Tramwaj na zielonym świetle skręcający w lewo

28 Sie 2026, 08:35

Rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych
§ 95 ust. 4

Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2–4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost (...)

Ale co w sytuacji, gdy tramwaj na zielonym świetle wyprzedza mnie z prawej strony i skręca w lewo, czyli wedle reguły prawej ręki powinien mieć (chyba) pierwszeństwo?

Kto komu ma wtedy ustąpić?

Czy takie sytuacje na skrzyżowaniach w ogóle się zdarzają? Bo torowiska biegnące na prawo od jezdni jak najbardziej.

Zdjęcie
MiraJeż
Nowicjusz

29 Sie 2026, 06:37

MiraJeż napisał(a):gdy tramwaj na zielonym świetle wyprzedza mnie z prawej strony i skręca w lewo, czyli wedle reguły prawej ręki powinien mieć (chyba) pierwszeństwo?
Nigdy nie spotkałem się z takim rozwiązaniem ale uważam że w tym przypadku byłaby zastosowana osobna sygnalizacja dla pojazdów i dla tramwaji. A jak by nie było sygnalizacji świetlnej to samochody na swojej drodze miały by znak stop lub ustąp pierwszeństwa i wtedy tramwaj może przejechać pierwszy.
Moskito
Aktywny

Zdjęcia: 17
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...