Toyota supra , golf 8 r , mustang 5.0 v8 +lpg czy Lexus GS 450h

30 Maj 2026, 16:39

Panowie i Panie ,
chętnie wysłucham waszych komentarzy co będzie lepszym wyborem. Szukam auta 300 KM +, które z nich będzie najmniej kosztowne w utrzymaniu i najmniej awaryjne ?
kisiu333
Początkujący

30 Maj 2026, 17:04

Skrajnie różne auta o skrajnie różnych walorach.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Maj 2026, 17:19

Ford F150 może?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

30 Maj 2026, 17:23

Nie, wybór tylko z aut w tamacie.
kisiu333
Początkujący

30 Maj 2026, 18:35

Nic nie napisałeś o planowanym sposobie użytkowania auta, przebiegach, doświadczeniach itd.
szybki
Moderator - Tuning

30 Maj 2026, 23:31

szybki napisał(a):Nic nie napisałeś o planowanym sposobie użytkowania auta, przebiegach, doświadczeniach itd.

Jeździłem autami na beznzyne, olej napędowy, lpg, przednionapędowymi, tylnonapędowymi, ale były to auta o małej mocy - max 150 km. Obecnie jeźdżę corollą 2.0 hybryda, 196 km, jest to mój pierwszy 'automat'. Jestem bardzo zadowolony ze spalania, z osiągów, ogólnie fajne autko. Jedyny minus to to, że jest głośne - słabo wyciszone. Moja stara bmw e90 była dużo 'cichsza'.
Teraz zamażyłem sobie auto powyżej 300 KM. Fajnie jakby było takie bezobsługowe jak obecna toyota ( chcociaż nei wiem czy to możliwe). BMW było bardzo irytujące - zawsze coś się działo. Z reguły drobnostki , ale zawsze.
Auta chce używać na codzień. Rocznie robię 15 tys kilometrów.
kisiu333
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...

31 Maj 2026, 09:28

Do mustanga nie włożysz LPG chyba że do jakiegoś starego.

Golf r w serii substytut dla corolli tyle że o wiele szybszy, lepiej wyciszony z możliwością walnięcia w plecy z haldexem.
W serii szybszy hothacz po programach już konkret a po modach już zapitalane :naughty: .

Supra/mustang różne auta różne filozofia upierdliwe wsiadanie, parkowanie, cofanie Supra po sofcie b.fajnie jedzie a silnik jeden z bardziej udanych z palety BMW skrzynia też.
Doznania z Rwd + z V8 w Mustangu.

Gs450h zwykłe szybkie auto. Dopracowane, bezawaryjne. To chyba tyle.

Chcesz wrażeń to gs450h możesz zastąpić is-f albo RCf.
szybki
Moderator - Tuning

31 Maj 2026, 11:37

no tak, do nowszwgo mustanga nie wloze LPG - czyli odpada.
Supra silnik z bmw ? - tu mi sie juz wlaczaja pewne obawy.

A jak te silniki TSI ? - bo czytając forum dużo czytam że to skomplikowana konstrukcja , droga w naprawach... ?

is-f w sensie 350f ? To tylko sprowadzane z usa , tak?
kisiu333
Początkujący

01 Cze 2026, 08:38

kisiu333 napisał(a):no tak, do nowszwgo mustanga nie wloze LPG - czyli odpada.

Do żadnego z proponowanych aut nie założysz LPG.
kisiu333 napisał(a):Supra silnik z bmw ? - tu mi sie juz wlaczaja pewne obawy.

Niestety, w przypadku diesli zakończyło się porażką i tak jak tojotowcy myśleli że nic gorszego nie może ich spotkać po silnika diesla Toyoty serii AD (clean power) tak po zderzeniu z "jakością" BMW i to jeszcze gdzie fani bawarki twierdzili że nie jest źle tak szybko tojomeni :P zwerfikowali swoje "uprzedzenia" do diesli Toyoty :D
W suprach pocieszające jest to iż silnik b58 jak na możliwości marki jest ok. W 10k.pln.można zakończyć poprawki :D i spokojnie jeździć. Napęd jest ok.
kisiu333 napisał(a):A jak te silniki TSI ? - bo czytając forum dużo czytam że to skomplikowana konstrukcja , droga w naprawach... ?

TSI podziel na tę co biorą olej bo mają wadliwe tłoki i pierścienie i na te nowsze które już tego problemu nie mają co nie oznacza że pić oleju nie będą. Natomiast łączy ich ogólnie "taka se" jakość, dużo badziewnej technologii szczególnie przy nowszych wypustach a w połączenia z DSG daje spore koszty eksploatacji i upierdliwiści wiecznie palącej się "kamerki" czyli czekendżin :D
Jest fajne auto, dobrze jedzie, napęd poprawiony chodzi o haldex ale w serii nie budzi emocji.
kisiu333 napisał(a):is-f w sensie 350f ? To tylko sprowadzane z usa , tak?

Is-f to is-f a samo "f" to pakiet słabszych opcji modelu.

Is-f to V8 auto łączy zabawę z możliwością wygodnej jazdy. Skrajnie bezawaryjny nawet jak na Toyotę. Super trzyma cenę. Tak naprawdę wersję FL już idą wartościowo do góry.
Jeszcze przed pandemią mógłbym Ci napisać że jego serwis wyjdzie połowę tego co jakiś zwykły V6 diesel z Europy bo np. cały silnik kosztował tyle co aktualnie alternator do audi Q7 miękkiej hybrydy 3,0d :mrgreen:
Skrzynie ma 8hp też trudna do zepsucia a serwisuje się ją jak każdego innego hydraulika.
A is350 ok.ale to V6 może być z pakietem Fsport. Te nowsze tylko USA.
szybki
Moderator - Tuning

01 Cze 2026, 10:26

Jak dla mnie o ile nie szukasz małego auta, to IS-F bym brał bo dźwięk i charakter posiada, a taki Golf to po prostu Golf z mocnym napędem i tyle.

Mustang jak Mustang, Lexus będzie miał lepsze prowadzenie i nie krzyczy "uuuu mam Mustanga hehehehhe" :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

01 Cze 2026, 21:29

jakie macie opinie/doświadczenie na temat corolli gr?
kisiu333
Początkujący

02 Cze 2026, 08:42

kisiu333 napisał(a):jakie macie opinie/doświadczenie na temat corolli gr?

Trudno o opinie bo tych aut jest bardzo mało.
Większa odmiana Yarisa, trwała mechanika, jakoś jedzie, manuał na plus, tylko USA.
szybki
Moderator - Tuning