Większy prześwit, 4x4 suv? 20-40 tyś. PLN

03 Lis 2024, 17:12

Witajcie, od pewnego czasu chcę zmienić mojego Seata Altee na coś z większym prześwitem, 4x4, większym bagażnikiem. Zależy mi na możliwości komfortowego podróżowania w 3 osoby na tylnej kanapie, dzieci + sporadycznie babcia ;). Raczej benzyna bo będzie to drugie auto w domu, przebiegi ok 10000 rocznie. Głównie miasto, od czasu do czasu jakaś trasa powyżej 100km.

Moje typy
Nissan Qashqai j10 2,0 benzyna
Nissan Qashqai+2 j10 2,0 benzyna
Ford Kuga I - tylko benzyna 2,5 trochę mnie hamuje (mało egzemplarzy na rynku). 2,0 dci raczej na moje potrzeby odpada?
Opel Mokka 1,4t 4x4 - trochę mało miejsca z tyłu.
Hyundai ix35 2,0 - też różne opinie czytałem o tym silniku.
Suzuki Grand Vitara - ale tu tylko 2,4 benzyna
Hyundai Tucson / Kia Sportage I 2,0 benzyna - trochę już mało nowoczesny wygląd.
Skoda Yeti 4x4 - troche mała
Renault Koleos - ale tu też 2,5 benzyna
Mitsubishi Outlander 2,4 benzyna
Citroen C-crosser 2,4 benzyna

Im więcej oglądam, czytam tym bardziej nie wiem co wybrać. Jest coś jeszcze godnego uwagi w przedziale 20-40 tyś. PLN?

Nawet zacząłem się zastanawiać nad wymianą Seata Atlea na Altea Freetrack 4x4, chociaż silniki benzynowe też mają różne niekoniecznie dobre opinie. Im więcej oglądam tym większa pustka. Może ktoś coś podpowie, nakieruje.
Pozdrawiam
nevv
Obserwowany

Miejscowość: lubelskie

04 Lis 2024, 10:19

Citroen to też Outlander i ja bym celował właśnie w Outlandera.
I silniki i napęd bardzo dobre. Dwulitrowego benzyniaka bym nie odrzucał.
Tucson/Sportage OK, ale o ile miejsca na nogi jest sporo, to ani bagażnik, ani szerokość z tyłu nie powala.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

07 Lis 2024, 13:12

yeti65 napisał(a):ja bym celował właśnie w Outlandera
Ja też bym w niego celował na pierwszym miejscu.

Na kolejnym chyba bym wziął pod uwagę Nissan Qashqai+2 j10 w benzynie 2.0.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Lis 2024, 20:35

Rokiko napisał(a):Nissan Qashqai+2 j10 w benzynie 2.0.

Nissan Qashqai+2 j10 to był mój pierwszy typ. Tylko się naczytałem o silnikach biorących olej litrami. I trochę zwątpiłem. Ale chyba najbardziej mi się z tego wszystkiego podoba, 3 rząd siedzeń, 4x4, fajne wyposażenie. Przeglądam oferty ale jakoś nic mnie nie przekonuje.
nevv
Obserwowany

Miejscowość: lubelskie

08 Lis 2024, 00:31

Sęk w tym, że te dwa dodatkowe miejsca w Q to takie średnio użyteczne, ale ogólnie masz większy bagażnik w porównaniu do krótkiego, więc zawsze jakiś plpus.
Musisz się przejechać tym autem, bo jeździ dość... specyficznie. Wykonanie w środku też takie se.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V90 Cross Country w zimie
    Volvo V90 Cross Country powstał, by stawić czoło trudnym warunkom drogowym i pokonywać oblodzone i zaśnieżone szosy. Do tego miał być duży i komfortowy. Trzeba przyznać, że udał im się ten zabieg! Sami Szwedzi przyznają, ...