Witam,miałem kiedyś problem z turbo(przy wyższych obrotach było odcięcie mocy i śilnik przechodził w tryb awaryjny)po wyczyszczeniu(szkiełkowaniu )i zmianie stylu jazdy (bardziej dynamiczny)poprzedni styl jazdy(ekonomiczny)doprowadził do awarii turbiny(opinia mechanika)
Problem powrócił ale nie do końca jest tak jak poprzednio,mianowicie po odpaleniu musze przejechać odcinek ok 3km dosyć wolno (korki)
Po przejechaniu wolnego odcinka i rozgrzaniu śilnika przy gwałtowniejszym dodaniu gazu odcina i przechodzi w tryb awaryjny!!!
Przy następnym odpaleniu przy ciepłym silniku niema tego problemu(jazda dynamiczna od początku) Znajomy polecił sprawdzić zawór EGR.
Proszę o opinie i rady,dziękuje i pozdrawiam.
I jak pozniej po przejsciu na tryb awaryjny samochod zgasisz i pozniej uruchomisz ponownie to juz normalnie pracuje zy caly czas tryb awaryjny? Watpie ze zawor recyrkulacji ma cos wspolnego.
spraw czy nie ma gdzieś " lewe powietrze " . Miełem podobry problem . Było małe pieknięcie na gumowej przewodzie do kolektora . Te pieknięcie lezi na dole przewodzie ,dlatego nik nie zauwaza , dopiero zauwałem po sladu troche oleju . Po wymianie wszystko OK .
U mnie była kierownica turbiny do czyszczenia...zachciało mi się bawić w Eco-driving. Sprawdź kierownice turbiny,może wystarczy ja poruszać (u mnie pierwszy raz pomogło) Następnie juz potrzebny był demontaż i czyszczenie.
Awaria samochodu w weekend. Jak oszacować koszty? Weekendowa wycieczka to przyjemna wizja spędzenia wolnego czasu. Co jednak zrobić, gdy podczas podróży zepsuje się auto? Bezpieczeństwo pasażerów i kierowcy to podstawa. Później trzeba jeszcze pomyśleć ...
Może być tak jak radzi przedmówca,sprawdź samą turbinę i zobaczysz. Proponuję udać się do dobrego warsztatu,samumu będzie ciężko zbadać wszystkie elementy.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.