Używana Toyota Yaris hybryda czy benzyna?

23 Cze 2026, 13:53

Cześć. Chodzi o samochód używany. Rocznikowo od 2019? Tak mniej więcej. Już tyle się naczytałam za plusami i minusami, a dalej nie wiem. Jeżdżę głównie po mieście, koło 16 km dziennie. Wiadomo, że jak będzie nowy samochód, to chciałabym wybrać się gdzieś dalej, ale będzie to rzadkością. Jak się uda, to jakiś zagraniczny wyjazd. Mogę wydać na niego do 60.000, wiadomo, im taniej tym lepiej, dlatego skłaniam się ku benzynie. Codzienne użytkowanie w hybrydzie i w korkach jest tańsze, ale boję się ewentualnych napraw, czy naprawdę pożerają tyle pieniędzy, czy się tym nie martwić? I ewentualnie na co jeszcze zwrócić uwagę? Kolega kiedyś powiedział o silnikach, że te 4 cylindrowe są niezawodne i lepsze od tych nowych, czy nie zwracać na to uwagi? Z góry dziękuję za pomoc!
Olaaa4
Obserwowany

23 Cze 2026, 14:26

Bez dwóch zdań tylko hybryda.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

23 Cze 2026, 14:47

Nawet ze względu na lepszy automat lepiej wziąć hybrydę, do miasta tylko elektryk jest lepszy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

23 Cze 2026, 19:49

galakty napisał(a):do miasta tylko elektryk jest lepszy.

Tak za bardzo to nie jest lepszy tylko amatorzy elektryków nie wiem czemu ale zachowują się jak emłejowcy podniecani wychwalaniem tej opcji aut w necie.

Tak na szybko:

Razem z elektrykiem trzeba mieć spalinówkę żeby mieć swobodę użytkowania auta.

Kolejny temat to miasto hmm a jak mieszkasz w bloku to gdzie ładujesz auto?
A no na mieście a tam koszty które dadzą równowartość pewnie 30-50zł/km.
Szybkie ładowarki jeszcze więcej.
Wyszukiwanie ładowarek, kolejna czynność, a jak np. do jednej ładowarki są dwa auta to już ich szybkość spada.

Zasięg zimą.
To już jest prawdziwy kibel. Bo sorki ale w autach nawet drogawych 100km.to realny zasięg np. Volvo (kolega miał).
Wydaj 200k.pkn.żeby robić na tankowaniu 120km. A tak w zasadzie co to za przebieg ? Żaden bo chyba ładowania nie zostawia się na ostatnią chwilę.
Utrata wartości.
Elektryki są niesprzedawlne na rynku wtórnym. Oczywiście jak oddasz go za ułamek ceny to ok.tylko gdzie ta super oszczędność?

To tak krótko.

A Yaris 1,5h w zeszłym tygodniu zrobiłem 350km.cykl mieszany. Nawet 50km.trasa ekspresowa średnie z tankowania 4,2l a czas na stacji 4min. Koszt 25zł.
szybki
Moderator - Tuning

23 Cze 2026, 20:16

Przecież pisałem że w mieście jest lepszy, a naładować można na zakupach. Ja bym elektryka nie kupił, ale w jeździe miejskiej jest lepszy od hybrydy tym bardziej Toyoty bo cichszy i nie wibruje ten badziewny 3 cylindrowiec.

Mi tylko chodziło że do jazdy miejskiej poza eCVT lepszy jest elekryk, a nie że ma kupić elektryka do podróży zagraniczynch XD Ja wiem że musisz bronić Toyoty, ale proszę Cię trochę rozwagi :ok:
galakty
Forumowicz VIP

23 Cze 2026, 20:50

galakty napisał(a):Przecież pisałem że w mieście jest lepszy

Ale ja piszę że nie jest lepszy :D
Ma bardzo wąskie zastosowanie dla określonej grupy osób.
galakty napisał(a):naładować można na zakupach

Tak można i zapłacić więcej niż za 100km dobrą benzyną. Już nie wspomnę że mieć z tyłu głowy ciągłe zakupy :ok:
Ostatnio byłem na parkingu z ładowarką i za ładowanie i parking płaciło się oddzielnie. Ekologiczny biznes :naughty:

galakty napisał(a):Mi tylko chodziło że do jazdy miejskiej poza eCVT lepszy jest elekryk, a nie że ma kupić elektryka do podróży zagraniczynch XD Ja wiem że musisz bronić Toyoty, ale proszę Cię trochę rozwagi

Chyba jednak coś się nie zrozumieliśmy.
Nie bronie Toyoty a tym bardziej Yarisa 1,5h.
Pisałem o elektrykach i hasłach im towarzyszącym.

