Szukam samochodu do 50 tys zł

22 Cze 2026, 12:07

Cześć,

Powoli rozglądam się za zmianą auta i szukam inspiracji.

Aktualnie jeżdżę Fordem Mondeo MK4 Kombi 2.0 TDCi + Powershift z 2010 roku. Ogólnie jestem z auta zadowolony – wygodne, przestronne, dobrze sprawdza się w trasie i nie mogę na nie specjalnie narzekać.

Rocznie robię około 30 tys. km, a na co dzień dojeżdżam około 40 km, głównie Obwodnicą Trójmiasta, więc auto większość czasu jeździ w normalnych warunkach pozamiejskich.

Szukam czegoś nowszego, co mogłoby być następcą Mondeo. Budżet to około 50 tys. zł. Nie musi być kombi, ale zależy mi, żeby było wygodne dla 4 osób i miało sensowny bagażnik.

Moje wymagania:

minimum 140 KM,
rozsądne spalanie,
możliwie mało awaryjne,
komfortowe na trasie,
roczny przebieg ok. 30 tys. km.
Fajnie aby roczniki był około 2018/19 - ale z tym to będzie ciężko pewnie

Myślałem o takich autach jak:

Ford Mondeo MK5,
VW Passat
Skoda Octavia III / Superb lub III.
Inne? jakie?

Jakie modele i przede wszystkim jakie silniki polecilibyście w tym budżecie? Czy jest coś jeszcze wartego uwagi, co byłoby naturalnym krokiem po Mondeo MK4?
martibtf
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1985
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG

22 Cze 2026, 13:17

Mondeo, Passat, Superb. 2.0 diesel.
Wybierz ten który Ci bardziej pasuje, bo koszty serwisu i spalanie będą podobne. Octavia komfortem i przestronnością będzie odstawać od reszty.
Mondeo MK5 ma zaskakująco mały bagażnik.

Jeszcze "możliwie mało awaryjne" - Z nowoczesnym dieslem to loteria, a nowinki typu adblue tylko pogarszają sprawę.
hoderi145
Zaawansowany

Auto: Cupra
Silnik: 2.0tsi 204km 4Drive
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

22 Cze 2026, 13:47

martibtf napisał(a):możliwie mało awaryjne

Jak ten punkt wykazujesz to jak najbardziej możesz rozmyślać nad swoimi typami :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

22 Cze 2026, 14:59

martibtf napisał(a):Fajnie aby roczniki był około 2018/19 - ale z tym to będzie ciężko pewnie

Z małym przebiebiem na pewno, po tyle i więcej to zadbane kompakty chodzą :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...
    5 najczęstszych usterek zimowych
    Ujemne temperatury, śnieg, wilgoć i sól na drogach. Zima to czas szczególnie trudny dla kierowców oraz ich samochodów. Mimo łagodnego początku sezonu, w najbliższym czasie pojawią się warunki rzutujące ...