W modelu Skoda Fabia z 2019 r. odczytano kod usterki P0301

07 Maj 2026, 08:42

Witam wszystkich!
Mój Skoda Fabia z 2019 roku z silnikiem benzynowym 1.0 litra ma ostatnio pewne problemy. Zauważyłem, że silnik pracuje nierówno na biegu jałowym – na skrzyżowaniach można wyczuć wyraźne wibracje, jakby zaraz miał zgasnąć. Podczas przyspieszania samochód czasami szarpie, a moc wyraźnie ma „przerwy”. A dzisiaj zapaliła się żółta kontrolka „check engine” na desce rozdzielczej, migając.
Podłączyłem adapter ELM327 przez Bluetooth i uruchomiłem aplikację OBDocker na telefonie, która szybko odczytuje kody błędów. Diagnoza pokazała kod P0301: Cylinder 1 Misfire Detected – wykryto brak zapłonu w cylindrze 1. Według dokumentacji, którą sprawdziłem, może to być problem ze świecami zapłonowymi, cewką zapłonową lub wtryskiwaczem.
Czy ktokolwiek z was napotkał podobny problem w Fabii trzeciej generacji? Jakie macie sugestie, od czego powinienem zacząć diagnostykę? Z góry dziękuję za pomoc!
AndrzejNowak
Obserwowany

07 Maj 2026, 11:13

Zamienić miejscami cewki zapłonowe z cylindra 1 na 2 . Z 2 na 1 . Skasować błędy i wykonać jazdę . Jeżeli błąd wypadania zapłonu będzie teraz na drugim cylindrze P0302 masz winowajcę . Cewka zapłonowa do wymiany . Natomiast jeśli błąd pozostanie na pierwszym cylindrze P0301 może być to świeca zapłonowa jak i również brak ciśnienia sprężania czyli uszkodzony silnik na tym cylindrze.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

08 Maj 2026, 10:43

@bonifacy dokładnie i wyczerpująco opisał co trzeba zrobić w pierwszej kolejności więc daj znać jak już to sprawdzisz.

Tu masz na forum też info na ten temat kody/obdii/1795-p0301/
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Używany samochód z salonu – czy warto?
    Zakup samochodu to jedna z najważniejszych decyzji finansowych, jakie podejmujemy. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej wybrać nowy pojazd prosto z salonu, czy może skorzystać z oferty używanych samochodów ...
    Polak w czołówce Toyota Gazoo Racing Trophy
    Maciej Dreszer zajmuje piąte miejsce w Toyota Gazoo Racing Trophy na półmetku sezonu. W wyjątkowym pucharze dla kierowców wyścigowych i rajdowych Toyot GT86 pula nagród wynosi 80 tys. euro. Toyota od ...