Volvo xc 60 blad P20EE00

03 Cze 2026, 11:54

Drodzy forumowicze,

Jestem właścicielem Volvo V60 D4 2.0 (190 KM) z 2019 roku i szczerze mówiąc, jestem już w kropce.

Auto kupiłem z uszkodzoną turbiną (wiem, było to pewne ryzyko). Turbina została wymieniona na nową, jednak pojawił się błąd **P20EE00**. Następnie wymieniono wtryskiwacz AdBlue. Silnik pracuje normalnie i przez dłuższy czas wszystko jest w porządku. Przykładowo po przejechaniu około 500 km nie ma żadnych problemów, ale po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika błąd wraca.

Do tej pory wykonano:

* wymianę turbiny,
* wymianę wtryskiwacza AdBlue,
* wymianę katalizatora wraz z czujnikami,
* czyszczenie układu AdBlue.

Samochód był diagnozowany w ASO Volvo w Poznaniu, w Radomiu oraz w innych serwisach. Niestety nikt nie potrafi jednoznacznie wskazać przyczyny usterki.

Czy ktoś z Was miał podobny problem lub spotkał się z błędem P20EE00 w tym modelu? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Pozdrawiam Andrzej
Lewy80
Obserwowany

Zdjęcia: 0
  • 07 Cze 2026, 04:13

Czy wymieniono oba czujniki NOx na oryginalne Volvo i czy wykonano pełną adaptację po wymianie?

W wielu autach z P20EE winny okazuje się właśnie czujnik NOx, który nie generuje własnego błędu, ale podaje błędne wartości. Sterownik wtedy błędnie ocenia sprawność SCR jako zbyt niską.
    Moskito
    Początkujący

Zdjęcia: 17

07 Cze 2026, 17:48

czujniki za dwa tygodnie ida na sprawdzenie,byly wymianiane razem z katalizatorem (uzbrojony ),,,system adbue tez zostanie sprawdzony,,,czekamy:)
    Lewy80
    Obserwowany

Zdjęcia: 0
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Używany samochód z salonu – czy warto?
      Zakup samochodu to jedna z najważniejszych decyzji finansowych, jakie podejmujemy. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej wybrać nowy pojazd prosto z salonu, czy może skorzystać z oferty używanych samochodów ...