Wybór auta do 8-10 tysięcy

14 Paź 2025, 19:56

Hamal napisał(a):No co Ty ja bym powiedział że z 0,5 do 1,5l mniej spali benzynka np 1,6 w kompakcie niż takie Polo SDI

Już temat zastępczy.

Odpowiedz mi czy SDI ma chłodnice i rozrząd z pompą wody?

Tak/nie dawaj .
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Paź 2025, 20:14

A ja mam radę, dla Panów wyżej, jak wszystko co ktoś napisz jest złe to może dajcie w końcu swoją propozycje idealnego auta, którego ma autor szukać? Może tak będzie prościej zamiast wałkować 3 stronę tematu i wysyłać 50 bezsensownych postów :yes:

Bo tak niby wszystko wiecie lepiej, a tak na prawdę nic zupełnie nic nie zaproponowaliście swojego.
Eddie
Nowicjusz

Auto: Focus
Silnik: 1,6 Ecoboost
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

14 Paź 2025, 20:25

Mam teraz takie lupo sdi na warsztacie . 27 to to ma lat . Mimo starań właściciela w zasadzie nadaje się na złom . Chłodnicę o dziwo to to ma chyba jeszcze od nowości . Dwa lata temu był zmieniany rozrząd z pompą wody . Była też oddana do machera pompa wtryskowa na uszczelnienie . Lała ropą na około . Przez to spuchły / rozleciały się biegnące pod nią gumowe węże wodne . Był kłopot z zakupem nowych . Używane nie lepsze od starych . Trzeba było kombinować . Jeszcze wcześniej rozleciała się skrzynia biegów . Z trudem kupiliśmy używkę . Żle trafiona . Stuka na biegu wstecznym . No dobra do przodu jedzie . Auto stało jakiś czas nieużywane to zardzewiał / zblokował się alternator . Do wymiany . Teraz tą skorupą jeżdzi młody kierowca . Rozwozi żarcie po mieście . Dorabia sobie do kieszonkowego . Do tego zajęcia to auto się nadaje i niczego więcej. Wczoraj urwał się tylny amortyzator :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

14 Paź 2025, 21:19

Eddie napisał(a):mam radę, dla Panów wyżej, jak wszystko co ktoś napisz jest złe to może dajcie w końcu swoją propozycje idealnego auta, którego ma autor szukać? Może tak będzie prościej zamiast wałkować 3 stronę tematu i wysyłać 50 bezsensownych postów

Masz tu kolejny farmazon naszych wielbicielki jednej jedynej marki.

Rada nr1. jest taka:

W budżecie 8-10k do wyjazdów każde auto będzie dobre z tych najprostszych. Musi być podłoga cała, musi skręcać i hamować.

Rada nr2. jest taka każde ze starych aut będzie wymagać inwestycji na które dobrze mieć odłożone około 5k. Jak nie od razu to w najbliższym czasie.

Potem jak już będzie coś na celowniku to można doradzać. Czy wybrać model XXX z mniejszym silnikiem czy z większym silnikiem a może ten silnik był w czymś bardziej komfortowym itd.

bonifacy napisał(a):Auto stało jakiś czas nieużywane to zardzewiał / zblokował się alternator . Do wymiany . Teraz tą skorupą jeżdzi młody kierowca . Rozwozi żarcie po mieście

Dokładnie tak skończył mój caddy. Od nowości 260k.km.silnik pali na dotyk ale wszędzie dziury, ciągle do roboty jakieś bzdety, skrzynia biegów nie do dostania.
szybki
Moderator - Tuning

14 Paź 2025, 23:22

szybki napisał(a):W budżecie 8-10k do wyjazdów każde auto będzie dobre z tych najprostszych. Musi być podłoga cała, musi skręcać i hamować.

Rada nr2. jest taka każde ze starych aut będzie wymagać inwestycji na które dobrze mieć odłożone około 5k. Jak nie od razu to w najbliższym czasie.

