VW Polo - Wymiana okablowania i głośników

05 Wrz 2021, 17:31

Witam,
W bardzo niedalekim czasie planuję wymianę głośników. Problem jednak leży w tym że nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać. Aktulanie posiadam fabryczne głośniki + radio SONY CDX-MP40 połączone złączem SONY CDX-GT410U (zdjęcia niżej). Planuje zakupić głośniki JBL STAGE2 604C, jednak nie do końca jestem pewien czy posiadam wszystkie narzędzia potrzebne to zamontowania tego. Dodatkowo w zestawie są 2 głośniki duże i dwa małe. W swoim samochodzie mam 4 duże i dwa małe. Czy będzie możliwość używania 2 starych głośników i 2 nowych jednocześnie? Jest możliwość jakoś to połączyć?

Radio:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

złącze:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Zestaw który planuję kupić
koral293
Obserwowany

Zdjęcia: 0

11 Wrz 2021, 17:14

Jeżeli chcesz mieć to dobrze zrobione, to może warto zastanowić sie nad oddaniem tego w ręce fachowca? Jest dośc sporo warsztatów, gdzie zakładają radia i głośniki. A wbrew pozorom nie jest to takie proste. To nie tylko założenie radia, głośników i wszystko gra.
Ważne jest, gdzie powinny być głośniki niskotonowe, gdzie średiotonowe, wysokotonowe, subwofer jak jest potrzebny. Ważny jest też przekrój kabla zasilającego radio ( to zależy od mocy radia ) jak i średnicy przewodów do głośników. Może się też okazać potrzebne wygłuszenie drzwi, bo jak głośniki i radio będą konkretne, to przy większych basach będzie słyszalne dudnienie.
Z przodu, pod szybą czołową po bokach zazwyczaj montuje sie gwizdki ( tweeterey ) w zestawie odseperowanym. W drzwiach zazwyczaj są głośniki dwudrożne jako midbasy.
Głośniki, które są w zestawie, te większe, wymieniłbym na dwudrożne.
No i oczywiście zestaw głośników musi być dostosowany do mocy radia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Wrz 2021, 11:14

koral293 napisał(a):W swoim samochodzie mam 4 duże i dwa małe. Czy będzie możliwość używania 2 starych głośników i 2 nowych jednocześnie? Jest możliwość jakoś to połączyć?
W zestawie który pokazałeś na zdjęciu masz 4 głośniki ze zwrotnicą więc je podłączasz pod instalację jako dwa na przód i tył może zostać tak jak jest. Sama wymiana głośników o ile mają taką samą średnicę nie powinna przysporzyć problemu.

Radio ma sterowanie i podłączenie 4 głośników więc nie ma problemu tym bardziej że obecnie też masz podłączone 6 głośników :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Wrz 2021, 13:14

Rokiko - tylko szczerze :) - jak to będzie grało?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000