do dobrego warsztatu specjalizującego się w mercedesach ale nie było prób zdjęcia skrzyni przez jak rozumiem napięty grafik. Mam tam trochę daleko, dlatego napisałem post z myślą że ktoś z was się borykał z tym i wie dokładnie co może być do wymiany.
Kamil3522
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna Wielkanoc na drogach
    Święta wielkanocne to czas, gdy wiele osób podróżuje do swoich rodzin. Z powodu większego natężenia ruchu i niebezpiecznych zachowań innych kierowców nie wszyscy docierają do domu. W minionym roku w tym ...