Jeżeli ktoś nie ma drugiego spalinowego auta, będzie ładował bateryjki na mieście to elektryk wyjdzie mu bokiem.
Jedyna zaleta to fajna jazda.

Trzeba jeszcze poczekać aż będzie więcej użyteczności i taniości :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

24 Cze 2026, 12:35

szybki napisał(a):Jedyna zaleta to fajna jazda.

I o to mi chodziło... Brak skrzyni, nie szarpie, nie hałasuje. Wszystko pozostałe to Ty wyskoczyłeś, a ja nawet nie napisałem że ma kupić BEV :ok:
galakty
Forumowicz VIP

24 Cze 2026, 21:06

Szybki...przestań piep.... głupoty. 120km zasięgu w zimie to ma dacia spring, którą jeszcze niedawno można było kupić (z max dopłatą do elektryka) poniżej 40k

szybki napisał(a):Wydaj 200k.pkn.żeby robić na tankowaniu 120km.

Wydajesz 200k i masz teslę 3 z wltp 750km która robi 0-100 w 5s i jest wyposażona na poziomie spalinowego auta za 300

Jak ktoś chce jeździć małym gówienkiem pokroju yarisa to spoko, lepiej wziąć tę hybrydę bo przy elektryku pojemność baterii nie będzie za duża ale i tak nie zmienia to faktu, że dla 70-80% użytkowników samochodów elektryk dzisiaj jest optymalnym rozwiązaniem...a dla tych co mają domy jednorodzinne/hale garażowe z możliwością montaży ładowarki to dla 99%
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev

25 Cze 2026, 07:27

franccc napisał(a):Szybki...przestań piep.... głupoty. 120km zasięgu w zimie to ma dacia spring, którą jeszcze niedawno można było kupić (z max dopłatą do elektryka) poniżej 40k

Odzywaj się.

Volvo xc30 ze słabszą baterią kosztowało w golasie 178k.pln. pieszcząc się na drodze robiło przy -10 C' i garażowaniu 120km.total max !!! Jest poziom bólu przy udowadnianiu jak jest fajnie ?!!!

franccc napisał(a):Wydajesz 200k i masz teslę 3 z wltp 750km która robi 0-100 w 5s i jest wyposażona na poziomie spalinowego auta za 300

Tak wiem mój kolega ma najszybszą Teslę Yeka i ....nie ma opcji żeby mieć go jako jedyny w garażu bo chociażby jeździ na narty a nie jest amatorem stania na stacji jak świeczka w torcie.
Zresztą nie znam chyba nikogo kto miałby tylko elektryka bez spalinowego auta.

A ile kosztuje ładowanie na mieście ? Bo Wawie volviontko na szybkiej ładowarce około 50zł./100km i nie można przejechać z Pragi na Targówek zimą bez ładowania. Niebywała przyjemność, super wydać 180k.pln. żeby być takim Eco nowoczesnym i jechać specjalnie do centrum handlowego postać przy ładowarce. Ciekawe co przed świętami i wjeżdżaniem do takich miejsc ?

Kolejny temat a co powiesz tysiącom użytkowników aut mieszkających na starych osiedlach ? Masz dzień ułożony, praca, dzieci, obowiązki i najbliższą ładowarkę 2km. 4ery osoby oczekujące ?

Następny temat sprzedaż tych aut jako używane.

Totalny kibel. Te auta się nie sprzedają. Jest tak źle że mam znajomka który wywozi je na rynki skandynawskie.
Ostatnio rozmawiałem z kolesiem od oglądania aut dla jednej z najbardziej reklamujących się firm to jest normą że niektóre oferty są już ponad rok w ogłoszeniach i nawet jednego oglądającego.

Następna sprawa serwis.

Tak naprawdę na tą chwilę w stolicy jest kilka serwisów tych aut a co z mniejszymi miastami?

Śmierdzi to wszystko bycie niewolnikiem auta.