Tylko pytanie czy marketingowe hasła z kolorowych gazetek motoryzacyjnych coś autorowi dadzą, bo skoro SDI był beznadziejny to w sumie autor nie będzie wiedział co dużo pali a co mało, w którym silniku nie można skrzyni biegów znaleźć albo rozsczelnia się pompa wysokiego ciśnienia.
Eddie
Nowicjusz

15 Paź 2025, 09:02

Przy aucie za 8k to spalanie odgrywa minimalną rolę... A jeśli 1,5 litra na 100km robi mu różnicę w utrzymaniu to niech sobie kupi rower.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda NSX hybrid - 2,6 sek., 581 KM
    Legendarny, najszybszy model Hondy w wielkim stylu powrócił po ponad 10 latach przerwy, debiutując w 2015 roku na Salonie Samochodowym w Genewie. Napędza go hybryda, będąca połączeniem turbodoładowanego silnika 3.5 ...

15 Paź 2025, 15:05

Eddie napisał(a):Tylko pytanie czy marketingowe hasła z kolorowych gazetek motoryzacyjnych coś autorowi dadzą, bo skoro SDI był beznadziejny to w sumie autor nie będzie wiedział co dużo pali a co mało, w którym silniku nie można skrzyni biegów znaleźć albo rozsczelnia się pompa wysokiego ciśnienia.

Mi już ręce opadają !!! Czy Ty myślisz trochę ? To nie są żadne hasła tylko próba przetłumaczenia że przy tym budżecie liczy się stan auta a nie literki sdi/TDI/PKP/sko. Jak jest auto bez specjalnych wad (producenckich) w dobrym stanie technicznym to brać. Ewentualnie tak jak pisałem pomyśleć o opcji silnikowej ale jak jest do wyboru.
szybki
Moderator - Tuning

15 Paź 2025, 15:25

Tak, myślę i dlatego się zastanawiam co będzie jak autor 5 km od domu znajdzie jakiegoś golfa 2,3 V5 ma go kupić?
Albo 1,6 FSI
On nie zna się na autach, nie wie jakie silniki są ok a dla Was najważniejsze są rozkminy o SDI...Jak da mnie są sto raz gorsze jednostki które autor może wybrać w tym budżecie i ostro popłynąć niż rzeczone SDI na temat które tutaj część się doktoryzuje.

Dlatego o tym piszę, że trzeba autora na kierować, ale Wy najwyraźniej nie macie ochoty pomóc koledze, który wszedł na forum po poradę :ok:
Eddie
Nowicjusz

15 Paź 2025, 15:45

Eddie napisał(a):Dlatego o tym piszę, że trzeba autora na kierować, ale Wy najwyraźniej nie macie ochoty pomóc koledze, który wszedł na forum po poradę

Ja pie...kolega ma problem z wymianą chłodnicy i rozrządu z pompą wody więc o jakim na kierowaniu piszesz ?
Troll nr1 proponuje bezapelacyjnie SDI więc zapytałem czy ma rozrząd i chłodnice.

Eddie napisał(a):Tak, myślę i dlatego się zastanawiam co będzie jak autor 5 km od domu znajdzie jakiegoś golfa 2,3 V5 ma go kupić?
Albo 1,6 FSI

No właśnie o tym napisałem dobietasz grupę aut a potem sprawdzasz chociażby opcje silnikową. 1,6 fsi spokojnie można zastąpić 1,6 mpi 8v i już.
szybki
Moderator - Tuning

15 Paź 2025, 19:28

Eddie napisał(a):On nie zna się na autach.......
Drogi kolego a skąd to wiesz??? Powiem Ci że z początkiem zeszłego roku tutaj na forum był jego temat zakupu tzw pierwszego auta za 5-6 tysi . wybor-pierwszego-auta-do-miasta-do-5-6-tys-zl-vt133526.htm
Przeczytaj .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

15 Paź 2025, 23:45

Nie rób sobie krzywdy i napraw Punto.
Sanki to nie paleta złota.
Większość wymian możesz zrobić sam.

Wycieki z silnika?
Uszczelniacz wału od strony zamachu, trzy od strony rozrządu, uszczelki popychaczy. Reszta w tubce (misa, pokrywa zaworów).
Jeśli ten wózek ma poprawne ciśnienie na cylindrach, ja bym został przy mini remoncie.
Sądzisz, że inne auto będzie lepsze?
Takie z 250-300-350 tysiącami km?

Fiat to obecnie jedna z niewielu marek naprawdę mało awaryjnych samochodów. Będziesz bardzo żałował zmiany.
Od dnia 2025.11.06 13:43 poza forum wszak zbędny tu jestem. Zapytania do mojej osoby w wątkch w których się udzielałem pozostaną bez odpowiedzi.
Gargamel
Początkujący

Zdjęcia: 1