Cześć,
Postaram się opisać w miarę dokładnie co się dzieje. Proszę o poradę.
Zakładając, że wyjeżdżam samochodem 5 razy w tygodniu to 1-2 razy na 5 zdarza się taka sytuacja:
W te 1-2 dni auto ma więcej mocy, silnik pracuje jakby kulturalniej, spalanie jest niższe, chętniej wkręca się na obroty, dźwięk przy dynamicznym przyspieszaniu jest narastająco-miarowy. Ogólnie jeździ tak jak powinien. ALE! Tak jest tylko przy dodawaniu gazu. Na postoju, biegu jałowym po rozgrzaniu zachodzą dwie rzeczy:
- falują obroty (ze 3 razy zgasł)
- trzęsie się cały samochód
- czasami oba powyższe
Towarzyszy temu wysokie spalanie chwilowe na postoju np. od 1.0 do 1.8 gdzie normalnie jest od 0.4 do 0.8. Prawie zawsze w taki dzień spodziewam się, że tak będzie bo przy ok 2 tys. obrotów (trzymając je cały czas a nie przyspieszając) leciutko poszarpuje - to zwiastuje już od startu, że to będzie dzień zwiększonej mocy fajnego przyspieszania, ale i trzęsiawki samochodu
W pozostałe dni zamiast obiecanych przez producenta 90KM ma może ze 60, jeździ z dynamiką traktora, ale za to jak stoję na światłach to mam komfort bo nikt nie trzęsie samochodem
Wymienione był wszystkie płyny, płukanka, filtry (paliwa też). Żadnych błędów nie pokazuje. Tak się dzieje dość długo (rok) z różnymi natężeniami, zawsze losowo. Poza tym nie ma innych problemów, niby da się z tym żyć.
Moje wrażenie jest takie jakby się nie włączała turbina dlatego nie ma mocy a jak już pracuje ok w te niektóre dni to może podaje za dużo i przeładowuje? Więc dlaczego nie ma błędów?
Naiwnie sobie myślę, że może jakiś chiptuning był tu pomógł jakby mu zmodyfikować mapy i zakres działania.
U mechaników byłem trzech, żaden nie był w stanie powiedzieć co jest przyczyną. Jeden z nich raz zauważył zbyt niskie ciśnienie paliwa na kompie, ale nie permanentnie.
Zastanawia mnie jeszcze skąd się bierze podwyższone spalanie na postoju? Co za to odpowiada?
Mam na telefonie forscana i próbowałem coś tam mierzyć podczas jazdy. Mam zapisane CSVki z jakimiś wykresami, ale nie mam pojęcia jak to odczytywać.
Co robić?
![Smutny :(]()