Usterka elektryczna przy zmianie warunków pogodowych

27 Cze 2016, 13:12

Witam, w moim Clio II benzyna 1,2 75KM 16V zawsze przy zmianie pogody, która charakteryzuje się obniżoną temperaturą, zwiększoną wilgotnością typu mgła, deszcz itp., pojawia się kontrolka :

Zdjęcie

Odcina mi moc silnika, częściowo lub całkowicie. Obroty silnika reagują na pedał gazu mniej lub wcale.

Wystarczy przepalić silnik i kontrolka gaśnie. Przy warunkach atmosferycznych dobrych, nie występuje w/w problem.
Gdzie szukać przyczyn usterki?
Dodam tylko, że diagnostyka bez zapalonej kontrolki nic nie wykazuje.
Podczas umyciu samochodu brak błędów, psikalem też kostki zwykłą wodą, więc izolacja jest ok. Dzisiaj pogoda się pogorszyła i przy dojechaniu do pierwszego skrzyżowania kontrolka zapaliła się i odcielo mi obroty,pedał gazu nie reagował. Podczas upałów błąd nie występuję.
Z góry dziękuję za wskazówki.
lukeboss
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Laguna 3
Silnik: 2.0 dci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Cze 2016, 15:19

Kontrolka elektroniki silnika. Sprawdź kostki i czujniki które mogą być narażone na zawilgocenie podczas opadów.
Jak myjesz auto to do komory silnika nie dostaje się woda. Spróbuj wziąć rozpylacz taki do psikania włącz auto i zacznij robić lekką mgiełkę przed samochodem od strony wlotu powietrza tylko nie psikaj w niego bezpośrednio. Później możesz to zrobić psikając pod spód auta tak jak byś jechał w kiepskich warunkach pogodowych, zobaczysz czy uda ci się wywołać taką usterkę. Czasem warto popróbować różnych metod :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

29 Cze 2016, 18:16

Wypnij wtyczkę od sterownika i sprawdź styki.
andrzej_124
Stały forumowicz

08 Lip 2016, 11:31

Po wymianie cewki, kabli, świec kontrolka powróciła,kolejny raz przy zmianie pogody. Podłączyłem amatorski interfejs bluetooth i wyświetla błąd P0790. W miarę mu ufam, bo poprzednie błędy z cewką i cylindrami wykazał, bo nie były kasowane. Błędy skasowałem wczoraj i znów dziś wyskoczył p0790. Zdjęcie
Ktoś potrafi to rozkodować?
lukeboss
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Laguna 3
Silnik: 2.0 dci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

10 Lip 2016, 16:10

Błąd ten oznacza "P0790 Normal/Performance Switch Circuit Malfunction" tu masz więcej na ten temat: błąd P0790
alwaro
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 04 04 1988
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra G Coupe
Silnik: 2.0 Turbo 440 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2002