Upgrade z A3 8V? 100k pln

26 Kwi 2026, 13:07

Witam panowie, jak w temacie, mam aktualnie A3 8V 2.0 tfsi w Quattro, 290 koni i 430 nm, samochód mam od grudnia, ale niestety zdążył mi się już znudzić.

Samochód jest szybki i zwinny, ale w moim odczuciu jest nudny aż do bólu, większe emocje podczas jazdy czuję w Civicu Ufo mojego ojca, niż w tym "prawie S3" :roll: , szukam jakiegoś samochodu z duszą na następce.

Przeglądam portale aukcyjne, ale bez większych pomysłów, sprawdzałem chociażby F30 335i, ale tutaj albo 230k nalotu i brak większych informacji, albo sporo niższy przebieg i cena pod 95k+, na pewno szukam czegoś co brzmi i ma więcej niz 4 gary :D , samochód na daily, ale coupe nie wykluczam, jakieś propozycje? Pozdrawiam
Havetz
Nowicjusz

26 Kwi 2026, 14:04

Havetz napisał(a):Przeglądam portale aukcyjne, ale bez większych pomysłów, sprawdzałem chociażby F30 335i

Tak samo nudny tylko drożej nudny :D

W dzisiejszych czasach zmian w przepisach RD trudno polecić coś czym można rozwinąć skrzydła i nie stracić prawa jazdy :D

Z BMW to m140xdrive czyli b58 i dłubnąć.
Z prawdziwego AWD i prowadzenia którego nie da żadne dzisiejsze auto evo10. Dołożyć szperę i program.
Z v8 Lexus is-f. Jak na klasę auta ekonomicznie do tego można podmienić dyfer od wersji FL. Fajny po bułki, w trasę ale i na Poznań do zabawy.

Podałem przykłady ale problem jest ogólny bo auta z jajem kosztują a jajo to nie moc tylko fill z jazdy który ma się nijak do tego za czym podążają motoryzacyjne lemingi.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

26 Kwi 2026, 14:07

Dokładnie jak wyżej, nie wiem jaką duszę ma kolejny niemiecki populus, w którym różnica będzie tylko na klasie kompakt vs średnia i 2 gary więcej, ja bym może pomyślał hmm o czymś z dużym silnikiem, raczej poza Niemcami i inna motoryzacja a nie klasyczne audi/bmw/vw jakich pełno.
Sopelek
Początkujący

Prawo jazdy: 12 06 2007
Auto: Skoda
Silnik: tsi
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

26 Kwi 2026, 14:44

Rzuciłem luźno z tym 335i panowie :D
Najbardziej kusi mnie 370z, ale niestety brak siedzeń z tyłu skreśla u mnie możliwość tego wozu jako daily :unsure:
Po prostu szukam czegoś z jajem, gdzie nie będę się nudził, rozważam też chociażby Type R FK2, ale historie zgrzytającej dwójki mnie nie kręcą, Focus RS czy też WRX, z tym, że nie wiem czy w Subaru istnieje silnik, który by mnie zadowolił, bo obawiam się zarówno EJ25 jak i FA20 :lol:
Havetz
Nowicjusz

26 Kwi 2026, 15:48

Havetz napisał(a):Najbardziej kusi mnie 370z, ale niestety brak siedzeń z tyłu skreśla u mnie możliwość tego wozu jako daily

To auto zastąp isf będzie z nawiązką :mrgreen:
Havetz napisał(a):rozważam też chociażby Type R FK2, ale historie zgrzytającej dwójki mnie nie kręcą

Proszę Cię przestań skupiać się na głupotach :ok:
Ogólnie coś tam się działo że skrzynią do któregoś roku. Możesz to auto zastąpić Megane 3 RS.
Havetz napisał(a):Focus RS

Fajne auto ale trzeba pamiętać o "wyborze papieża" wpisz sobie na google co to znaczy przy foce 2,3 t.
Havetz napisał(a):WRX, z tym, że nie wiem czy w Subaru istnieje silnik, który by mnie zadowolił, bo obawiam się zarówno EJ25 jak i FA20

Pisałem Ci o Evo10 i przy nim zostań. Subaru wydaje się tańsze ale tak nie będzie. Sti 2,0 w normalnych pieniądzach tuningowych nie zbliżył się do Evo po programie. Normalne pieniądze na sam tuning to pewnie około 40-50k.pln. Natomiast sti 2,5 to poprawienie fabryki jakieś 30-40k.pln. z opcją spokoju ale tylko na trochę i przy okazji mody 20-30k.pln. Czyli tak czy siak w ekonomii musi się zgadzać. Evo będzie droższe ale w serii daje więcej niż Subaru po wydaniu 50k.pln.a potem zgadnij co będzie łatwiej sprzedać ? Auto z przebudowanym silnikiem z castomowymi gratami czy seryjne po programie ?

I jeszcze co do Subaru jest to fajne auto ale kupić 2,0 w OEM wersji mały soft i cieszyć się prowadzeniem przy którym audi nawet nie stało.
Kiedyś myślałem o takiej opcji ale jako substytut auta daily żeby dołożyć LPG.
Tylko że bałem się jak już przejdzie mi jazda ostrymi winklami, pchanie się na jakieś zamknięte place żeby wykorzystać napęd to ogarnie mnie w sumie droga w serwisie nuda bo za dużo jeżdżę.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...
    Jadąc wolniej, szybciej dotrzesz do celu!
    Co można zrobić, by na autostradzie w czasie zwiększonego natężenia ruchu nie tworzyły się korki? W niektórych przypadkach może pomóc… obniżenie dopuszczalnej prędkości! Taką zależność wykazało belgijskie ...