I teraz jak ktoś chce coś pokroju używanego Yarisa, w poważaniu ma bycie "łał", wsiada - wysiada i potrzebuje bez myślenia, bez zaangażowania pojechać z punktu a do b to co ma wybrać ? Elektryka ?!!!
szybki
Moderator - Tuning

25 Cze 2026, 11:39

szybki napisał(a):Bo Wawie volviontko na szybkiej ładowarce około 50zł./100km i nie można przejechać z Pragi na Targówek zimą bez ładowania

Miałem ci odpowiadać ale po dojściu do tego fragmentu rezygnuję, szkoda słów. "Twój kolega" to wyrocznia dla segmentu aut elektrycznych...a mojemu koledze padła bateria w hybrydowej toyocie...co za ścierwo, nie kupujcie tego, nie nadaje się do użytkowania
franccc
Stały forumowicz

25 Cze 2026, 12:18

franccc napisał(a):Miałem ci odpowiadać ale po dojściu do tego fragmentu rezygnuję, szkoda słów. "Twój kolega" to wyrocznia dla segmentu aut elektrycznych...a mojemu koledze padła bateria w hybrydowej toyocie...co za ścierwo, nie kupujcie tego, nie nadaje się do użytkowania

Ale nic nie padło jest zasięgu realnego 120km.przy trochę większym mrozie.
O żadnym psuciu/padaniu nie ma mowy.
To samo było przy Cytrynie ec3 (cuś :D takiego) tylko ten że 20km więcej robił.

Tesla y tej zimy realnego zasięgu około 270km.elegancko jak na rodzinne auto :D

Dla mnie jesteś kolejną osobą zbajerowaną przez marketing koncernów realizujących eco zabawę Uni E.na terenie Polski której jeszcze daleko do zapewnienia użyteczności takim autom chociażby jak w Norwegii.

A najgorsze jest to że jak nie masz własnych paneli, podwórka i garażu to te oszczędności pozostają już nawet nie ma papierze.
szybki
Moderator - Tuning

25 Cze 2026, 16:01

szybki napisał(a):Tesla y tej zimy realnego zasięgu około 270km.elegancko jak na rodzinne auto

I jest to w zupełności wystarczający zasięg dla 99% kierowców. Na co dzień jeżdżą robota-dom a jak jadą w trasę "z rodziną" to i tak co godzina jest postój bo temu chce się pić, drugi chce hot-doga a trzeci się zesrał w gacie. Żadnym problemem nie jest w takiej sytuacji podpięcie ładowarki.

Dużo jeździsz sam, zresztą jak ja i masz wypaczone podejście. Różnica jest taka, że ja nie postrzegam całego świata przez pryzmat własnej sytuacji. Co z tego, że ja jestem w stanie przejechać np. Białystok-Kraków bez postoju? Ilu jest ludzi którzy mają taką potrzebę?
franccc
Stały forumowicz

25 Cze 2026, 17:39

franccc napisał(a):Różnica jest taka, że ja nie postrzegam całego świata przez pryzmat własnej sytuacji.

Dokładnie na odwrót dlatego swoje preferencje zostawiam daleko w tyle.
Na tą chwilę zasięg, cena ładowania oraz ewentualną infrastruktura do robienia taniego "tankowania" zawęża użyteczność tych aut. Potem trzeba to połączyć z jednak ceną na start a potem przy finiszu.
A o staniu przy ładowarce z dziećmi na stacji nie będę się wypowiadał niech ocenią to Ci co już podróżowali w składzie 2+2 :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

10 Lip 2026, 14:12

Bardzo dziękuję za wypowiedzi i pomoc.

"Jak ktoś chce jeździć małym gówienkiem pokroju yarisa to spoko..."

Wiem, że Toyota Yaris nie jest marzeniem każdej osoby żyjącej na tym świecie, tym bardziej mężczyzn, których stać na droższe fury, a dodatkowo traktują samochód jak swoją wizytówkę albo jako podbudowanie swojego ego. Gdybym miała więcej siana na jednorazowy wydatek plus na utrzymanie w przyszłości, naprawdę rozglądałabym się za czymś innym :) Ale jak widzę, że ktoś z Yarisa przechodzi na Teslę, która kosztuje tylko ponad 200 tys., to no cóż... Fajnie, że możecie sobie na nią pozwolić :) (wiem, że dyskusja przeszła ogólnie na elektryki, ale mimo wszystko) A w momencie kiedy proszę o pomoc i ktoś pisze, że "ktoś chce jeździć małym gówienkiem", nawet nie wiem jak to skomentować. Nie mam rodziny i nie jest mi potrzebna wielka krówka, która nie mieści się na parkingach, nie zmieściłaby się w moim garażu i koszt jej utrzymania jest nieporównywany do mojego przyszłego gówienka, także dzięki za poradę i obyś w przyszłości miał tylko takie zmartwienia jak jazda gównianym Yariskiem :)
Olaaa4
Obserwowany

10 Lip 2026, 16:44

No i zdrowe podejście. Będzie Pani zadowolona :D
szybki
Moderator - Tuning