Volkswagen Passat CC 2.0 tdi 170km DSG 2009 - Gaśnięcie i szarpanie

04 Lip 2026, 13:11

Cześć, mam problem z moim samochodem, liczę na jakąś pomoc od was bo już nie wiem co mam robić, żaden mechanik nie jest w stanie stwierdzić co jest nie tak. Samochód samoistnie gaśnie, czy to jak stał a nawet podczas jazdy, ostatnio jak zgasł to odpalałem go z 8 razy żeby ruszyć z miejsca bo każde wbicie D i dodanie gazu to od razu padał. Również podczas jazdy potrafi szarpnąć z nie wiadomej przyczyny, czasem tak co chwilę będzie szarpał a czasem raz na jakiś czas. Oczywiście na moje nieszczęście jak mechanicy jeżdzą tym autem to nic się nie dzieje, śmieszne w sumie. Dodam że miałem taki problem prawie rok temu ale zaślepili mi EGR i nagle wszystko działało ale od niedawna znowu te same problemy, byłem w tym samym warsztacie co robili tego EGR i nic nie stwierdzili a naprawdę długo jeździli, mam jeszcze się umówić za 1,5 tygodnia do elektryka żeby posprawdzał ale liczę, że ktoś miał podobny problem i jest w stanie mi jakoś pomóc. Dziękuje
Krystian321
Obserwowany

• 08 Lip 2026, 19:24

Trzeba sprawdzić czy to silnik czy też skrzynia biegów. Jak Ci zgaśnie to odpala bez problemu?
    yonda
    Obserwowany

10 Lip 2026, 22:46

jak zgaśnie to zazwyczaj odpali bez problemu, albo za drugim razem. Raz tylko była sytuacja, że jak zgasł to ciągłe odpalanie go i wrzucanie biegu, dodanie trochę gazu kończyło się gaśnięciem i tak cały czas może z 10 razy, aż w końcu udało mi się ruszyć, ale wtedy też było takie że on jedzie ale czuć że już chce zgasnąć, nie wiem jak to wytłumaczyć, po prostu czułem, że chce mi odciąć silnik i zaraz to się stanie, też dodam że mam problem z odpalaniem go czasami i potrafię czasem za 3 razem go odpalić ciężko kręcąc a czasem odpali tak elegancko że hej. Mój mechanik powiedział że to raczej nie rozrusznik mimo że innych dwóch mówiło że to raczej to ale ostatecznie nie wymieniłem ani nie zregenerowałem. Jak nie odpala to kręci długo, nie zapala i znowu kręci więc najczęściej musze odpuścic popróbować pare razy
    Krystian321
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wybrać sprawdzone auto z rynku wtórnego?
      Zakup używanego samochodu może być świetnym sposobem na połączenie atrakcyjnej ceny z wysokim komfortem użytkowania. Kluczowe jest jednak wybranie pojazdu z pewnego źródła, który ma udokumentowaną historię i ...
      Motor Show 2012 / relacja
      Wydarzenie zrealizowano w nowej formule łącząc wystawę motoryzacyjną z bogatym programem wydarzeń towarzyszących. Poznańskie wydarzenie obfitowało w premierowe pokazy samochodów, a furorę robiły stoiska na których ...