Volvo V40 1.9Di 2003r 115KM - remont czy zakup innego auta

02 Maj 2026, 16:40

Witam, borykam się z takim problemem, lada dzień skończy się skrzynia w moim volvo, mocno już huczy wałek wejściowy, poza skrzynią kompleksowo trzeba zająć się klimatyzacją pełen serwis i regeneracja, bo raz, że ma dziurę, to z tego co pamiętam tam kompresor na sprzęgle już się ślizgał. Auto jakoś dwa lata temu zaliczyło wymianę kompletu rozrządu, rok temu nowa dwumasa oraz sprzęgło, nowy rozrusznik.

Auto zaczyna atakować ruda, na razie bez większych problemów.

Biorąc pod uwagę cenę auta, innych egzemplarzy z rynku, oraz kosztów nadchodzącej naprawy, zastanawiam się, czy nie kupić czegoś do 10tys, ale no właśnie czego, kolejnej skarbonki? Auto na 90% Diesiel, bo robię spore dystanse, głównie autostradami.

Inna opcja to zakup drugiego volvo w dobrych pieniądzach i przełożyć sprzęgło i dwumasę i dozbierać pieniądze sensowe pieniądze.
Coś ktoś podpowie?
PrzemeeK
Nowicjusz

04 Maj 2026, 10:00

PrzemeeK napisał(a):Coś ktoś podpowie?

Szukaj stanu bo budżet 10k i auto na trasy w dieslu :cry:
Tak jak Twoje auto jest w stanie rozkładu i dlatego chcesz je sprzedać tak 3/4 ofert z tych które są w ogłoszeniach szczególnie diesli są w takim samym momencie życia.
Do tego masz jeszcze benzyny gdzie wystarczy trochę pojemności żeby było normalnie na trasie.
Np. 2,0 8v gr.vw w kilku modelach.
Octavia, golf4, bora, Sharan...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

04 Maj 2026, 15:01

Tak zdaje sobie sprawę z budżetu i jaki stan aut jest na rynku, dlatego właśnie potrzebuje mądrej rady, czy dalej inwestować w Volvo czy lepiej kupić coś innego i na chwilę odpocząć od powtarzających się napraw.

Obecnie skrzynia to jakieś 500zl, po najniższej linii oporu wymiana w mojej albo kupionej łożysk i modlić się żeby pojeździł.

Kupić coś za 7tys, Volvo na złom (tylko szkoda mi kasy za sprzęgło i dwumas) i zostało by z 4tys na kolejny remont :cry:
PrzemeeK
Nowicjusz

05 Maj 2026, 07:07

PrzemeeK napisał(a):Obecnie skrzynia to jakieś 500zl, po najniższej linii oporu wymiana w mojej albo kupionej łożysk i modlić się żeby pojeździł.

PrzemeeK napisał(a):Kupić coś za 7tys, Volvo na złom (tylko szkoda mi kasy za sprzęgło i dwumas) i zostało by z 4tys na kolejny remont

Twoje aptekarskie wyliczenia nie napawają optymizmem dlatego według mnie opcja diesla i to jeszcze Volvo nie jest dla Ciebie.
Masz propozycje gr VW i możesz sobie popatrzeć.
szybki
Moderator - Tuning

05 Maj 2026, 09:36

Czekaj, czekaj, bo chyba się nie zrozumieliśmy... jak Volvo w dieslu nie jest opcją dla mnie? Przecież od siedmiu lat jeżdżę takim i cały temat opiera się na tym, czy z moim budżetem warto kupić coś innego czy nadal naprawiać to co mam, mimo iż wartość auta jest już niższa niż naprawy.

Co do aptekarskich wyliczeń, byłem już w serwisie wiem, ile będzie mnie kosztować remont/wymiana, ale z uwagi na koszta już nawet rozważam po prostu wrzucenie innej bez zabawy w regenerację, albo w mojej wymienić łożyska, bo przynajmniej wiem, że synchronizatory są okej, po prostu szumi łożysko(a).
PrzemeeK
Nowicjusz

06 Maj 2026, 09:14

Ogólnie podsumowując Volvo które posiadasz nie pretenduje do oszczędnej eksploatacji. Wymiana na inne Volvo takie samo nic tu nie zmieni.
Masz podane auta które dają szansę na utrzymanie kosztów eksploatacji w ryzach a do tego w razie poważnej awarii da się je w sensownych pieniądzach reanimować.
szybki
Moderator - Tuning